۱۲ شهریور ۱۳۹۱، ۱۲:۵۱

همگام با پیشرفت اقتصادی/

پدیده قاچاق گریبانگیر صنعت چای داخلی/ لزوم ایجاد آزمایشگاه های اختصاصی

پدیده قاچاق گریبانگیر صنعت چای داخلی/ لزوم ایجاد آزمایشگاه های اختصاصی

رشت - خبرگزاری مهر: سرانه مصرف سالانه چای کشور 120 هزار تن است که از این میزان 30 هزار تن چای در داخل تولید، 15 هزار تن با مجوز قانونی وارد و بقیه بصورت قاچاق، به مصرف بازارهای کشور سرازیر می شوند.

به گزارش خبرنگار مهر، انباشت بخش عمده ای از تولید چای داخل در انبارها و عدم استقبال بازرگانان به صادرات این میزان چای داخلی موجب شده تا قاچاق چای خارجی غیربهداشتی از رقم 75 هزار تن در سال نیز فراتر رود.

فقر روزافزون چایکاران، نابودی باغهای چای تا حد 70 درصد به دلیل مقرون به صرفه نبودن کاشت، انباشت چای تولید داخلی در انبارها و غیره از پیامدهای منفی قاچاق چای است.

چای قاچاق در قالب جعبه و قوطی های زیبا در اختیار مصرف کنندگان قرار می گیرد

در این ارتباط رئیس اتحادیه چایکاران شمال با بیان اینکه قاچاق چای در کشور سرسام آور است، گفت: چای های قاچاق فاقد اعتبار، غیر بهداشتی و رنگ کرده در جعبه ها و قوطی های زیبا و با استفاده از تکنیک روز آماده و با بالاترین قیمت در اختیار مصرف کنندگان داخل کشور قرار می گیرند.

ایرج هوسمی با اعلام اینکه ایرانی ها از مصرف کنندگان عمده چای در جهان هستند، افزود: ورود بی رویه چای خارجی که با افزودن انواع اسانس های غیربهداشتی وارد می شود دو عامل اساسی از قبیل تغییر ذائقه ایرانی و بهداشت مردم را در معرض خطر قرارداده و همینطور از تهدیدات بهداشتی جامعه محسوب می ‌شود.

وی ادامه داد: با توجه به اینکه انواع چای وارداتی از مبادی غیر رسمی بدون رعایت تشریفات گمرکی و بهداشتی وارد کشور می ‌شود فاقد کنترل و مقررات بهداشتی لازم است.

رئیس اتحادیه چایکاران شمال قاچاق چای را تهدیدی برای این صنعت برشمرد و خواستار برخورد جدی با قاچاقچیان حداقل در مبادی ورودی و خروجی استانها و فروش در مغازههای سراسر کشور شد.

وی همچنین به بحث بهزراعی باغهای چای اشاره کرد و افزود: عملیات فنی کشاورزی به دلیل فقر چایکاران انجام نمی شود که باید به این مهم توجهی ویژه کرد.

هوسمی تصریح کرد: چایکاری در کشور به دلیل واردات بی رویه و قاچاق صرفه اقتصادی ندارد و چایکاران در سالهای اخیر با زحمت و قناعت کسری هزینه کرد خود را تامین کرده اند.

 تغییر ذائقه مردم با استمرار قاچاق چای 

به این ترتیب چای غیرمجاز معمولا از نوع درجه سه توسط عوامل سودجو و قاچاقچی انتخاب و با اسانس های مختلف ظاهری خوش رنگ پیدا کرده و قالب بسته های شکیل وارد باز می شود، طی دو دهه اخیر استمرار این وضعیت موجب شده ذائقه ایرانی به یک نوع سم تغییرعادت دهد.

همچنین آگاه سازی مردم از مضرات مصرف چای قاچاق ازسوی وزارت بهداشت، کاهش هزینه های واردات قانونی چای ازسوی دولت، حمایت جدی و موثر به طور مستمر از تولید و فرآوری چای مرغوب داخلی از عوامل برون رفت کاهش واردات غیرمجاز چای است.

اطلاع رسانی از طریق رسانه ها و تذکر از عواقب مصرف چای خارجی بدون گواهی بهداشت، انجام طرح تحقیقاتی مبنی بر تبعات منفی مصرف چای و ارائه نتایج آن به مردم، سامان بخشی به عرضه چای وارداتی بر اساس مقررات وزارت صنعت، معدن و تجارت از دیگر عوامل رفع این مشکل است.

نماینده مردم لنگرود در مجلس گفت: کل نیاز کشور به چای خشک 120 هزار تن است که متاسفانه سالانه ۷۵ هزار تن این محصول بصورت قاچاق وارد کشور می شود.

مهرداد لاهوتی افزود: قاچاق ۷۵ هزار تن چای یعنی ورود بیشتر از نصف نیاز کشور به این محصول راهبردی از طریق مبادی غیررسمی و بدون هیچ نظارتی بر کیفیت و سلامت آن است.

وی همچنین با بیان اینکه ستاد مبارزه با قاچاق کالا ارز، دستگاههای نظارتی و گمرک باید هر چه سریعتر راهکاری برای مقابله با قاچاق و توزیع چای غیرقانونی در کشور تدوین کنند، اظهار داشت: چای قاچاق در گام نخست سلامتی مردم و در گام دوم اقتصاد کشور را هدف قرار می دهد.

ایجاد حاشیه امنی برای تداوم قاچاق چای و سیطره بر بازار توسط برخی افراد

نماینده مردم لنگرود در مجلس با تاکید بر اینکه برخی از افراد سودجو با نفوذ در بعضی نهادها، حاشیه امنی برای تداوم قاچاق چای و سیطره بر بازار آن برای خود ایجاد کرده‌ اند، گفت: این افراد که بی ‌شباهت به مافیا عمل نمی ‌کنند و در همه مراکز حساس مربوط به نظارت و واردات چای نفوذ دارند، مانع از وارد شدن چای از طریق مبادی قانونی می ‌شوند.

وی افزود: تداوم قاچاق چای به معنای تداوم فرار این افراد سودجو از پرداخت عوارض گمرک و مالیات واردات است که سرانجام موجب تضعیف تولید داخلی نیز می ‌شود.

لاهوتی اظهارداشت: چای داخلی از کیفیت بالایی در دنیا برخوردار است از اینرو نباید انگیزه تولید این محصول راهبردی را از کشاورزان گرفت تا آنان مجبور به تغییر کاربری زمین ‌های خود شوند و از سویی این امر باعث خروج منابع و ارز کشور شود.

وی یادآورشد: زمانی که قاچاق چای در کشور وجود داشته باشد نه بازرگانان می ‌توانند چای را با یک رقابت عادلانه وارد بازار کنند و نه تولید کنندگان داخلی امیدی برای عرضه چای به بازار دارند.

چای‌ های وارداتی خارجی غیر مجاز سرطان زاست

نماینده مردم لنگرود در مجلس تصریح کرد: به دلیل استفاده از سموم و عدم رعایت بهداشت در کشورهای تولید کننده چای، مسئولان باید نسبت به ورود چای قاچاق اهتمام ورزند.

وی اظهار داشت: با توجه به مصرف سالیانه بسیار بالای چای در کشور وجود آزمایشگاههای اختصاصی برای کنترل سلامت چای امری ضروریست.

مدیر عامل اتحادیه چایکاران شمال نیز در این ارتباط گفت: قاچاق چای های وارداتی و قیمت آن نسبت به چای تولید داخل، باعث کاهش رقابت و ضرر چایکاران کشور شده است.

مصطفی نصرالهی افزود: با قاچاق چای، فروش چای های تولید داخل با مشکل رو به رو شده اند به گونه ای که تولید کنندگان کشور توان رقابت با چای های قاچاق را ندارند.

وی اظهارداشت: تولید کشور سرانه 25 تا 30 هزار تن و سرانه مصرف در کشور 1.5 کیلو است بنابراین حجم واردات چای دو برابر نیاز داخل است.

مدیرعامل اتحادیه چایکاران شمال گفت: وقتی حجم واردات چای بیش از اندازه مصرف باشد، تمایل به استفاده کالاهای خارجی بیشتر می شود به گونه ای که در گیلان که از استانهای چای خیز کشور است در بسیاری از فروشگاههای آن چای خارجی به فروش می رسد و مردم تمایل به خرید چای خارجی دارند.

وی افزود: تبلیغات چای خارجی در کشور به گونه ایست که امکان رقابت را از تولید داخل گرفته و باعث از بین رفتن صنعت چای شده است.

ادامه روند قاچاق چای، تولید داخل را در بازار مصرف به سمت ناکامی سوق می دهد

نصرالهی ادامه داد: منافع ویژه قاچاق چای به گونه ایست که وارد کنندگان با از بین بردن تولید داخل به واردات خود همچنان ادامه می دهند.

بدون شک ادامه روند قاچاق چای، تولید داخل را در بازار مصرف به سمت ناکامی سوق داده و عدم صرفه اقتصادی تولید آن برای هر کشاورز چایکاری در شرایط کنونی به وضوح قابل لمس است.

به هر حال امید است مزارع چای کشور با تصمیم گیری به موقع مسئولان امر به منظور کاهش و جلوگیری از واردات غیر قانونی چای، سرسبزی همیشگی حاکم شود.

کد خبر 1686849

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha