به گزارش خبرنگار مهر، "طلاق" کلمه ای کوتاه ولی خانمانسوز، هر گاه این کلمه به عنوان آخرین راه حل میان یک زن و شوهر عنوان می شود خبر از نابودی و فروپاشی بنیان یک خانواده ایرانی است. متاسفانه در سالهای اخیر آمار ازدواجها در کشور کاهش داشته همچنین از سوی دیگر افزایش طلاق زنگ خطری جدی برای مسئولان امر به صدا درآمده است.
علیرغم اینکه مدیران ثبت احوال، ثبت اسناد، دادگستری و نهادهای اجتماعی از افزایش طلاق ابراز نگرانی کرده اند اما تا کنون هیچگونه اقدام پیشگیرانه و فرهنگی در جهت تحکیم بنیاد خانواده انجام نشده است.
استان هرمزگان به دلیل دارا بودن فرصتهای کاری بسیار و مناطق آزاد تجاری، صنعتی و بندری فرصتهای مناسبی برای مشاغل مختلف ایجاد کرده از این رو مهاجرت از شهرها و روستاهای مختلف ایران به این استان به خصوص شهرهای بندرعباس، میناب و قشم افزایش چشمگیری داشته است.
اگر نگاهی گذار به مهاجرین بیندازیم جوانان تازه فارغ التحصیل و کم سوادی که خدمت سربازی را به اتمام رسانده اند و هنوز مجرد هستند بیشترین درصد مهاجرین به این استان را تشکیل می دهند که پس از مدتی اقامت در استان اقدام به تشکیل خانواده می کنند. تنوع فرهنگی و تضادهای بسیار در رفتار، تفکر و فرهنگ موجب می شود تا آمار طلاق در این استان هر ساله روند افزایشی داشته باشد.
مهدی اقبال مدیر کل ثبت اسناد و املاک استان هرمزگان مرداد ماه امسال از افزایش هفت درصدی آمار طلاق در این استان خبر داد و افزود: در چهار ماه نخست سال 696 واقعه طلاق در استان به ثبت رسید که نسبت به مدت مشابه پارسال هفت درصد افزایش داشته همچنین در این مدت شش هزار 853 واقعه ازدواج به ثبت رسیده که در مقایسه با مدت مشابه پارسال هشت درصد کاهش داشته است.
این موضوع یک هشدار برای مسئولان است و باید شوکی جدی به مسئولان وارد شود تا یک اقدام عملی در این رابطه انجام دهند زیرا با برگزاری همایش، جلسه و سخنرانی مشکلات خانوادهها و رشد نرخ طلاق حل نمیشود. در سالهای اخیر عمر متوسط زندگی مشترک برخی از زوجین به کمتر از شش ماه رسیده و آمار کنونی طلاق زلزلهای واقعی در زندگی زوجین است، زیرا روزانه صدها خانواده از لحاظ معنوی نابود میشود.
مدیر کل ثبت و احوال هرمزگان در تازه ترین اعلام آمار طلاق و ازدواج در هرمزگان اظهارداشت: آمار ازدواج در هرمزگان در سال 90 نسبت به سال گذشته 7.9 درصد رشد کرده همچنین آمار ازدواج موقتی 5.9 درصد رشد کرده است، آمار هزار و 916 مورد طلاق مربوط به زوج های با اختلاف سه سال سنی با گروه سنی 20 تا 24 سال در مردان و 25 تا 29 سال در بین زنان اتفاق افتاده است.
وی اظهار کرد: آمار طلاق در سال گذشته 12 درصد رشد داشته، در شهرستان های جاسک، حاجی آباد و بشاگرد به دلیل نبود دفتر طلاق آمار طلاق در این شهرستان ها ثبت نشده است. همچنین در آمار ثبت شده طلاق در دفاتر ثبت ازدواج و طلاق استان اکثر طلاق های صورت گرفته در هفت سال اول زندگی زوجین با متوسط سنی در زنان 28 سال و در مردان با گروه سنی 33 سال رخ داده است.
براساس نتایج سرشماری سال ۹۰ بیش از دو میلیون و ۵۰۰ هزار خانوار از خانوارهای کشور توسط زنان سرپرستی می شود که رقمی حدود 12.1 درصد کل خانوارهای کشور است این آمار نسبت به پنج سال گذشته یعنی سال ۸۵ بیشتر از ۹۰۰ هزار خانوار افزایش یافته و به عبارت بهتر طی پنج سال تعداد زنان سرپرست خانوار از حدود یک میلیون و ۶۰۰ هزار نفر به حدود دو میلیون و ۵۰۰ هزار نفر افزایش یافته است که طلاق و فوت همسر و ازدواج نکردن دختران سه دلیل مهم افزایش تعداد زنان سرپرست خانوار است.
سال گذشته، دولت هم خطر این بحران را احساس کرد و قرار بود مرکز امور زنان و خانواده ریاست جمهوری برنامههای ستاد پیشگیری از طلاق را برای تصویب به مجلس ببرد. در این لایحه وظایفی برای دستگاههای مختلف همچون آموزش و پرورش، دانشگاهها، ثبت احوال، قوه قضاییه، صداوسیما برای جلوگیری از طلاق تعریف شده، اما هنوز از سرنوشت این لایحه خبری در دست نیست.
در این تعلل و اظهار نگرانی صرف، کارشناسان معتقدند که در صورت عدم توجه مسئولان به افزایش معضل طلاق، در آیندهای نزدیک باید منتظر بروز بحرانهای اجتماعی زیادی در سطح جامعه باشیم.
دلایلی چون شناخت ناکافی زوجها از یکدیگر، دخالت خانوادهها، توقعات نامعقول دو طرف از هم، عدم وفاداری، اعتیاد، مشکلات عاطفی، مشکلات اقتصادی، مهریههای سنگین، کوتاه بودن مدت آشنایی، تفاوت راههای آشنایی دو طرف، خشونت علیه زنان و فرهنگ مردسالاری و از همه بیشتر عدم مهارت در روابط جنسی را به عنوان عوامل افزایش آمار طلاق می توان نام برد.
دومین عامل طلاق اعتیاد است و توصیه می شود در کنار مبارزه با مواد مخدر باید جامعه و خانواده ها به پیشگیری و درمان نیز اهمیت دهند و مسئولان این بخش نیز فعالتر از گذشته عمل کنند. ازدواجهای خیابانی و اینترنتی از دیگر عوامل بعدی افزایش طلاق بشمار می رود، زوجین و خانواده های آنان قبل از ازدواج باید نسبت به هم شناخت کافی داشته باشند و با شناخت کامل وارد زندگی مشترک گردند.
فساد اخلاقی به عنوان یکی دیگر از عوامل افزایش طلاق است و عامل بعدی فقر مادی و اقتصادی خانواده ها است و توجه بیشتر مسئولان اجرایی کشور به معیشت مردم و توسعه عدالت اقتصادی و اجتماعی لازم است. مهریه های سنگین نه تنها مایه دوام و قوام خانواده نیستند بلکه به عنوان یکی از عوامل تنش در خانواده ها و بالاخره طلاق هستند و هشتمین عامل افزایش طلاق دخالت نابجای والدین محسوب می شود.
معصومه آباد، دبیر کمیته سلامت شورای شهر تهران اعلام کرده که ایران رتبه چهارم طلاق در جهان را به خود اختصاص داده است. طبق آخرین آمار طلاق ایران، این کشور رتبه چهارم را در دنیا دارد که رشد طلاق در آن هشت درصد و رشد ازدواج 5.5 درصد بوده است.
روند رو به افزایش طلاق های توافقی
آمار طلاق هر سال نسبت به سال پیش از آن در حال افزایش است و به همان نسبت تعداد طلاق های توافقی که آسان ترین و بدون دردسرترین نوع طلاق نیز محسوب می شود، در حال افزایش است.اما آن چه مسئولان و کارشناسان درباره طلاق توافقی عنوان می کنند این است که «طلاق توافقی رو به افزایش است»، اما به دلیل تفکیک و ثبت نشدن نوع طلاق، آمار دقیقی از آن در دست نیست.
دفتر امور بانوان استانداری هرمزگان، NGO ها و نهادهای فرهنگی تا کنون هیچگونه اقدام جدی و قابل قبولی در امر انجام کارهای فرهنگی و پیشگیرانه در استان نداشته اند و تنها به سخنرانی و برگزاری نمایشگاه اکتفا کرده اند که این اقدامات هیچگونه تاثیری در کاهش طلاق و یا افزایش ازدواج نداشته است.
نظر شما