به گزارش خبرنگار مهر، چندی پیش خبر اقدام چند سارق به حفر چالهای به عمق یک متر در دیوار ساختمان تاریخی و 160 ساله مرکز اسناد و کتابخانه ملی استان یزد با هدف ورود به این بنای قدیمی و سرقت منابع و اسناد ارزشمند و اشیاء قیمتی موجود در این مرکز، توجه اصحاب پژوهش و نیز میراث فرهنگی را به خود جلب کرد.
در پی این مسئله، کارشناسان مدیریت بحران استانداری یزد از ساختمان و قسمتهای مختلف سازمان مذکور بازدید کردند. این در حالی است که مسئولان این مرکز پیش از این بارها برای جابجایی مکانی آن تلاش کرده بودند، اما این تلاشها به نتیجه نرسید.
رئیس مرکز اسناد و کتابخانه ملی یزد با ذکر مثالی افزود: تاکنون چند مورد اقدام به سرقت اشیاء عتیقه و گرانبهای موجود در این مرکز از طریق خانه همجوار آن که تخریب شده، صورت گرفته است؛ سارقان دیوار را حفر کردهاند و تصمیم داشتهاند که وارد مرکز شوند که خوشبختانه ناموفق بودند، ولی اگر این اتفاق میافتاد، چه بسا ضررهای جبران ناپذیری به حافظه یزد وارد میشد.
ملک ثابت با بیان اینکه «من تاکنون قصد رسانهای کردن این موضوع را نداشتم» گفت: وضعیت مرکز ما به حدی از بحران رسیده که باید اقدام عاجل و فوری در مورد آن صورت گیرد. چند بار تلاش کردیم مسئولان استانداری را قانع کنیم که ساختمان دیگری در اختیار ما بگذارند که از این وضعیت که هر از چند گاهی بخشی از ساختمان مرکز تخریب میشود، نجات پیدا کنیم.
وی ادامه داد: موضوع را از طریق سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در مرکز هم پیگیر شدیم که گفتند بودجه عمرانی ندارند. البته سازمان آمادگی خود را برای پرداخت هزینه اجاره یک ساختمان دیگر را در صورت انتقال مرکز به آنجا، اعلام کرده ولی حتی این اتفاق هم نیفتاده است. به ناچار ما همه کتابها و بخشی از اسناد ارزشمند موجود در مرکز را به صورت امانی تحویل سازمان در مرکز دادهایم که فعلاً از خطر جدی در امان باشند.
رئیس مرکز اسناد و کتابخانه ملی یزد با اشاره به تخلیه بخشی از بافت قدیمی یزد از سکنه گفت: الان بیشتر اتباع بیگانه در اینجا ساکن هستند و تامین امنیت مرکز بیش از پیش ضروری شده است. از سوی دیگر کارشناسان حوزه زمین شناسی بارها اعلام کردهاند که این ساختمان با یک زلزله 4 ریشتری به طور کامل نابود میشود، ولی کسی توجه نمی کند.
ملک ثابت افزود: کابلهای برقی که دورتادور مرکز کشیده شده، بسیار قدیمی است و هر آن امکان جرقه و آتش سوزی و بالتبع نابودی اسناد ارزشمند مربوط به یزد وجود دارد.
وی همچنین با اشاره به اعتبار مالی اندک مرکز اسناد و کتابخانه ملی یزد گفت: به دلیل دوری این سازمان از مرکز شهر، ما ناچار هستیم هزینههای زیادی برای نقل و انتقال اسناد و منابع بپردازیم. از سوی دیگر علیرغم اینکه ما در ماههای اخیر ارتباط خوبی با سندداران گرفتهایم، اما آنها و سایر مراجعان ما از وضعیت خدماترسانی مرکز در مورد اسنادشان ناراضی هستند و حق هم دارند.
رئیس مرکز اسناد و کتابخانه ملی یزد همچنین با یادآوری مذاکرات سال گذشته رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران و استاندار یزد در مورد تکمیل ساختمان نیمه کاره کتابخانه مرکزی یزد که 17 سال است در دست ساخت است، گفت: ما قصد داشتیم همانند آنچه در شیراز اتفاق افتاد، از این ساختمان استفاده شود، ولی هنوز اتفاقی در این خصوص نیفتاده است.
ملک ثابت اضافه کرد: مسئولان استانی پیشنهاد کردند که قطعه زمینی در یزد در اختیار سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران قرار گیرد تا شعبه استانی خود را آنجا بسازد، اما همانطور که گفتم سازمان به دلیل نداشتن اعتبارات عمرانی، این پیشنهاد را نپذیرفت.
وی ابراز امیدواری کرد، مسئولان استانی در یزد و مسئولان سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران هر چه زودتر برای حل مشکلات به گفته او حادّ مرکز اسناد و کتابخانه ملی استان یزد، اقدام جدی صورت دهند.
----------------------------
توضیح: سه عکس آخر مربوط به ساختمان مخروبه همجوار با سازمان اسناد و کتابخانه ملی یزد است
نظر شما