به گزارش خبرگزاري مهر به نقل از شبكه خبري العربيه، طالباني به عنوان اولين شخصيت كرد تاريخ عراق است كه امروز از سوي نمايندگان پارلمان منتخب عراق به عنوان رئيس جمهور جديد اين كشور انتخاب شد.
طالباني سال 1933 ميلادي در حومه سليمانيه در شمال عراق به دنيا آمد و ملي گرايي كردي را در پيش گرفت كه شگفتي ملا مصطفي بارزاني رهبر نظامي و سياسي كردها را به دنبال داشت طالباني جوان به حزب دمكرات كردستان پيوست و تا سال 1964 به اين حزب وفادار ماند تا اينكه به صفوف منشق شده كردها پيوست و اين امر منجر به درگيري داخلي طولاني مدت ميان كردهاي عراق شده است.
پس از آنكه با تصميم مسعود بارزاني براي توقف درگيري با نيروهاي دولت وقت عراق مواجه شد به ايران گريخت پس از شكست جنبش شورش كردها در سال 1975 ميلادي حزب اتحاديه ميهني كردستان را تشكيل داد كه جدايي خود را از بارزاني تحكيم بخشيد.
اتحاديه ميهني كردستان داراي گرايشات سوسياليستي مردمي در محافل شهري بود و اين جنبش و حزب دمكرات طي چهاردهه گذشته با هم درگير بوده اند كه شاهد جنايات زيادي مانند حمله الانفال بودند كه رژيم صدام در سال 1988 ميلادي آن را هدايت كرد كه در همان سال با حمله شيميايي اين رژيم به شهر حلبچه هزاران كرد قتل عام شدند.
رژيم سابق عراق اقدام به تصرف اراضي ده ها هزار كرد و اخراج مالكان آن از شهر نفت خيز كركوك و شماري از كردهاي استان هاي نينوا و ديالي و صلاح الدين كرد.
طالباني و بارزاني درحال حاضر اصرار شديدي بر الحاق شهر نفت خيز كركوك به منطقه خودمختار كردستان دارند كه اين مساله نگراني تركيه را به دنبال داشته است كه به سلطه كردها بر كركوك هشدار داده است.
حمله آمريكا به عراق در سال 2003 و متعاقب آن سرنگوني رژيم صدام به آشتي ميان رهبران دو حزب اصلي كردستان منجر شد تا آنها از دستاوردهاي اين حادثه بهره مند شوند كردها همچنان از حكومت خودمختاري در استان هاي سليمانيه كه اتحاديه ميهني كردستان بر آن مسلط است و استان دهوك و اربيل كه حزب دمكرات به رهبري مسعود بارزاني بر آن سيطره دارد
اگرچه رهبران كرد بر استقلال طلبي از عراق اصرار نمي كنند اما قانون اساسي موقت عراق كه در مارس 2004 تدوين شد بر تشكيل دولت فدرال در عراق تصريح كرد.
دو حزب سال 1993 ميلادي بر سر انتقال نفت به تركيه با هم درگيري داشتند و اين اختلافات تا سال 1996 ميلادي ادامه داشت كه در آن زمان پس از مذاكرات مشترك با نظارت آمريكا ميان آنها آتش بس برقرار شد.
سال 1998 ميلادي يك توافقنامه رسمي ميان دو حزب كردستان به امضا رسيد اما همسويي واقعي تنها در سال 2003 پس از سرنگوني رژيم صدام حاصل شد زيرا بارزاني و طالباني اين نكته را كه جرج بوش رئيس جمهور آمريكا ممكن است حكومت خودمختار كردستان را با سرنگوني صدام در معرض خطر قراردهد، درك كردند.
طالباني از تشكيل نظام ليبرال لائيك فدرال در عراق حمايت مي كند و مخالفت علني خود را با تشكيل دولتي بر اساس الگوي حكومتي در ايران ابراز كرده است .
وي از ادامه حضور نيروهاي خارجي تا زمان ثبات كامل اوضاع امنيتي در عراق نيز دفاع مي كند .
نظر شما