به گزارش خبرنگار مهر، برداشت گوجه فرنگی از مزارع خراسان شمالی از مدتی پیش آغاز شده اما وجود برخی نابسامانیها در سیستم فروش این محصول سبب شده تا باز هم سر کشاورزان زحمت کش بی کلاه بماند.
در حالی که کارخانههای تولید رب استان، هر کیلوگرم گوجه فرنگی با کیفیت را حدود 190 تومان میخرند؛ هزینه تولید این محصول در هر یک کیلوگرم حدود 300 تومان برآورد شده است.
میدانهای میوه و تره بار نیز هر کیلوگرم گوجه فرنگی با کیفیت را حدودا 250 تومان میخرند و بر این اساس در بهترین حالت نیز هزینههای کاشت، داشت و برداشت گوجه فرنگی از مبلغ فروش بالاتر میشود.
کارشناسان کشاورزی افزایش میزان تولید گوجه فرنگی، عدم مدیریت صحیح الگوی کشت و نیز دیررس بودن محصول تولیدی استان را از مهمترین دلایل کاهش قیمت گوجه فرنگی و در نتیجه متضرر شدن کشاورزان میدانند.
بازار آزاد و سلطه سنگین واسطه گران
در بازار از هر نظر آزاد گوجه فرنگی در خراسان شمالی، نقش دلالان و واسطه گران بیش از پیش خودنمایی میکند، کسانی که گوجههای تولیدی را هر کیلوگرم 150 تومان از کشاورزان میخرند و در بازار با قیمتهای 500 الی 600 تومان به فروش میرسانند.
با این اوصاف برخی از کشاورزان خراسان شمالی چاره را در خروج محصول خود از استان و فروش در استانهای همجوار یافتهاند، آنان به این امید که محصول تولیدی آنها در استانهایی چون گلستان و مازندران با قیمت حدودا 300 تومان به فروش برود، در هر کیلوگرم 21 یا 22 تومان کرایه حمل محصول میدهند و سعی میکنند کالایی را که در دیار خود خریدار مناسبی برای آن نیافته اند، در شهری و استانی دیگر با قیمتی بهتر به فروش برسانند.
یکی از کشاورزان گوجه کار شهرستان مانه و سملقان میگوید: کشاورزان گوجه کار، واقعا مظلوم واقع شدهاند، چرا که دلالان گوجه فرنگی را هر کیلوگرم 150 تومان از ما میخرند ولی در بازار قیمت آن 600 تومان است.
مسلم فیروزبخت میافزاید: در حالی که در سال جاری قیمت هر کیلو رب نیز به نسبت سالهای قبل افزایش چشمگیری پیدا کرده است، اما قیمت گوجه فرنگی همچنان رو به کاهش است.
وی اضافه میکند: 2 کیلو بذر اصلاح شده را با قیمت 400 هزار تومان خریدهام اما در حال حاضر و در فصل برداشت کل محصول تولیدی من را با قیمت 400 هزار تومان نیز نمیخرند.
حسین جمالی یکی دیگر از کشاورزان گوجه کار است که میگوید اگر میدانستم در سال جاری به این میزان گوجه فرنگی کاشت میشود، به هیچ عنوان سراغ کاشت این محصول نمیرفتم.
وی میافزاید: لازم بود مسئولان در فصل کاشت گوجه فرنگی، کشاورزان را نسبت به شرایط کاشت و بازار فروش این محصول آگاه کنند، نه اینکه تنها به ارائه کود و سموم کشاورزی آن هم با قیمتهای سنگین اکتفا کنند.
رضا رحیمی یکی دیگر از کشاورزان است که از نبود خرید تضمینی در مورد محصول گوجه فرنگی ناراحت است و میگوید: حتی در صورت عدم امکان خرید تضمینی محصولی چون گوجه فرنگی به علت عدم قابلیت نگهداری و ... لازم بود سازوکاری برای خرید توافقی این محصول پیاده شود.
وی میافزاید: اگر خرید توافقی با عاملیت سازمان تعاون روستایی وجود داشت به یقین دست واسطه گران در تغییر و کاهش قیمت گوجه فرنگی تا این اندازه باز نبود.
5 هزار هکتار از مزارع استان زیر کشت گوجه فرنگی
مدیر امور زراعت سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی نیز میگوید: در سال جاری بیش از 5 هزار هکتار از مزارع استان زیر کشت گوجه فرنگی رفته است.
فرزاد عدالتیان در گفتگو با خبرنگار مهر اضافه میکند: در سال زراعی جاری حدود 5 هزار و 100 هکتار از مزارع آبی خراسان شمالی به کشت گوجه فرنگی اختصاص یافته است.
وی با بیان اینکه در سال گذشته 4 هزار و 200 هکتار از مزارع استان زیر کشت گوجه فرنگی رفته بود، میگوید: در سال جاری این میزان حدود هزار هکتار افزایش یافته است.
عدالتیان تصریح کرد: پیش بینی میشود در سال جاری از کشتزارهای گوجه فرنگی استان حدود 168 هزار تن محصول برداشت شود.
وی میافزاید: میزان برداشت گوجه فرنگی در خراسان شمالی در سال گذشته 151 هزار تن بوده است.
به گفته این مسئول در سال زراعی جاری با توجه به افزایش نزولات جوی و اجرای طرحهای به زراعی، میزان تولید گوجه فرنگی در خراسان شمالی حدود 11 درصد افزایش مییابد.
وی تصریح میکند: در خراسان شمالی 6 کارخانه تولید رب وجود دارد که در حال حاضر تنها 3 کارخانه فعال هستند.
عدالتیان میافزاید: تکمیل ظرفیت کارخانههای موجود سبب شده تا خرید گوجه فرنگی از کشاورزان کاهش یابد و در نتیجه قیمت این محصول تنزل کند.
به گفته وی برداشت گوجه فرنگی در استان تا اواخر مهر ماه نیز ادامه دارد و به نظر میرسد قیمت گوجه فرنگی با گذشت از زمان اوج برداشت افزایش یابد.
وی اضافه میکند: در سال زراعی جاری حدود 16 هزار هکتار از کشتزارهای خراسان شمالی به کشت صیفی جات اختصاص یافته و پیش بینی میشود در مجموع 308 هزار تن انواع محصولات تابستانه از این مزارع برداشت شود.
خراسان شمالی 307 هزار هکتار عرصه زراعی داشته که حدود 80 هزار هکتار آن به کشت بهاره اختصاص دارد.
نظر شما