به گزارش خبرنگار مهر، پروازی که 28 خرداد ماه سال جاری و به میمنت مبعث حضرت رسول اکرم (ص) از ایلام به مقصد مشهد کلید خورد بعد از چندین پرواز، از جمله سفر مدیران استان به مشهد در قالب یک مأموریت کاری و آموزشی و اذعان اکثر آنها به لزوم استمرار این پرواز برای برون رفت استان از بن بست هوایی، استفاده از این پرواز برای شناساندن جاذبه های گردشگری استان و جذب گردشگر، کوتاه شدن زمان مسافرت در مسیر یک هزار و 700 کیلومتری ایلام به مشهد مقدس از چند روز به دو ساعت، همه و همه نشان از ضرورت تداوم این پرواز حیاتی برای استان دارد که متاسفانه به برخی دلایل، نیمه تعطیل و حتی می توان گفت که تعطیل شده است.
بر اساس این گزارش هنوز مصاحبه های مسئولان استان به یاد مانده است که هر شخصیتی سعی داشت برقراری این پرواز را به نام خود ثبت کند، از استاندار که همواره دغدغه آوردن بخش خصوصی به استان را دارد و تنها راه برون رفت استان از مشکلات را حمایت از سرمایه گذار خارج از استان می داند تا مسئولان فرودگاه که در چندین خبر و گزارش، راه اندازی این پرواز را نشان از کارآمدی فرودگاه ایلام می دانستند.
اما در این میان نقش بخش خصوصی و هزینه چندصد میلیونی این بخش در راه اندازی این پرواز به کلی از یاد رفت و در تمام خبرها حتی نامی از بخش خصوصی آورده نشد.
در این بین با وجود بسیاری مشکلات و مسائل، این پرواز در ایلام راه اندازی شد و تا آغاز ماه مبارک رمضان نیز پروازها مرتب صورت می پذیرفت مگر در مواردی که وجود گرد و غبار مانع از این پرواز می شد.
در این بین پس از انصراف شرکت هواپیمایی آسمان از دادن هواپیما به این مسیر، هواپیمای فوکر شرکت نفت جایگزین آن شد. در حالی که پرواز ایلام - مشهد به کار خود ادامه می داد در روزهای اخیر خبری از نیامدن هواپیمای فوکر شرکت آسمان به ایلام مخابره شده است.
هواپیمای فوکر شرکت نفت جایگزین هواپیمای شرکت آسمان شد و حتی برای جلوگیری از تعطیل شدن این پرواز بخش خصوصی به ناچار هواپیما را بدون سرنشین از اهواز به ایلام و بعد از برقراری پرواز، بازهم بدون سرنشین از ایلام به اهواز می فرستاد که هزینه های بسیاری را به بخش خصوصی تحمیل می کرد.
با وجود این مشکلات و با توجه به اینکه بلیط های این پرواز از اول شهریور تا نیمه های مهرماه سال جاری رزرو شده بود، مطلع شدیم که هواپیمایی شرکت نفت هم حاضر به آمدن به ایلام نیست.
هواپیمای فوکر شرکت نفت، یک ماه در این مسیر پرواز کرده است اما هم اکنون به دلیل نبود فشار از سوی مسئولین امر برای ادامه کار، این شرکت خود را متعهد به این پرواز نمی داند.
در حال حاضر کسی نمی داند دلیل این مشکل از کجاست اما اگر به استان کرمانشاه به عنوان استان همجوار ایلام نگاهی بیندازیم می بینیم که از فرودگاه کرمانشاه علاوه بر پروازهای داخلی به دلیل وجود زیرساخت های لازم، پروازهای بین المللی نیز صورت می پذیرد.
مگر استان ایلام چه چیزی کمتر دارد که نمی تواند فرودگاه خود را استاندارد کند، چرا به جای افزودن پارکینگ به فرودگاه، شرایط را برای فرود آمدن هر نوع هواپیمایی در این فرودگاه آماده نمی کنند تا امروز شاهد این همه عقب افتادگی در این حوزه نباشیم.
بخش خصوصی با اینکه هزینه ها و ضررهای فراوانی را متحمل شده اما آمادگی کامل دارد که در صورت آمدن هواپیمای شرکت نفت به استان، این پرواز را از سر بگیرد و این ممکن نمی شود مگر اینکه مسئولان و نمایندگان استان در مجلس شورای اسلامی خود را در قبال مردم مسئول بدانند و به هر طریقی که شده این هواپیما را به استان بیاورند و شرکت نفت را متعهد به انجام کار کنند.
بر اساس این گزارش، در صورت تعطیل شدن این پرواز، علاوه بر اینکه بلیط پرواز کرمانشاه - مشهد به راحتی قابل خریداری نیست، بن بست هوایی استان دوباره شکل می گیرد و بعید به نظر می رسد، بخش خصوصی دیگر حاضر به راه اندازی پروازهای دیگری در استان باشد.
بر اساس برخی شنیده ها هم اکنون شرکت هواپیمایی آسمان، یکی از پروازهای استان ایلام به مقصد تهران را حذف کرده و هم اکنون روزهای یکشنبه فقط یک پرواز از ایلام به تهران صورت می پذیرد.
گفتنی است طرح مطالعه فرودگاه شهدای ایلام در سال 1368 بعد از سفر پر خیر و برکت مقام معظم رهبری به استان ایلام و به فرمان ایشان در جهت رفع محرومیت های استان آغاز شد که پس از بررسی های کارشناسی به عمل آمده در سال 1374 و در 8 کیلومتری شهر ایلام افتتاح و مورد بهره برداری قرار گرفت.
..................
گزارش: حمزه عبداللهی پور
نظر شما