به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از اندیشکده کارنگی، کشته شدن سفیر آمریکا در لیبی و سه کارمند دیگر سفارتخانه این کشور اثرات مخربی را بر روابط کشورهای عربی و آمریکا و همچنین انتخابات ریاست جمهوری از خود بر جای خواهد گذاشت. جای هیچ تردیدی نیست که لیبی در ماههای گذشته با بیثباتی و ناآرامی روبرو بوده است، هر چند این ناآرامیها سبب فروپاشی کامل نظم و امنیت در این کشور نشده است. با این حال، لیبی نیز همچون سایر کشورهای عربی شاهد ظهور گروههای تندر و سلفی بوده است. این گروهها در انتخابات نیز عملکرد نسبتا موفقی از خود بر جای گذاشتهاند و توانستهاند گروههای شبه نظامی مخصوص به خود را تشکیل دهند.
البته گروههای سلفی در جهان اسلام در اقلیت قرار دارند و حوادثی همچون انتشار فیلم موهن علیه پیامبر اسلام(ص) میتواند سبب تقویت این گروههای تندرو شود. ایالات متحده به دلیل کمک به سرنگونی قذافی و برقراری منطقه پرواز ممنوع در این کشور دارای روابط نزدیکی با دولت انتقالی در لیبی بوده است و مقامهای این کشور نیز خواستار برقراری روابط دوستانه با دولتهای غربی و همسایگان خود بوده اند.
از سوی دیگر، تحولات اخیر و قتل سفیر آمریکا در لیبی بر انتخابات ریاست جمهوری نیز اثرات قابل توجهی خواهد داشت. همزمانی این حادثه با یازدهمین سالگرد یازده سپتامبر تنها سبب وخیمتر شدن شرایط خواهد شد. بیتردید، چگونگی واکنش دولت اوباما به این حوادث با دقت مورد توجه قرار خواهد گرفت. واکنش باراک اوباما و هیلاری کلینتون وزیر امور خارجه نشان میدهد که دولت آمریکا رویکردی معتدل را در پیش گرفته و نمیخواهد با اظهارنظرهای تحریکآمیز خود شرایط را بیش از پیش وخیمتر کند.
اما جناح راست افراطی که هم اکنون بر حزب جمهوریخواه تسلط دارد و بسیاری از آنها از اعضای دولت جرج بوش هستند، هر گونه سیاست اتخاذی از سوی اوباما را ضعیف و ناکارامد معرفی و تمام گروههای اسلامگرا در کشورهای اسلامی را دشمن آمریکا قلمداد خواهند کرد. در چنین شرایطی بهتر است که آمریکا همکاری بیشتری با دولتهای عربی برای پیشبرد دموکراسی و احترام به حقوق بشر در این کشورها انجام دهد تا در آینده از بروز چنین حوادثی جلوگیری شود. بدون شک، چگونگی واکنش واشنگتن و کشورهای عربی در قبال حوادث اخیر تاثیری فزاینده بر آینده روابط آمریکا با جهان عرب خواهد داشت.
نظر شما