به گزارش خبرگزاری مهر، گفته شد که پس از آشنایی غربی ها با تفکر علمی مسلمانان، ارتباطی علمی و فرهنگی میان آنان ایجاد شد؛ به طوری که تمدن اسلامی تأثیر بسیاری بر تمدن غربی گذاشت؛ از این رو غربی ها با اقتباس دانش و اندیشه و فرهنگ مسلمانان گام های بلندی در راستای توسعه علم و دانش برداشتند که زمینه پیشرفت آنها را فراهم کرد. پیشرفت غربی ها منجر شد که حقایق را کتمان کنند و مسلمانان را به عنوان سردمداران و پیشتازان علم نشناسند. از این رو جدال های مکرر و جنگ های فراوانی به علل مختلف روی داد که صدمات جبران ناپذیری به روابط میان اسلام و غیراسلام وارد کرد.
این امر اندیشمندان و متفکران جهان را بر آن داشت تا با ارائه نظریه هایی سازنده درصدد رفع این اختلافات برآیند. بنابراین آنها به این نتیجه رسیدند که چاره ای جز گفتگو میان تمدن اسلام و غرب نیست و زمینه گفتگو میان اسلام و غرب با تلاش های مکرر و زمینه سازی های فراوان فراهم شد.
اما پیش از پرداختن به این مقوله باید به موضوع گفتگو در قرآن و اسلام اشاره کرد که دکتر فوزی فاضل زفزاف عضو مجمع مطالعات اسلامی مصر طی مقاله ای به این مهم پرداخته است.
در این مقاله آمده است: گفتگو زبان اسلام است و خداوند به مخلوقاتش فرمان داده که بر اساس گفتگو با یکدیگر ارتباط برقرار کنند نه بر اساس قهر و اکراه. خداوند در قرآن کریم از زبان گفتگو بارها برای ملائک، انبیا و همه مردم استفاده کرده است. از این رو صورت های بسیاری از گفتگو در قرآن وجود دارد.
وی در این مقاله می افزاید: قرآن کریم از گفتگوهای رسولان الهی با اقوامشان و از گفتگوهای مردم با یکدیگر یاد کرده است. خداوند با این کار می خواسته تا شیوه ای درست و اصولی در روابط میان انسان ها ایجاد کند. بنابراین بر اساس اصل گفتگو و استفاده درست و به جا از آن برای همه مردم - چه به صورت فردی و چه جمعی با تمدن ها و فرهنگ های مختلف اعم از مسلمان و غیر مسلمان - تأکید کرده است و اشاره کرده که "با مردم به نیکی سخن بگویید" و "یا اهل کتاب جز با نیکی سخن نگویند" و ....
پس از جنگ جهانی دوم ملت ها و دولت ها به این نتیجه رسیدند که جنگ حلال مشکلات و اختلافاتی که در جوامع انسانی وجود دارد نیست. کشتار هرگز به پایان اختلافات منجر نمی شود، بلکه بالعکس باعث پیچیدگی اوضاع می شود و دشمنی و عداوت و کینه را افزایش می دهد و درگیری های جدیدی را به وجود می آورد.
زفزاف در ادامه یاد آور می شود: گفتگو در حل مشکلات محلی، منطقه ای و بین المللی و حتی عقیده ای بسیار تأثیر گذار است. این امر منجر شد تا صدای گفتگوها در کشورهای مختلف جهان بلند شود و کمیته ها و مؤسسات مختلف دینی، فرهنگی، تمدنی، اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و... به منظور تعامل و گفتگو با یکدیگر تأسیس شوند.
با تأسیس مؤسسات آموزشی دینی به ویژه اسلامی و حضور علمای مسلمان برجسته با تسلط به زبان های مختلف در کشورهای غیر اسلامی سخنرانی کنند و زمینه های ایجاد گفتگو میان ملت ها را و حقایق اسلام و اصول اخلاق و تعالیم و احکام اسلام را تبیین کنند.
هنوز هم این اندیشمندان تلاش می کنند اسلام هراسی و نسبت های ناروایی که به اسلام و مسلمانان داده می شود، را از بین ببرند. این شیوه ای است که اسلام به ملت های مترقی که بر اساس عقل سلیم عمل می کنند ارائه داده است.
در ادامه می توان اذعان داشت که امت اسلامی دارای احکام و تعالیمی ارزشمند هستند. از این رو اندیشمندان و علما تلاش می کنند تا توافقنامه ای بین المللی منعقد کنند تا به موجب آن افرادی را که به ادیان بی احترامی می کنند جریمه کنند. امید است که روزی توافقنامه ای منعقد شود و جلوی هر گونه اهانتی به ادیان ابراهیمی با هر زمینه ای از جمله آزادی بیان گرفته شود.
نظر شما