به گزارش خبرنگار مهر، صبح امروز یکشنبه دوم مهرماه همایش علمی-پژوهشی امام رضا(ع) ادیان، مذاهب و فرق در تالار علامه امینی کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ودکتر مهدی محقق چهره ماندگار علمی کشور و جمعی از استادان حوزه و دانشگاه برگزار شد.
سید محمد حسینی وزیر ارشاد در این همایش گفت: در دهه خجسته کرامت هستیم روز قبل هم از امامزادگان تکریم شد امروزمصادف بزرگداشت احمدبن موسی الرضا است. در خصوص این همایش کارهای تألیفی در خور توجهی شده که دستمایه کارهای علمی دیگر است. 888 برنامه در سراسر کشور از جمله خارج از ایران به مناسبت جشنواره بین المللی فرهنگی هنری امام رضا(ع) برگزار میشود. برنامههایی که تکراری نیست و نوآوریهای جدید با سوژهها و ایدههایی که در اختیار پژوهنگان قرار دادهایم حاصل شده است.
وی با شمردن کارها و تألیفات مهم انجام شده یا در دست اقدام در 9 سال برگزاری این جشنواره از دست اندرکاران برپایی این جشنواره تشکر کرد.
حسینی تصریح کرد: اسلام و ادیان الهی همواره بر یک فضای عقلانی و منطقی بر جامعه تأکید کردهاند. زیرا مردم در چنین فضایی حرف حساب را بیشتر میپذیرند و در چنین فضایی حرف حق را بهتر میشود تشخیص داد. لذا امام رضا(ع) سعی میکردند در فضای آرام و بی غبار به مناظره و گفتگو با سایر فرق و ادیان بپردازند. پیامبر(ص) به مشرکین میگفت اگر حرف حسابی دارید ما میپذیریم و هرگز خدا و پیامبر نخواستند کسی را با زور و اجبار مسلمان کنند. اراده تشریعی خدا بر ایمان انسانهاست، اما اراده تکوینی او بر اختیار انسانها قرار دارد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی یادآورشد: خدا میفرماید به کافران و عقایدشان(بتها) ناسزا نگویید زیرا زمینه گفتگو و پذیرفتن عقاید شما را ازبین میبرید همچنین اگر آنها هم به ولی خدا ناسزا بگویند انگار به خدا ناسزا گفتهاند.آنکه ناسزا میگوید یا اهل منطق نیست یا اهل ادب نیست یا صبور و بردبار نیست. در جنگ صفین علی(ع) به سربازانی که باید آنها را به کشتن دشمن تهییج و تشویق کند میگوید به سربازان دشمن ناسزا نگویید و معایب و عقایدشان را وصف کنید و حتی میگوید برای هدایت شدن آنها دعا کنید.
حسینی بیان داشت: به هر حال هرکس که در هر عقیدهای است در آن عقیده جمود و تعصب دارد و نباید با آنها هرگونه که میخواهیم رفتار کنیم. قرآن هم در وصف یهود و نصارا که تنها خود را سزاوار بهشت میپنداشتند میگوید به آنها بی احترامی نکنید و ببینید استدلال و منطقشان درباره این باور چیست؟
وی افزود: امام رضا(ع) در دوران اوج بحثهای علمی و فکری به مناظره و گفتگو با ادیان و فرق دیگر پرداختند. زمان ایشان زمان نهضت ترجمه و مواجه با رشد و پیدایش فرقههای مختلف دینی و مذهبی بود. گروههای مختلفی از مسلمانان در امامت پس ازامام موسی کاظم(ع) و امام صادق(ع) اختلاف داشتند، امام رضا(ع) در چنین فضایی به ترویج مکتب حق پرداختند و مسافرتهایی به سایر نقاط جهان اسلام کردند و مردم آنجا را با مکتب شیعه آشنا کردند.
وزیر ارشاد عنوان کرد: مقام معظم رهبری هم به پرداختن و بیان کردن سایر عقاید و فرقهها در دانشگاهها تأکید دارند زیرا اگر جوابی به شبهات داده نشود و عقاید نقد نشوند نمیتوانیم در مسیر درست هدایت قرار گیریم.
حسینی ابراز داشت: مأمون با جمع کردن دانشمندان سایر بلاد در دارالخلافه سعی در کمرنگ کردن توان علمی امام رضا(ع) را داشت که این امر محقق نشد و همگی در آخر به قدرت علمی امام اذعان کردند. درسهای بسیاری ازمناظره امام با سایر دانشمندان میگیریم از جمله ورود و خروج به بحث و اینکه گاهی اوقات کلام و سخن از شمشیر و اسلحه برنده تر هستند و با استدلال میشود بسیاری را متقاعد کرد.
نظر شما