۵ مهر ۱۳۹۱، ۱۰:۲۶

نتیجه دخالت انسان در طبیعت/

شوکا؛ گوزنی با رفتارهای عجیب و غریب انسانی

شوکا؛ گوزنی با رفتارهای عجیب و غریب انسانی

گرگان - خبرگزاری مهر: در پارک جنگلی قرق گرگان گوزنی نگهداری می شود که به دلیل دست اندازی انسان در طبیعت و بر اثر زندگی در محیط انسانی، رفتارش عجیب و غریب و متمایز با دیگر گونه هاست.

به گزارش خبرنگار مهر، این گوزن که شوکا نامیده می شود، رفتارهای عجیب و غریبش محصول تربیت و نگهداری در محیط انسانی است که سبب شده تا خلق و خوی حیوانیش رنگ بازد و به نوعی دچار اختلال رفتاری شده است.

پارک جنگلی قرق، اولین ایستگاه نگهداری و تکثیر گوزن قرمز در ایران است که در آن علاوه بر شوکا، 32 راس گوزن دیگر نگهداری می شود ولی رفتارهای این گوزن، عجیب و منحصر بفرد است و بر اثر زندگی در محیط انسانی، خلق و خوی حیوانی خود را از دست داده و همانند کودک سرکش رفتار می کند.

این گوزن زیبا توسط خانواده ای نگهداری می شده که بدلیل شرایط خاص زندگی پوشک می شده و تغذیه اش نیز با دیگر همسالانش متفاوت است و از مغز بادام، پسته، تخمه، موز، و هندوانه تغذیه می شود.

شوکا، گوزنی زیباست که حسادت و جاه طلبی را از انسانها آموخت و حاضر نیست از امکاناتی که در اختیارش گذاشته می شود دیگر گوزنها نیز استفاده کنند و برخلاف دیگر حیوانات علاقه شدیدی به انس با انسانها دارد.

دکتر مسعود شکیبا دبیر انجمن حمایت از حیوانات در گلستان که سالهای سال در امر درمان وحوش و پرندگان فعالیت دارد و پزشک معالج حیوانات است، به خبرنگار مهر گفت: چند سال قبل برای بیهوشی کردن یک حیوان و درمانش به پارک جنگلی قرق مراجعه کردم و از دور دیدم که حیوانی در قفس عقابها نگهداری می شود و خود را به در و دیوار قفس می کوبد.

وی اظهار داشت: این حیوان گوزن جوانی بود که در آنجا نگهداری می شد و به داخل قفس که رفتم به سمتم آمد و با نوازش کردن آرام شد و در آغوشم جای گرفت.

وی عنوان کرد: رفتار این گوزن کم سن و سال تر از جثه اش بود و متوجه شدم که آن را از شخصی گرفته اند و به پارک جنگلی قرق انتقال داده اند.

شکیبا عنوان کرد: در ابتدا تصور می کردم که دارندگان این گوزن جزو متخلفان هستند ولی بعد متوجه شدم که شوکا را از چوپانی خریداری کرده بودند و مدتها در منزلشان نگهداری می کردند.

دبیر انجمن حمایت از حیوانات گلستان اظهار داشت: تمامی شرایط و امکانات برای گوزن از سوی این خانواده گرگانی فراهم شده بود و این گوزن از پوشک استفاده می کرد و مغز بادام، پسته، تخمه، هندوانه و موز را بدون پوست می خورد.

وی عنوان کرد: تغذیه مناسب گوزن سبب شد تا جثه اش دو برابر همسالانش باشد و از سوی آن خانواده نام شوکا برای این گوزن برگزیده شده بود.

مسعود شکیبا گفت: پس از انتقال گوزن به قرق، مدتها خانواده نگهدارنده شوکا، هر روز به پارک می آمدند و برایش غذا می آوردند و تحت نظر نگهبانان به او غذا می دادند.

وی یادآورشد: پس از آنکه ثابت شد، این خانواده متخلف نیستند و دوستدار حیات وحش هستند، نگهداری گوزن دوباره به آنها سپرده شد.

وی افزود: گوزنها معمولا در دو سالگی شاخ در می آورد اما آنقدر تغذیه شوکا خوب بود که در یک سالگی شاخ در آورد که یکبار مجبور شدیم حیوان را بیهوش و شاخش را کوتاه کنیم.

این دوستدار حیات وحش عنوان کرد: همزمان با این مسئله، گوزن دیگری نیز در طبیعت پیدا کردیم و آن را برای نگهداری به آن خانواده سپردیم اما شوکا که در نتیجه زندگی با انسانها، حس استفاده از امکانات و جاه طلبی را درک کرده بود و حسادت را یاد گرفته بود، حاضر به پذیرش گوزن دیگر در محیط زندگی اش نبود.

شکیبا اظهار داشت: در نهایت آن خانواده تصمیم گرفتند هر دو گوزن را به قرق بازگردانند، اما شوکا که مدتها در محیط انسانی بسر برده بود، تنها چیزی که در زندگی اش دیده بود، انسان بود و گوزن های دیگر غریب ترین موجود در زندگی اش به حساب می آمدند.

وی گفت: این باعث شد که شوکا، منزوی شود و روزهای اول خیلی تلاش کردیم برای تغذیه آن و یا اینکه با محیط جدید زندگی انس گیرد.

پرهیز از پرورش وحوش در محیط انسانی

مسعودشکیبا با تاکید بر اینکه، هیچگاه نباید گوزن و یا دیگر وحوش را در محیط انسانی پرورش داد تصریح کرد: این امر سبب می شود تا ساختار روحی حیوان دچار آسیب شود.

وی خاطرنشان کرد: شوکا کاملا متقاوت با سایر گوزنهاست و از ماشین و انسان ترسی ندارد و همواره در پارک قرق نگران آن بودیم که مبادا به نگهبانها آسیب رساند.

دبیر انجمن حمایت از حیوانان گلستان بیان داشت: چندی پیش که برای درمان گوزنی دیگر به پارک جنگلی قرق مراجعه کردم و دنبال حیوان هدف می گشتم، شوکا بطرفم آمدم، به شوخی گفتم گوزن دیوانه اینجاست، زیرا این حیوان بلد نیست چگونه از شاخش استفاده کند و بجای آنکه از شاخ برای قدرت نمایی بهره ببرد آن را برای آسیب زدن به انسان استفاده می کند.

شکیبا گفت: شوکا به من نزدیک شد و اسلحه بیهوشی را بطرفش گرفتم تا بترسد اما فایده ای نداد و شروع کرد به شاخ زدن و من را با شاخش بلند و به سمتی پرتاب کرد و دوباره به شاخ زدن ادامه داد.

وی عنوان کرد: بر اثر حمله گوزن، همه جای بدنم از جمله ران، سمت چپ قفسه سینه و دیگر نقاط بدنم آسیب دیده است.

به گزارش مهر، پارک جنگلی قرق گرگان، زیستگاه گوزن قرمز از گونه های حمایت شده و یکی از مناطق مهم زیست محیطی جانواران ایران است و  در حال حاضر 33 راس گوزن قرمز در پارک جنگلی قرق گرگان زیست و زادآوری می کنند.
.................................
علیرضا نوری کجوریان

کد خبر 1705274

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha