۵ مهر ۱۳۹۱، ۹:۵۴

گزارش مهر/

پرورش شتر؛ سرمایه سرگردان در کرمان/ فرصتی سودآور در کویر سوزان

پرورش شتر؛ سرمایه سرگردان در کرمان/ فرصتی سودآور در کویر سوزان

کرمان - خبرگزاری مهر: کرمان بخش عمده ای از کویر فلات ایران را در برگرفته که این مسئله در کنار تهدیدهایی که دارد پتانسیلهایی از جمله پرورش شتر به عنوان یک صنعت پرسود را نیز به همراه دارد که این سرمایه بومی مورد توجه قرار نگرفته است.

به گزارش خبرنگار مهر، پرورش شتر طی سالهای اخیر به عنوان یکی از پر سودترین بخشهای دامداری در کشور مورد توجه بیشتر قرار گرفته است این حیوان به دلیل شرایط خاص فیزیکی برای زندگی در شرایط سخت است و به گفته برخی کارشناسان میتوان از شتر تعبیر خرما را در بخش کشاورزی داشت.

این حیوان با کمترین هزینه ممکن برای نگهداری به دلیل دستگاه خاص گوارشی منحصر به فرد، بی ارزشترین گیاهان را از لحاظ تغذیه ای تبدیل به سلولز و انرژی می کند و این درحالی است که در شرایط کم آبی نیز این حیوان تا مدتها هیچ نیازی به آب ندارد.

این خصوصیات شتر را به سرمایه ای سرگردان در کویر تبدیل کرده است که در استان کرمان کمتر مورد توجه قرار گرفته است.

مردم کرمان تنها سهمی که از پرورش شتر دیده اند تابلوهای هشدار برخورد با شتر در جاده های استان است و صدها شتری در اطراف جاده های استان رها شده اند و گاه گاهی خبری از برخورد آنها نیز با خودروها به گوش می رسد اما سوال اینجاست سهم این حیوان کاملا تجاری و سود مند که به طلایی سرگردان در اعماق کویر می ماند در اقتصاد مردم کرمان چیست؟

در شرایطی که خشکسالی و کم آبی بسیاری از دامهای استان را تلف کرده و هر سال از جمعیت گاو و گوسفندهای دامداران کم می شود چرا تاکنون طرح پرورش شتر که در این شرایط به خوبی رشد و نمو می کند و درآمدزایی بالایی نیز برای صاحبانش دارد مورد توجه قرار نگرفته است.

پرورش شتر پتانسیلی که خشکسالی را به فرصت تبدیل می کند

در شرایط بحرانی خشکسالی در کرمان و در حالی که همچنان در استان بارانی نمی بارد و چشمه ها و چاهها هر سال با کاهش سطح آب روبرو هستند مدیریت مصرف آب و اقتصاد تنها تغییر الگوی کشت در کشاورزی و یا صرفه جویی در مصرف آب و اجرای طرحهای مکانیزه آب نیست بلکه با یک مدیریت برنامه محور می توان از چنین شرایطی نیز استفاده کرد و در نهایت موجب تقویت اقتصاد روستاها به عنوان پایه اقتصاد جامعه شد.

در استان کرمان زرند، راور، رودبار، ریگان و فهرج از قطبهای پرورش شتر محسوب می شوند اما این قطبها کاملا سنتی و برپایه عادت مردم در پرورش این دام شکل گرفته اند و برنامه منسجم و دقیقی برای توسعه این صنعت در این شهرستانها وجود ندارد.

عدم برنامه ریزی در خصوص صنعتی سود آور

نکته قابل توجه اینکه مسئولان این شهرستانها در مصاحبه های مختلف شهرستان خود را به عنوان بزرگترین قطب پرورش شتر اعلام می کنند و حتی آمار دقیقی نیز از تعداد شتر موجود در این شهرستانها نیز وجود ندارد.

در حالیکه در صورت پرورش صنعتی این حیوان که در بسیاری از کشورهای حاشیه خلیج فارس شکل گرفته و مشتری خاص خود را نیز به صورت گسترده دارد می توان صنعتی سود آور را پایه گذاری کرد که اقتصاد دامداری استان کرمان را متحول خواهد کرد.

در حال حاضر در کشور یک میلیون و 600 شتر وجود دارد که این آمار ایران را در رده هفتمین تولید کننده آسیا قرار داده است در ایران نیز کرمان جز 13 استان کشور در زمینه پرورش شتر قرار دارد که شامل شترهای گوشتی و شترهای جماز می شود که نوع نخست برای تامین گوشت و شیر جایگاه حائز اهمیت دارد و گونه دیگر نیز که بسیار سودآور است بیشتر در مسابقات زیبایی شترها و مسابقات شتر دوانی مورد استفاده قرار می گیرد که مسابقه مورد علاقه اعراب حاشیه خلیج فارس است که طی سالهای اخیر در برخی شهرستانهای استان کرمان نیز مورد توجه قرار گرفته است.

پرورش شترمسابقه در کرمان/ عدم حمایت تعداد شترهای جماز را کاهش داد

بهترین نوع شتر جماز هم اکنون در جنوب کرمان پرورش داده می شود و طبق آئین سنتی هر ساله مسابقات شتردوانی نیز در این منطقه برگزار می شود که این امر در چند سال گذشته در ریگان و فهرج نیز تسری یافته است.

با این وجود عدم حمایتهای اقتصادی و تسهیلاتی موجب شده است هر سال شاهد کاهش تعداد شترهای با ارزش جماز در استان کرمان باشیم.

طبق بررسیهای صورت گرفته در حال حاضر ظرفیت پرورش شتر در استان کرمان حداقل چهار برابر وضعیت کنونی است که این وسعت به سادگی با توجه به وسعت اقلیمی و جغرافیایی استان قابل محاسبه است اما نه تنها این امر صورت نگرفته است بلکه پرورش شتر امری غریب و توجیه نشده در استان کرمان محسوب می شود.

محمد سلیمی، کارشناس دامپروری در گفتگو با مهر اظهارداشت: استان کرمان از لحاظ اقلیمی بهترین شرایط موجود را برای پرورش شتر در اختیار دارد.
 
پرورش شتر به حال خود رها شده است
وی افزود: شتر به علوفه بسیار کم، آب محدود، عرصه وسیع بیابانی نیاز دارد و در مقابل بیماریهای و همچنین اختلاف دما بسیار مقاوم است و از تمام اعضای این حیوان نیز می توان بهره اقتصادی برد.
 
سلیمی گفت: شهرستانهای شرقی، راور و زرند و همچنین جنوب کرمان به ویژه رودبار و کهنوج عرصه های مهم پرورش شتر است اما هیچ واحد صنعتی پرورش شتری شناخته شده ای در استان کرمان وجود ندارد و محدود دامی نیز که در استان پرورش داده می شود به صورت کاملا سنتی و در بیابانها رها شده اند زیرا عملا این حیوان برای رشد و نمو نیاز به مراقبت چندانی نیز ندارد.
 
کشورهای حاشیه خلیج فارس مشتری اصلی گوشت و فرآورده های شتر
 
وی ادامه داد: کشورهای حاشیه خلیج فارس و برخی نقاط کشور علاقه بسیار زیادی به گوشت و محصولات لبنی این حیوان دارند و حتی در بحث ورزشی و برگزاری مسابقات زیبایی شتر این حیوان مورد توجه قرار دارد.
 
سلیمی افزود: سرمایه گذاری در این بخش بسیار سود آور است اما با توجه به بازار فرا منطقه ای باید حمایتهای ویژه از سوی دستگاههای اقتصادی و بازرگانی از پرورش دهندگان صورت گیرد و زمینه دسترسی آنها به بازارهای هدف باید مهیا شود.
 
این کارشناس دامپروری ادامه داد: بیمارهای شایعی که هم اکنون بین دامهای سبک و سنگین وجود دارد در این حیوان رایج نیست و کمترین نیاز به نهاده های تولید دارد به همین دلیل توسعه این صنعت در کرمان باید همانند تغییر الگوی کشت در کنار حفظ دامهای دیگر انجام شود.
 
 
لزوم گسترش پرورش شتر برای حمایت از اقتصاد روستائیان و عشایر

علی صدوقی، کارشناس اقتصاد کشاورزی نیز در گفتگو با مهر  اظهارداشت: استان کرمان سالهاست با کمبود آب در بخش کشاورزی و دامداری مواجه است و از دیر باز این دو در شهرستانهای مختلف استان کرمان در کنار یکدیگر مورد توجه روستائیان و عشایر قرار داشته است.
 
وی افزود: بیشترین سهم استان کرمان از دامداری پرورش دامهای سبک و گوساله است که به دلیل خشکسالی شاهد کاهش جمعیت و کیفیت پرورش دام در استان هستیم بطوریکه حتی طی سالهای اخیر به دلیل برداشت حمایت از تامین علوفه و اختصاص نیافتن دلار دولتی برای تامین این نهاده و افزایش قیمت صرفه اقتصادی به خصوص در بخش عشایر در حال از بین رفتن است.
 
صدوقی گفت: محدودیت آب و علوفه به مشکل اصلی دامداران تبدیل شده است و قاچاق دام و واردات بی رویه و گسترش برخی بیمارها نیز هر روز از ارزش اقتصادی پرورش دام بیشتر می کاهد در حالیکه استان کرمان می تواند با تغییر دیدگاه در کنار پرورش دامهای سبک و سنگین پرورش شتر را نیز با جدیت بیشتر دنبال می کند.
 
پرورش شتر دوکوهانه در راور
صدوقی افزود: پرورش شتر یکی از سودآورترین و در عین حال کم هزینه ترین بخشهای دامداری است که در عین حال کمتر مورد توجه قرار گرفته است.
 
وی ادامه داد: حرکتهایی برای پرورش شتر در کرمان آغاز شده است اما بیشتر این حرکتها نمادین است که می توان به طرح پرورش شتر دوکوهانه در راور اشاره کرد با این وجود پرورش صنعتی و توجه دادن دامداران به خصوص در مناطق کم آب و دچار خشکسالی به پرورش این حیوان و حمایت از آنها برای فروش و پرورش گونه های مورد توجه بازار مصرف، می تواند اقتصاد دامداران را نیز متحول کند و از مهاجرت بی رویه به شهرها جلوگیری کند.
................................
گزارش: اسما محمودی
 
کد خبر 1705397

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha