۵ مهر ۱۳۹۱، ۱۴:۴۸

موسسه واشنگتن بررسی کرد:

ظهور گروه انصار الشریعه پایانی بر فضای تک قطبی و تکتازی القاعده است

ظهور گروه انصار الشریعه پایانی بر فضای تک قطبی و تکتازی القاعده است

در صنعا، بنغازی، قاهره و کازابلانکا، گروه‌هایی در حال شکل‌گیری و انجام فعالیت هستند که همگی نام انصار الشریعه را برای خود انتخاب کرده‌اند.

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از موسسه واشنگتن برای خاور نزدیک، هم اکنون روند جدیدی در میان نیروهای جهادی در حال شکل گیری است و این گروه‌ها به جای انتخاب یک نام واحد، ترجیح می‌دهند خود را انصار الشریعه معرفی کنند. هر چند این گروه‌ها از یک نام و یک ایدئولوژی پیروی می‌کنند، اما از یک ساختار فرماندهی متحد و یا حتی رهبر مشترک برخوردار نیستند. این گروه‌ها در کشورهای مختلف و با استفاده از ابزارهای مختلف می‌جنگند. نام انصار الشریعه پس از حمله به کنسولگری آمریکا در بنغازی بر سر زبان‌ها افتاد.

روند این نوع اسم گذاری از یمن آغاز شد، زمانیکه القاعده در شبه جزیره عرب در آوریل 2011 گروه انصار الشریعه راتاسیس کرد. ظهور این گروه‌ها در واقع پایانی است بر فضای تک قطبی در میان گروه‌های جهادی و تکتازی القاعده در دهه گذشته و البته  بازگشتی است به فضای چند قطبی در میان گروه‌های جهادی در دهه 1990. البته در این میان یک تفاوت مهم و اساسی وجود دارد و آن هم اینکه گروه‌های جهادی هم اکنون به لحاظ ایدئولوژی همگون‌تر هستند. در دهه 1990 گروه‌های جهادی تفکری محلی داشتند و دست به اقدامات محلی می‌زدند، اما بسیاری از آنها هم اکنون جهانی صحبت کرده و محلی اقدام می‌کنند. این گروه‌های جدید همچنین تمایل بیشتری برای در اختیار گرفتن قدرت در کشورهای اسلامی دارند.

هر چند هم اکنون اطلاعات موثقی در خصوص وجود ارتباط میان گرو‌های مختلف انصارالشریعه در کشورهای مختلف وجود ندارد، اما احتمال تلاش این گروه‌ها برای هماهنگ ساختن فعالیت‌های خود بسیار بالاست. عملکرد این گروه در کشورهای مختلف عربی اینگونه است:

انصار الشریعه در یمن
در حالیکه سایر گروه‌های انصار هیچ ارتباط و پیوند عملیاتی با القاعده ندارند، اما انصار الشریعه در یمن بخشی از القاعده در شبه جزیره عرب محسوب می‌شود. این گروه  از سال 2011 به این سو فعالیت‌های گسترده‌ای را در جنوب یمن داشته و موفق شد در بهار سال 2011 بخش‌هایی از ابیان و شبوا را تحت کنترل خود درآورد. البته دولت یمن به کمک شبه نظامیان محلی توانست این مناطق را در ماه ژوئن 2012 از کنترل این گروه خارج کند. یکی از مهمترین موفقیت‌های انصار الشریعه در این مناطق تامین نیازهای مردم این مناطق در نبود اراده لازم از سوی دولت برای ارائه خدمات مورد نیاز مردم بود.


انصار الشریعه در تونس

پس از سرنگونی بن علی در تونس، تعداد زیادی از زندانیان سیاسی و تروریست‌ها با عفو دولت انتقالی در تونس از زندان آزاد شدند. یکی از این زندانیان سیف الله بن حسین معروف به ابوایاز التونسی بود که از پایه گذاران "گروه مبارزان تونسی" در افغانستان محسوب می‌‍شد. ابوایاز اولین گردهمایی این گروه را در آوریل 2011 برگزار کرد که به تشکیل گروه انصار الشریعه منجر شد. در دومین گردهمایی این گروه در سال 2012 نزدیک به ده هزار نفر شرکت کرده بودند.

حمله به سفارت خانه آمریکا در شهر تونس و یک دانشگاه آمریکایی و سازماندهی تظاهرات اعتراض آمیز نسبت به اکران فیلم پرسپولیس از مهمترین اقدامات این گروه در دوره حیات خودبوده است.


انصار الشریعه در لیبی
در لیبی چند گروه مختلف تحت عنوان انصار الشریعه فعالیت می‌کنند. البته در این میان دو گروه کتیبه انصار الشریعه در بنغازی و انصار الشریعه در درنا مهمترین گروه انصار الشریعه محسوب می‌شوند. هر دوی این گروه‌ها پس از مرگ قذافی در لیبی تشکیل شده‌اند، هر چند هیچ ارتباطی میان آنها وجود ندارد.

گروه انصار الشریعه در بنغازی در فوریه 2012 اعلام موجودیت کرد و هم اکنون تحت رهبری محمد الزهاوی فعالیت می‌کند. این گروه اولین گردهمایی خود را با حضور هزاران نفر در ماه ژوئن برگزار کرد. این گروه نیز همانند گروه انصار الشریعه در تونس فعالیت‌های محلی انجام می‌دهد و در فعالیت‌های عام المنفعه شرکت می‌کند. البته این گروه مسئولیت تخریب گورستان‌های صوفیان را در بنغازی پذیرفته است.

انصار الشریعه در مصر و مراکش
گروه انصار الشریعه برخلاف سایر گروه‌های فوق به طور رسمی خود را به عنوان یک گروه سازماندهی شده معرفی نکرده است، در حالیکه انصار الشریعه در مراکش تنها چند روز است که اعلام موجودیت کرده است.

انصار الشریعه مصر از این عنوان تنها در زمان انتشار بیانیه‌های بنیاد رسانه‌ای البیان استفاده می‎‌کند. این بنیاد با شیخ احمد اشوش دارای ارتباطات نزدیکی است. اشوش اخیرا با صدور فتوایی خواستار قتل سازندگان فیلم "بی گناهی مسلمانان" شده بود.  اشوش سابقه‌ای طولانی در جنبش‌های جهادی دارد و از سابقه مبارزه با نیروهای شوروی در دهه 1980 برخوردار است. وی پس از سقوط رژیم مبارک از زندان آزاد شد.

انصار الشریعه در مغرب نیز در اولین و در واقع تنها بیانیه خود اعلام کرده است که هیچ ارتباطی با سایر گروه‌های الشریعه ندارد و هدف اصلی خود را ارائه خدمات اجتماعی و اقتصادی معرفی کرده است.
.

کد خبر 1705803

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha