۲۲ فروردین ۱۳۸۴، ۹:۵۷

در گفت و گو با مهر

سعيد وزيري : پرسشگري و نقد در مراكز و تشكل هاي ادبي ما محلي از اعراب ندارد / وفاق جامعه ي ادبي ايران با نقد و پرسشگري تحقق مي يابد نه عملكرد مبهم عده اي محدود

سعيد وزيري - نويسنده و منتقد ادبيات ، گفت : معمولا نويسندگان و هنرمندان در سطح جهان ، از نقطه نظرات و انتقادات مخاطبان خود استقبال مي كنند زيرا خلاء پرسش و نقد ، به فراموشي تدريجي آثار آنها منجر خواهد شد اما متاسفانه در كشور فرهنگمدار ما اوضاع ديگري مشاهده مي شود و به محض اين كه از يك نويسنده يا مدير مركز ادبي و فرهنگي سوالي مي شود ، به جاي پاسخي درخور ، پرسش كننده مورد عتاب و خطاب قرار مي گيرد !

اين نويسنده و منتقد ادبيات ، در گفت و گو با خبرنگار فرهنگ و ادب مهر ، با بيان اين مطلب افزود : اگر اصل نقد پذيري و باور به آن در ما وجود داشت ، هيچ گاه در مقابل منتقد يا پرسشگر موضع نمي گرفتيم ، از سويي ديگر يك سيستم پيشرو و پويا همواره به نقد و نظر نيازمند است ، در چنين صورتي است كه مي تواند اصطلاحا " به روز " باشد .

سعيد وزيري كه سالها به عنوان دبير ادبيات به تدريس پرداخته و اكنون ، علاوه بر نويسندگي در مطبوعات و نگارش كتاب ، مديريت يك مركز انتشاراتي را نيز بر عهده دارد ، تصريح كرد : در دنياي غرب ، نقد نكردن يك كتاب ، بزرگترين تنبيهي است كه براي يك پديد آورنده ي كتاب محسوب و در نظرگرفته مي شود ، عكس اين قضيه هم صادق است يعني هراثري بيشتر نقد و بررسي شود ، درجه ي اهميت آن در جامعه ي ادبي و كتابخوان بالاتر مي رود ، اما در كشور ما اگر هم نقدي نوشته مي شود ، يا سراسرش موج منفي و حب و بغض است و يا تعريف و تمجيد فراوان از اثر و موثر ، كه همان افراط و تفريط است .

مدير نشر واج با اشاره به برپايي هجدهمين نمايشگاه بين المللي كتاب تهران اظهار داشت : در نمايشگاه كتاب ، كتابهاي جديد در معرض خريد و نقد خريداران و مخاطبان قرار مي گيرند و خود اين اتفاق ، بزرگ است ، اما اگر بعدها كسي يا كساني نسبت به نمايشگاه انتقاداتي را مطرح كردند ، دليلي بر مخالفت آنها با اصل مسئله نيست ، بلكه بايد شفاف و منطقي به ابهامات و يا ايرادات آنها پاسخ داده شود و اگرحق با آنهاست ، خيلي راحت پذيرفته شود .

سعيد وزيري در مورد فعاليت تشكل هاي ادبي كشور كه ساليانه از محل اعتبارات دولتي بودجه مي گيرند ، خاطرنشان ساخت : چنين مراكزي كه با نام " ادبيات ايران " كار مي كنند ، به دليل اين عام نگري و برداشت از صندوق اعتبارات دولتي و حكومتي بايد براي طيف ادبي كشور عملكرد خود را تشريح كنند ، نظرات آنها را حتي المقدور در اقدامات خود دخالت بدهند و به مسائل آنها رسيدگي كنند ، در غير اين صورت نبايد بودجه اي به آنها داده شود .

اين نويسنده كه چندين كتاب با موضوع ادبيات منتشر كرده است ، يادآور شد : برخي از اين تشكل ها متاسفانه به شدت نقد گريز هستند و با منتقد و پرسشگر خود ، برخورد مناسبي ندارند و تلاش مي كنند تا منتقد را تخريب كنند ، در حالي كه بايد درمقام پاسخ دهي برآيند .

سعيد وزيري تصريح كرد : ممكن است تخريب كردن منتقد و پرسشگر ، تا مدتي مي تواند افكار عمومي و جامعه ي ادبي را به خود مشغول كند ، اما هيچگاه نمي تواند به محو شدن ابهامات موجود بيانجامد .

ممكن است تخريب كردن منتقد و پرسشگر ، تا مدتي مي تواند افكار عمومي و جامعه ي ادبي را به خود مشغول كند ، اما هيچگاه نمي تواند به محو شدن ابهامات موجود بيانجامد  .




اين يك سوء تفاهم و فريب است كه فكر كنيم سركوب رسانه  و پرسشگر، مي تواند به حاشيه ي امن بيانجامد .


اين نويسنده و منتقد ادبيات اضافه كرد : پرسشگر و منتقد ، گاه مي تواند يك فرد از همان رشته و حوزه ي فكري باشد ، گاهي هم رسانه ها به جهت وظيفه اي كه در امر اطلاع رساني سالم دارند ، وارد ميدان نقد مي شوند ، در چنين شرايطي مردود خواندن افراد ومنتقد و پرسشگر و مغرض دانستن رسانه ها ، اصولا نه شايسته است و نه قادر است اصل مسئله را از بين ببرد ، فرد يا تشكلي كه مورد پرسش و نقد قرار گرفته بايد توضيح قانع كننده ي خود را در اختيار افكار عمومي و جامعه قرار بدهد ، به هر اندازه كه از نقد و پاسخ گريزان باشند ، جامعه حساس تر مي شود .   








سعيد وزيري درباره ي اين اظهار نظر كه نقد و پرسشگري از جامعه ي ادبي ، جمع موجود را پراكنده مي كند ، گفت : اتفاقا نقد منصفانه مي تواند به همبستگي و وفاق جمع ياد شده بيانجامد ، آنچه موجب فاصله و پراكندگي مي شود ، ابهام درعملكرد گروهي محدود به نمايندگي از " شاعران ايران " به لحاظ حقوقي ، صنفي و حرفه اي است كه روز به روز بيشتر مي شود و اگر به آن پرداخته نشود ، در بلند مدت نتيجه ي بسيار ناخوشايندي دارد .

اين نويسنده و منتقد ادبيات در خصوص نقش رسانه ها در اين زمينه گفت : رسانه ها در هر كشوري محل تبادل ديدگاه ها و محملي براي اطلاع رساني سالم و صحيح است ، ما در قرني زندگي مي كنيم كه هيچ چيزي از نظر كسي پنهان نمي ماند ، بنابراين رسانه مي تواند با شفاف سازي مسائل ، نقش منطقي خود را داشته باشند ، اين يك سوء تفاهم و فريب است كه فكر كنيم سركوب رسانه و پرسشگر، مي تواند به حاشيه ي امن بيانجامد .

                                                                      ***

گفتني است " فصلنامه ي شعر" در شماره ي اخير خود ، رسانه ها و خبرگزاري ها را به خاطر اطلاع رساني از وضعيت ادبيات كشور وعملكرد تشكل هايي كه ازمحل بودجه ي دولتي اداره مي شوند ، " جنجالگرا " ناميده  و رسانه ها را به پراكنده كردن جمع ادبي كشور متهم كرده است !  فصلنامه ي شعربا صاحب امتيازي حوزه هنري ، مدير مسئولي حسن بنيانيان و سردبيري مصطفي محدثي خراساني  منتشرمي شود .         

کد خبر 170626

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha