۱۵ مهر ۱۳۹۱، ۱۰:۲۲

گزارش مهر؛

تلاش یکساله خریدار ندارد/ سیب زمینی ها بر زمین مانده اند

تلاش یکساله خریدار ندارد/ سیب زمینی ها بر زمین مانده اند

سراب - خبرگزاری مهر: سیب زمینی از جمله محصولات اساسی است که اغلب سفره ها حداقل در یکی از وعده های غذایی به نوعی آن را در خود جای می دهند، اما به دلیل عدم ساماندهی مناسب این محصول بر زمین مانده است.

به گزارش خبرنگار مهر ، هر سال همزمان با ماه مهر، خبرهای سیب زمینی و میزان قیمت و تعداد مشتریان خریدار این محصول در صدر صحبت های محفلی و خانوادگی بسیاری از سیب زمینی کاران منطقه قرار می گیرد .دغدغه اینکه  دسترنج کشاورزان به قیمت عادلانه و مناسبی به فروش برسد.

مسعود محمدیان ، مدیر کل جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی در این زمینه گفت: همه تلاش مسئولان آن است که کشاورزان سیب زمینی کار آسیب نبینند.

وی افزود: تلاش می شود تا در اسرع وقت ضمن مذاکره و مکاتبه با وزیر صنعت، تجارت و معدن زمینه اعطای یارانه های صادراتی و نیز حمل و نقل فراهم شود تا از این طریق بازار فروش محصول سیب زمینی رونق بگیرد.

این مقام مسئول همچنین خواستار خرید بیشتر این محصول از کشاورزان منطقه از سوی شرکت های صادراتی شد.

سید مهدی بنی فاطمه بخشدار مرکزی سراب نیز با اشاره به اینکه معیشت  شمار قابل توجهی از خانواده های منطقه سراب با فروش سیب زمینی تامین می شود قیمت های فعلی بازار را مناسب ندانست و گفت: اگر نگوییم کشاورزان بعد از تحمل زحمت کشت و برداشت زیان نمی بینند با این وضع سودی هم  به دست نمی آورند.

وی خواستار خرید عادلانه سیب زمینی از سوی شرکت صادراتی طرف قرارداد از همه مناطق و روستاهای شهرستان سراب شد.

ابراهیم فریاد خواه بخشدار بخش مهربان نیز گفت: کشاورزان بعد از زحمت یکساله چشم انتظار فروش عادلانه محصول خود و تامین نیازهای معیشتی خود هستند.

وی تاکید کرد: اگر قیمت سیب زمینی مناسب نباشد اقتصاد اکثر خانواده ها ی منطقه دچار آسیب می شود.

حسین رضایی ، کشاورز 35 ساله سرابی که مشغول جمع آوری محصول سیب زمینی خود بود گفت: شب و روز کار می کنیم و آسایش نداریم و منتظر همین ماه هستیم تا حساب های خرج کرده خود را تصفیه کنیم ، اگر مشتری خوبی برای خرید محصول خود پیدا نکنیم دلسرد خواهیم شد.

ابراهیم فرقانی، مدیر جهاد کشاورزی سراب گفت: در سال زارعی 90-91 سطح زیر کشت سیب زمینی در سراب 3 هزار و 830 هکتار و با میانگین تولید 32 تن در هرهکتار است .

وی افزود: پیش بینی می شود 122هزار و 560 تن سیب زمینی در منطقه سراب  برداشت شود که با احتساب کاهش تولید در نتیجه حوادث ،عوامل قهری،و خودمصرفی و ضایعات تولید شهرستان 100هزارتن باشد.

مدیر جهاد کشاورزی سراب یادآورشد: این میزان سیب زمینی باید به بازارهای دیگر شهرستان ها و استان های کشور و یا خارج از کشور ارسال شود.

قهرمانی مدیر عامل شرکت صادراتی براداران قهرمانی ، گفت: ما روزانه 50-60 تن سیب زمینی از قرار هر کیلو 240تومان خریداری می کنیم و قرار شده میزان خرید خود را به 80 تن افزایش دهیم.

وی یادآور شد: معیارهای صادراتی در خرید محصول مد نظر بوده و باید سیب زمینی خریداری شده با این معیارها همخوانی داشته باشد.

قهرمانی تصریح کرد: متاسفانه کشاورزان با شنیدن اینکه ما مشتری خرید هستیم قیمت محصول خود را بالا می برند

غلامرضا اقبال، کشاورز ساکن روستاهای اطراف سراب با انتقاد ازاینکه هزینه های تولید بالا رفته ولی قیمت سیب زمینی با سال های قبل فرقی نکرده گفت: دولت باید این محصول را با قیمت عادلانه خریداری و یا در سبد کارکنان خود قرار دهد.

وی افزود: در نخستین گام باید بذر تهیه شده از طرف کشاورزان به صورت قرنطینه شده و با نظارت جهاد کشاورزی در اختیار کشاورزان قرارگیرد.

وی یادآور شد: در حال حاضر زارعان با سلیقه خود و با تحمل هزینه های زیاد بذر خود را از همدان و اصفهان خریداری می کنند.

یک کشاورز دیگر گفت: سیب زمینی های به فروش نرفته خود را مجبوریم به دامداری ها بدهیم چرا که هزینه های نگهداری آن  بالاست.

داود رفیقی رئیس اداره صنعت ،معدن و تجارت سراب نیز نبود صنایع تبدلی در منطقه را از علت های اصلی مشکل بازاریابی سیب زمینی در این منطقه عنوان کرد.

ابراهیم فرقانی مدیر جهاد کشاورزی سراب نیز نبود اتحادیه سیب زمینی کاران در شهرستان و عدم وجود شرکت های صادراتی منسجم مقیم در منطقه را از مشکلات اصلی دانست و گفت: سازمان کشاورزی استان سالانه با هدف افزایش کمی و کیفی تولید سیب زمینی نظارت بر مزارع، آموزش کشاورزان ، استفاده از بذر اصلاح شده و اجرای عملیات نوین زراعی در تولید سیب زمینی را در برنامه های خود دارد، ضمن اینکه تسهیلاتی نیز از طریق بانک کشاورزی پرداخت می شود.

رضا دادخواه رئیس اداره دامپزشکی سراب در پاسخ به سئوالی در مورد خواراک سیب زمینی برای دام ها گفت: اگر چه کشاورزان از روی ناچاری سیب زمینی های مازاد و بعضا آفت زده خود را به دام ها می دهند ولی در جیره معمولی دام سیب زمینی به علت اینکه ماده قندی بوده و مصرف زیاد ان به اسیدوز در دام منجر می شود توصیه نمی شود.

یک مهندس کشاورزی نیز در مورد ضایعات سیب زمینی گفت: عدم جمع آوری بقایای آلودگی از مزرعه،عدم رعایت تناوب کشت،استفاده بی رویه از کودهای ازته،استفاده از کودهای دامی نپوسیده و عدم مدیریت علف های هرز از فاکتورهای مهم ایجاد ضایعات در سیب زمینی است.

داود کشاورز ساکن روستای شیره جین در محل زمین زارعی خود با نشان دادن سیب زمینی های بر زمین مانده گفت: 370تومان برای هرکیلو بذر و نیز 35هزار تومان برای هرکیسه کود سیاه و 28هزارتومان برای هر کیسه کود سفید داده است.

وی با احتساب هزینه های کارگر و آب از زیان دیدن خود خبر داد و اظهار کرد که یک هفته است محصولش روی زمین مانده دریغ از یک مشتری.

کشاورز دیگری گفت: چرا سیب زمینی مشمول کالاهای دیگر نمی شود که هرسال قیمتشان متفاوت از سال قبل می شود.

به هرحال انتظار می رود که با برنامه ریزی مناسب مسئولان مربوطه و همکاری کشاورزان تا دیر نشده فکری به حال دسترنج یکساله سیب زمینی کاران سراب کرد.
.............................
گزارش  و عکس: جواد عباس زاده

کد خبر 1711367

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha