به گزارش خبرنگار مهر، تنگه واشی یا تنگه ساواشی در حدود 17 کیلومتری شهرفیروزکوه با داشتن آب و هوای مناسب در تابستانها، میزبان جمعیت کثیری از مسافران و گردشگران است این محوطه دارای کتیبه معروف دوره قاجار است که به دستور فتحعلیشاه ساخته شده است.
این نقش برجسته 185 ساله با ابعاد شش در هفت متر، وقایع زمان فتحعلی شاه را روایت می کند. بزرگترین نقش برجسته این کتیبهها، نقش شکارگاه با تصویر اسب، نیزه و شکارهایش است که در اطراف آن میتوان عباس میرزا، علی قلی میرزا و علی نقی میرزا پسران فتحعلی شاه و همچنین نوادگانش را در حال شکار دید.
این کتیبه 58 سال پیش با شماره 1025 در فهرست میراث غیر منقول به ثبت ملی رسید اما پس از مدتها سازمان میراث فرهنگی دوباره میخواهد این محوطه را ثبت کند.
آتوسا مومنی معاون حفظ و احیای آثار تاریخی سازمان میراث فرهنگی درباره اینکه چطور یک اثر ملی پس از سالها دوباره ثبت می شود به خبرنگار مهر گفت: اداره کل میراث فرهنگی استان تهران مراحل پایانی پرونده میراث طبیعی تنگه واشی را برای ارسال به شورای ثبت آثار تاریخی انجام داده است ثبتی که سالها قبل انجام شده محدود به حجاری تاریخی آن به عنوان اثر تاریخی غیر منقول بوده است اما پرونده ای که اکنون در حال تدوین است منوط به کل محدوده تنگه واشی آن هم به عنوان محوطه و میراث طبیعی است.
وی ادامه داد: ضوابط و مقررات حاکم بر آثار تاریخی با میراث طبیعی متفاوت است و هر کدام از سازمانها را در جهت حفاظت از آن موظف به وظایفی خاص می کند. از سوی دیگر هر کدام اعتبارات مختلفی را برای انجام عملیات حفاظت جذب خود می کنند در ضمن اینکه هر کدام از اعتبارات صرف موارد متفاوتی می شود یکی در جهت حفاظت از نقش برجسته و دیگری در صورت تصویب صرف حفاظت از محوطه خواهد شد پس حتی دومین پرونده در صورت ثبت در میراث ملی هیچ منافاتی با اولین ثبت انجام شده ندارد.
شاید ثبت محوطه تنگه واشی به عنوان میراث طبیعی باعث شود تا دستگاههای مرتبط با این موضوع را ملزم به حفاظت از محوطه و ساماندهی به حضور گردشگران در آن مکان گردشگری کرد.
نظر شما