به گزارش خبرنگار مهر، امیر عبدوس صبح امروز در نشست بررسی مشکلات پسماند استان در جمع کارشناسان اظهار داشت: هر ساله با فرا رسیدن فصل درو حجم زیادی از پسماندهای کشاورزی به صورت غیر اصولی سوزانده و با سوختن ناقص این زائدات بار عظیمی از منواکسید کربن وارد جو استان می شود.
وی اظهارداشت: این فرآیند علاوه بر تاثیر مستقیم بر سلامتی انسان باعث تغییرات ناگهانی درجه حرارت و افزایش محلی دمای هوا می شود به گونه ای که علاوه بر به مخاطره افتادن حیات گونه های گیاهی و جانوری اشکالات جدی تنفسی برای انسان به بار می آورد.
مدیرکل حفاظت محیط زیست گیلان گفت: بر اساس قانون مدیریت پسماند امحای این نوع از پسماندها را قانونگذار بر عهده وزارت کشور و در روستاها بر عهده دهیاری ها گذاشته اما به رغم اینکه از شروع این معضل جدی در استان بیش از یک دهه می گذرد تا سال گذشته گام موثری در راه مدیریت صحیح این پسماندها برداشته نشده بود.
وی افزود: بر اساس تلقی نادرستی که به جامعه کشاورزان القا شده است، شالیکاران برای مبارزه با آفات نسبت به سوزاندن ضایعات حاصل از خرمن برنج می پردازند.
عبدوس اظهارداشت: از دلائل اصلی فرآروی مدیریت این مواد می توان به عدم وجود تجهیزات کافی به ویژه دستگاه های بسته بندی کاه برای کشاورزان، رو به افول نهادن فرآیند دامداری در روستاها و رواج مصرف زدگی در این مناطق، ریز شدن قطعات حاصل خرمن که توسط دستگاه کمباین انجام می شود و بسته بندی دستی آن را غیر ممکن ساخته، عدم تجهیز دهیاری ها به ملزومات مدیرت این نوع از پسماند، خرد شدن قطعات اراضی کشاورزی و عدم امکان برداشت مکانیزه در این گونه اراضی و عدم امکان ورود ماشین آلات به برخی مزارع به لحاظ نبود وجود راه دسترسی اشاره کرد.
وی گفت: در طول یکسال گذشته گام های هرچند ناکافی برداشته شده برای رفع این مضایق از سوی مجموعه ارگان های ذیربط نشان داد که این معضل با عزمی درست و همکاری تمامی دستگاه های اجرایی و یاوری های همه جانبه مردم قابل رفع بوده و قابلیت تبدیل به فرصت را نیز دارد.
مدیرکل حفاظت محیطزیست گیلان گفت: در این زمینه حفاظت محیط زیست استان پس از طرح موضوع در کارگروه مدیریت پسماند استان و تصویب و ابلاغ وظیفه مندی برای ارگان های مسئول در این زمینه با رویکرد فرهنگ سازی و تغییر رفتار با همکاری سازمان جهاد کشاورزی استان و دفتر امور روستایی و عشایری استانداری گیلان 15 کارگاه آموزشی عمومی برای کشاورزان برگزار که در آن ضمن اشاره به مخاطرات و عواقب دامن زدن به این مسئله، راه حل های را برای زارعان ارائه کرد.
وی افزود: علاوه بر این حفاظت محیط زیست استان برای یادآوری مسئولیت دهیاران کارگاه آموزشی برای دهیاران شش شهرستان عمده استان که معضل سوزاندن در این مناطق بیشتر از سایر شهرستانها مشاهده می شد برگزار و انتظارات خود را همراه با ذکر موارد قانونی به دهیاران منقل کرد.
عبدوس اظهارداشت: برگزاری کمیته های کارشناسی بین دستگاه ها و تبادل تجربیات نیز عزم سایر دستگاه ها را برای رفع این معضل جزم و معرفی تعدادی از متخلفان به مراجع قضایی از سوی حفاظت محیط زیست استان موجبات تفهیم منع قانونی دست زدن به این عمل را برای سایر کشاورزان فراهم کرد.
وی ادامه داد: همچنین افزایش تسهیلات بانکی و پرداخت یارانه برای تهیه و توزیع 50 دستگاه بیلر از سوی سازمان جهاد کشاورزی استان از دیگر اقدامات مثبت استان برای محدود کردن فازهای متعدد این حادثه مخرب بوده است.
مدیرکل حفاظت محیط زیست گیلان یادآورشد: اگرچه هنوز روند پیش رو نه مناسب و نه مطلوب است اما می توان گفت بر اساس شاخص های آلودگی هوا که از سوی مرکز سنجش آلودگی هوای رشت ثبت شده وضعیت نسبت به سال گذشته بهتر و عملا در سال جاری این شاخص ها هیچ موقعیت بحرانی را برای این شهر ثبت نکرده است.
نظر شما