۲۳ مهر ۱۳۹۱، ۱۲:۲۳

میرکیانی در گفتگو با مهر:

حقوق نویسندگان؛ دغدغه علیان/ «پیام آزادی» به نقاط محروم کشور کتاب می‌رساند

حقوق نویسندگان؛ دغدغه علیان/ «پیام آزادی» به نقاط محروم کشور کتاب می‌رساند

محمدمیرکیانی درباره مدیر انتشارات پیام آزادی گفت: یکی از موارد مهم درباره محمدرضا علیان جاسبی سلوک و اخلاق اوست که بر پایه رعایت حقوق نویسندگان و دیگران بنا شده است.

محمد میرکیانی، نویسنده و محقق که به بهانه مراسم نکوداشت محمدرضا جاسبی علیان، مدیر انتشارات پیام آزادی با خبرنگار مهر گفتگو می‌کرد، گفت: آقای علیان جاسبی جزو آغازگران نشر آثار فرهنگی در سال‌های بعد از انقلاب بود. زمانی بود که در سال‌های آغازین دهه 60 هنوز ناشران ادبیات کودک و نوجوان چندان فعال نبودند و در این عرصه تنوعی وجود نداشت، اما شمارگان کتاب‌های انتشارات پیام آزادی به 100 هزار نسخه می‌رسید که این رقم با تیراژ کتاب‌هایی نهادی چون کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان برابری می‌کرد.

وی افزود: افرادی مانند آقای علیان جاسبی حق زیادی به گردن ادبیات کودک و نوجوان ما دارند. امثال او آثار زیادی را در عرصه ادبیات کودک و نوجوان چاپ کردند و به نیازهای زیادی در این زمینه پاسخ دادند. کتاب‌های انتشارات پیام آزادی به دورترین نقاط ایران هم ارسال می‌شد و در دسترس همه قرار می‌گرفت. این موضوع به خاطر ارتباطاتی بود که علیان جاسبی ایجاد کرده بود و با نهادهای مختلف حتی جهاد سازندگی هم برای توزیع کتاب، تعاملات سازنده داشت. این‌گونه بود که بسیاری از کتاب‌های پیام آزادی به نقاط دوردست و محروم کشور می‌رسید. خود این موضوع یعنی موج‌آفرینی در گسترش حوزه کتاب کودک و تنها یکی از موارد اثباتی است که نشان می‌دهد چنین ناشری چه حقی بر گردن ادبیات کودک و نوجوان ما دارد.

این نویسنده ادامه داد: نکته بعدی، سلوک و رفتار پسندیده آقای علیان جاسبی با نویسندگان بود. مجلدات کتاب «قصه ما همین بود» من بیش از 100 دوره توسط این ناشر به چاپ رسید و با احتساب این که یک مجموعه 5 جلدی بود، می‌توان گفت که بالغ بر 500 هزار جلد از آن به بازار آمد. زمان تجدید چاپ مجلدات این کتاب توسط انتشارات پیام آزادی، 10 سال طول کشید و در این مدت ناشر به طور مرتب مبلغ حق‌التالیف را پرداخت می‌کرد، اما جالب است که امروز و در این شرایط با ناشری قرارداد دارم و نوبت چاپ کتابم تمام شده ولی ناشر حق‌التحریر من را پرداخت نمی‌کند.

میرکیانی گفت: چنین مواردی در یاد نویسنده‌ها باقی می‌ماند. برخوردهای خوب هم همین‌طور هستند. این موضوع در همه جا وجود دارد، یعنی وقتی یک مدیر اداره برخورد انسانی دارد و سعی می‌کند در حد توانش حقوق کارمندانش را بپردازد، همیشه از خود خاطره خوب به جا می‌گذارد. این موضوع در میان نویسندگان و ناشران هم وجود دارد.  امروز به برخی از ناشران می‌گوییم چرا حق‌التحریر نوبت چاپ چندم کتابمان را نمی‌دهید، می‌گویند سیستم اشتباه می‌کند. منظورشان هم از سیستم کامپیوتر است. باز به آن‌ها می‌گوییم چاپ چندم کتاب چند ماه است که به بازار آمده و حتی تمام شده است، ولی با برخوردهای اهانت‌آمیز می‌گویند اگر مشکلی باشد، اشتباه از سیستم بوده است.

نویسنده مجموعه «راز مثل‌های ما» در ادامه گفت: به نظرم آن‌چه درباره انتشارات پیام آزادی اهمیت دارد، سلوک و رفتار مدیر این انتشارات است. این‌گونه موارد است که مهم است و در خاطرها باقی خواهد ماند. آقای علیان جاسبی طی این سال‌ها که به عنوان ناشر مشغول بوده، برخوردی صمیمی داشت و با همه دوستانه صحبت می‌کند. البته انتشارات پیام آزادی هم مانند همه ناشرها کتاب‌های خوب، متوسط، ضعیف یا عالی داشته است. مانند ما نویسنده‌ها که کتاب‌های ضعیف و قوی داریم اما آن‌چه در نهایت از انسان باقی می‌ماند، اخلاق و پیگیری حق‌الناس است. به نظرم این موارد است که هدف فرهنگ هستند و دقیقا هم هدف فرهنگ همین است که ما را به رعایت حقوق یکدیگر ترغیب کند.

میرکیانی در پایان گفت: وقتی برای چنین انسان‌هایی مراسم نکوداشت برگزار می‌کنیم، نگوییم چه کار کرده و یا چه کتاب‌هایی چاپ کرده، بلکه شناخت زوایای شخصیتی‌اش را در اولویت قرار بدهیم و برای خصیصه‌های مثبت اخلاقی‌اش تبلیغ کنیم. در واقع مواردی که باید برجسته شوند، همین اخلاقیات خوب و نیکوست که در ذهن همه باقی می‌ماند.

کد خبر 1719447

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha