به گزارش خبرنگار مهر، یکی از آسیبهای اجتماعی که امروزه در کشور ما با سرعت در حال رشد است، پدیده طلاق است که با توجه به تغییرات فرهنگی و اجتماعی همواره شتاب بیشتری می گیرد که میتواند اثرات زیانبار فراوانی برای هر دو سوی طلاق داشته باشد.
هرچند در گذشته طلاق به عنوان یک امر نکوهیده و در برخی مواقع قبیح در نزد مردم مطرح بود ولی امروزه قبح آن شکسته شده و شاهد بالارفتن میزان طلاق در سطح جامعه هستیم که نسل جوان با کمترین حساسیت و ترسی از عواقب آن نسبت به طلاق اقدام میکنند.
وضعیت طلاق در حال حاضر در کشور ما به گونهای است که میزان آن به ازای تعداد ازدواجها مرتب در حال افزایش است و اگر تلاش جدی برای کاهش این روند و متوقف کردن آن صورت نگیرد، روند رو به افزایش آن ادامه یافته و نگرانیها را در این زمینه بیشتر خواهد کرد.
کاهش 43 درصدی ازدواج در کنگان
رئیس اداره ثبت احوال شهرستان کنگان در گفتگو با خبرنگار مهر به بیان آماری از ازدواجها و طلاقها در این شهرستان پرداخت و اظهار داشت: سیر صعودی آمار طلاق و سیر نزولی ازدواج از لحاظ آماری در کنگان بسیار نگران کننده است و باید این روند ریشهیابی شود.
حیدر عمرانی با نگاهی به آمار شش ماهه نخست ازدواج در سال 91 در کنگان اظهار داشت: ازدواج در شهرستان کنگان در شش ماهه نخست سال 91 نسبت به شش ماهه اول سال 90 به میزان 43.6 درصد کاهش داشته که بسیار نگران کننده به نظر می رسد.
وی در ادامه بیان داشت: در شش ماهه نخست سال 90 در کنگان تعداد 774 ازدواج صورت گرفته که 106 مورد به طلاق انجامیده و این در حالی است که در شش ماهه نخست سال 91 از 436 مورد ازدواج انجام شده 130 مورد آن به طلاق کشیده شده است.
افزایش 22 درصدی طلاق در کنگان
رئیس اداره ثبت احوال شهرستان کنگان ادامه داد: کل طلاقهای شهرستان کنگان در شش ماهه اول سال 91 نسبت به شش ماهه نخست سال 90 به میزان 22.64 درصد افزایش داشته است.
عمرانی با مقایسه میزان طلاقها در این شهرستان، گفت: همچنین طلاق بائن در شهرستان کنگان در شش ماهه نخست سال 91 نسبت به مدت مشابه سال گذشته 26.6 درصد افزایش داشته است.
وی کاهش آمار ازدواج به ازای هر طلاق را نسبت به سال گذشته نزدیک به دو برابر دانست و اظهار داشت: در شش ماهه نخست سال 91 به ازای هر طلاق سه ازدواج صورت گرفته که این آمار در مدت مشابه سال گذشته به ازای هر طلاق هفت ازدواج بوده است.
ضرورت ریشهیابی دلایل طلاق
امید شادمان از کارشناسان مسائل خانواده و امور روانشناسی در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: برای اینکه بتوانیم راهکارهایی را برای طلاق پیشنهاد کنیم و بتوانیم از افزایش آمار طلاق در سطح جامعه تا حدودی بکاهیم، باید برنامهریزی منظمی برای ریشهیابی دلایل طلاق در جامعه داشته باشیم.
وی اضافه کرد: بسیاری از طلاقها به عدم شناخت کافی طرفین قبل از ازدواج مربوط میشود که همواره توصیههای فراوانی برای آشناییهای قبل از ازدواج و شناخت زن و شهر از یکدیگر و همچنین شناخت کافی از خانوادهها و توقعات آنها صورت گرفته است.
شادمان از مشکلات اقتصادی و مالی به عنوان یکی دیگر از دلایل مهم طلاق یاد کرد و افزود: متاسفانه برخی از خانوادهها و زن و شوهرها توقعات بسیار زیادی از هم دارند و همین توقعات سبب میشود تا در ادامه زندگی و در صورت برآورده نشدن این توقعات اختلافاتی بین آنها بوجود اید که بعضا منجر به جدائی نیز میشود.
وی اضافه کرد: زن و شوهر باید با پائین آوردن توقعات خود به تعامل و همراهی بیشتر در زندگی فکر کنند و با تحمل سختیهای اینچنین به آیندهای روشنتر فکر کنند و با تلاش بیشتر راه را برای رسیدن به خواستههای معقول خود فراهم سازند.
این کارشناس امور خانواده ادامه داد: متاسفانه مصرفگرائی و چشم و هم چشمی در جامعه ما به شدت بالا رفته است و رقابت بین خانواده که در پی آن توقعات زیادی ایجاد میشود، باعث اختلاف در یک خانواده میشود.
اثرات مخرب طلاق بر روی فرزندان
شادمان در ادامه به اثرات مخرب طلاق روی زوجین و همچنین فرزندان آن خانواده اشاره کرد و افزود: اولین افرادی که در طلاق ضربه میخورند، خود زوجین هستند که با جدائی از هم دچار آسیبهای جدی روانی و فکری میشوند.
وی ادامه داد: متاسفانه برخی خانوادهها نیز در حالی از هم جدا میشوند که فرزندانی دارند و این فرزندان به ناچار نزد یکی از والدین خود نگه داشته میشود که از لحاظ عاطفی ضربه بسیار سنگینی به آنها وارد خواهد شد و در آینده نیز این ضربهها تاثیر ناگواری در زندگی او خواهند داشت.
شادمان اظهار داشت: برخی از این کودکان درک مناسبی از معنا و مفهوم طلاق ندارند و نمیتوانند به خوبی با این مسئله کنار بیاند و به هیچ وجه نیز حاضر نیستند یکی از والدین خود را در کنار خود نداشته باشند که همین موضوع تا حدودی برای آنها دردناک است و همواره آنها را رنج خواهد داد.
وی افزود: همین احساس کمبودها باعث خواهد شد تا این کودکان از حضور در جامعه و ارتباط با دیگران نیز دچار برخی مشکلات شوند و نتوانند آنگونه که باید در فعالیتهای اجتماعی حاضر شوند.
مسائل مالی ملاک جوانان در ازدواج نباشد
امام جمعه سیراف نیز پس از بررسی این آمار نگران کننده در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: از مهمترین دلایل افزایش آمار طلاق و کاهش ازدواج در شهرستان کنگان، میتوان به جهیزیه و مهریه سنگین اشاره کرد.
حجتالاسلام صادق عاشوری با اشاره به سالروز ازدواج حضرت علی و حضرت فاطمه که از برترینهای بشریت هستند، گفت: چنانچه جامعه امروز ازدواج این دو بزرگوار را الگو قرار میداد راه آنها را در این رابطه دنبال میکرد هرگز شاهد این آمار بالای طلاق و ازدواج نبودیم.
وی با بیان اینکه خانوادهها باید قداست و معنویت ازدواج را در نظر بگیرند و نه مهریه و جهیزیه، افزود: رهبر معظم انقلاب نیز فقط خطبه جوانانی را می خواند که تعداد سکههای مهریه آنان زیر 14 باشد که نشان از این دارد که مسائل مادی نباید به عنوان بخش اصلی ازدواج جوانان قرار بگیرد.
---------------------------
گزارش: مصطفی صفایی
نظر شما