به گزارش خبرنگار مهر، رسیدگی به مشکلات فراروی پنبه، گندم، مسائل مرغداری ها، نوغانداران، لزوم تهیه طرح جامع سیل از جمله مواردی بود که در جلسه کمیسیون کشاورزی گلستان بررسی شد.
زهکشی اراضی، کمبود بارندگی، خسارات بخش سیل و کشاورزی، رفع مشکلات صنعت شترداری، دامداریها و ... از دیگر مواردی است که کارشناسان و مسئولان بر لزوم رفع آن تاکید کردند.
جمعی از مسئولان در حاشیه جلسه کمیسون کشاورزی در گفتگو با خبرنگار مهر، عنوان کردند برای پوییایی و توسعه کشاورزی استان باید مشکلات موجود رفع شود.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان گلستان با اشاره به وضعیت پنبه استان گفت: در حال حاضر وضعیت پنبه در استان به عنوان یک محصول استراتژیک و اشتغال زا در حال نابودی است و از 168 هزار هکتار زیر کشت به تدریج در حال حاضر به 18 هزار هکتار رسیده ایم. این درحالی است که در سال گذشته این رقم به 9 هزار هکتار رسیده بود.
تدوین طرح جامع پنبه
سید نصیر سید محمدی افزود: جهاد کشاورزی توانسته در این زمینه طرح جامع پنبه را تدوین کند و که حال حاضر مسیر اصلاحات خود را طی می کند و اگر این موضوع به تحقق برسد می توانیم پنبه را دوباره در استان احیا کنیم.
پنبه گلستان قدرت رقابت ندارد
وی با بیان اینکه پنبه قدرت رقابت با سایر محصولات را در استان ندارد بیان داشت: باید در ارتباط با کشت پنبه هزینه های کاشت را پایین بیاورند و همچنین یارانه ای در این زمینه به کشاورزان تعلق بگیرد، چرا که بحث پنبه بحث درآمد نیست بلکه به عنوان یک الگوی کشت به شمار می رود و می تواند به حاصل خیزی و ساختمان خاک کمک بسیار زیادی کند.
گلستان تولیدکننده مرغوب ترین نوع گندم
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان با بیان اینکه استان گلستان بهترین نوع گندم را دارا است ابراز داشت: گندم استان با سایر گندم استان های دیگر ترکیب شده تا بهترین نان تحول مردم شود و این امر نیاز به توجه مسئولان دارد چرا که در کشور گندم بر اساس کیفیت خریداری نمی شود و این بزرگترین بی عدالتی در حق کشاورزان است ولی با وجود اینکه این کار در کشورهای دیگر انجام می شود.
وی افزود: خرید گندم بر اساس کیفیت باعث می شود تا کشاورزان رغبت پیدا کنند تا محصولاتی با کیفیت بهتر تولید کنند.
سید محمدی گفت: در سیل اخیری که در شهرستان آق قلا به وقوع پیوست حدود 12 هزار هکتار از اراضی کشاورزی با مبلغ برابر با 28 میلیون تومان است.
وی با اشاره به برنامه های که باید در استان انجام شود بیان داشت: از جمله این اقدامات سازماندهی مرغداری ها در استان، توسعه دامداری ها ،شتر داری و همچنین با توجه به اینکه ما در بحث نوغان داری رتبه سوم کشوری را دارا هستیم نیاز است تا در این زمینه به ما مساعدت شود و در ارتباط با توسعه سرد خانه که استان با کمبود مواجه است تلاش شود.
تدوین طرح جامع سیل
مدیرعامل آب منطقه ای استان گلستان نیز گفت: طرح جامع کنترل سیل با کمک استانهایی همچون خراسان شمالی، سمنان و گلستان در پنج حوزه آبریز در ارتباط با مهندسی رودخانه، مدیریت حوزه های آبریز و مدیریت سیلاب دشت دشت تدوین شده است که انشالله بتوانیم آن در ردیف اجرایی قرار داده و سلانه اعتباری برای این موضوع دریافت کنیم.
ایرج حیدریان افزود: در حال حاضر ما پنج حوزه آبخیز در استان با جمعیتی بالغ بر 51درصد شهری و 48 درصد روستایی داریم.
68 درصد مناطق گلستان خشک و نیمه خشک
وی بیان داشت: بیشتر مناطق استان خشک و نیمه خشک است که در واقع 68 درصد استان را در برگرفته است و همچنین در حوزه بارندگی امسال درشمال استان کمتر از 200 میلی متر بارندگی در حوزه اترک بارید و همچنین در جنوب استان این بارندگی حدود 700 میلی متر بوده است که متاسفانه مشکلی که وجود دارد این است که در زمانی که محصولات زراعی رشد می کنند و نیلاز به آب دارند بارندگی رخ نمی دهد.
مدیر عامل آب منطقه ای استان اظهار داشت: وجود اقوام مختلف در سطح استان باعث شده است تا ما در زمینه مدیریت بخش آب مشکلات بسیار زیادی داشته باشیم بخصوص در کنار سد وشمگیر که اقوام مختلف ساکن هستند.
تبخیر 72 درصد ریزش های جوی
وی ابراز داشت: در حال حاضر سهم خاک در استان 3/1 دهم درصد ،سهم آب 8/1 دهم درصد و جمعیت 4/2 دهم درصد است این در حالی است که پتانسیل آب استان 2485 میلیون متر مکعب بیشتر نیست و در واقع حدود 72 درصد ریزش های جوی در استان تبخیر می شوند که عدد در کشورحدود 70 درصد است.
حیدریان اظهار داشت: از مجموع 1250 میلیون متر مکعب آب های زیر زمینی در استان حدود 1079 پتانسیل باقی مانده که تقریبا حدود 94 درصد آن در بخش های مختلف استفاده می شود.
وی افزود : در حال حاضر در استان 13 سد بزرگ و کوچک در دست اجرا و مطالعه داریم که از این بین سه سد در حال اجرا، دو سد را آماده اجرا داریم و سه سد هم در دست مطالعه است و بقیه آنها نیز در دست مطالعه قرار خواهد گرفت.
مدیرعامل آب منطقه ای استان گفت: یک محدودیت بزرگی که ما در استان داریم بحث زه کشی 280 هزار هکتار از اراضی شمال استان است که این امر یک معظل جدی برای هدر رفتن آب است و ما را دچار مشکل کرده است .
وی بیان داشت: در ارتباط با این موضوع ما توانستیم در سال 87 ردیف اجرایی بگیریم که برای بخش اول توانستیم حدود 10 هزار هکتار از این اراضی را انجام دهیم و تا به الان حدود 50 درصد کار انجام شده است.
گلستان 610 هزار هکتار اراضی زراعی و باغی دارد.
نظر شما