دکتر شهره علیمحمدی در گفتگو با خبرنگار مهر افزود: معمولاً نخستین جایی که زردی مشاهده میشود، چشمان نوزاد است و بتدریج صورت، سینه، شکم و پاهای نوزاد نیز زرد میشوند.
زردی شدید باعث آسیب به مغز و عقبماندگی ذهنی و حتی مرگ نوزاد میشود
وی گفت: هر نوزادی که زرد میشود حتی اگر حال عمومی او خوب باشد باید در اولین فرصت توسط پزشک معاینه شود زیرا زردی شدید باعث آسیب به مغز و عقبماندگی ذهنی و حتی مرگ نوزاد میشود.
وی اضافه کرد: در حالت طبیعی زردی نوزاد پس از پنج تا هفت روز کاهش یافته و از بین میرود بنابراین مشاهده زردی پس از هفته اول تولد نیز غیر طبیعی است.
متخصص زنان و زایمان مرکز آموزشی درمانی فاطمیه افزود: اگر نوزاد در روز اول تولد زرد شود یا گروه خون مادر منفی و گروه خونی پدر مثبت باشد و یا گروه خون مادر O و گروه خونی پدر A یا B باشد مشکل زردی نوزاد جدی است.
وجود سابقه تعویض خون یکی از فرزندان زنگ خطری برای زردی غیرطبیعی در نوزاد است
وی ادامه داد: وجود سابقه تعویض خون یکی از فرزندان در هنگام نوزادی، نوزاد همزمان دچار تب و بیحالی باشد یا شیر نخورد، زردی نوزاد شدید باشد و دست و پای نوزاد نیز زرد شود و یا زردی وی بیش از هفت تا 10 روز طول بکشد و نوزاد در هنگام تولد وزن کمتر از دو و نیم کیلوگرم باشد، زنگ خطری برای زردی غیرطبیعی در نوزاد است.
وی با اشاره به راههای درمان زردی نوزاد گفت: اگر کودک زرد به نظر برسد پزشک انجام آزمایشهایی را برای اندازهگیری سطح بیلیروبین در خون و تشخیص ضرورت درمان پیشنهاد می کند.
دکتر علیمحمدی با بیان اینکه زردی طبیعی اغلب به حدی نمیرسد که نیاز به درمان و تعویض خون داشته باشد، افزود: هنگام درمان با فتوتراپی معمولاً کودک به صورت برهنه و در حالی که چشمان و آلت تناسلی او با پوشش محافظ پوشیده شده است، زیر نور مخصوص قرار میگیرد.
در صورت بالا بودن بیلی روبین، خون نوزاد تعویض می شود
وی اضافه کرد: اگر زردی شدید باشد و بیلیروبین تا سطح خطرناک بالا رود ممکن است نیاز به تعویض خون داشته باشد.
وی گفت: بعضی از داروهای گیاهی مانند شیر خشت باعث کاهش زردی خفیف نوزاد میشوند بعضی دیگر بیتاثیر و گاهی مضر هستند بنابراین داروهای گیاهی باید بعد از مشورت با پزشک مصرف شود.
دکتر علیمحمدی با تأکید بر لزوم جدی گرفتن زردی نوزاد و مراجعه فوری به پزشک اظهار داشت: در صورت عدم درمان و بالا رفتن زردی نوزاد دچار عوارض مغزی می شود.
شنوایی نوزادانی که دچار زردی شده اند باید بررسی شود
وی افزود: نوزادانی که دچار زردی شدید شدهاند پس از درمان، از نظر شنوایی و سایر عوارض احتمالی نیاز به پیگیری دارند.
متخصص زنان و زایمان مرکز آموزشی درمانی فاطمیه یادآور شد: هنگامی که نوزاد در زیر دستگاه فتوتراپی است باید برهنه بوده و فقط چشمها و آلت تناسلی پوشانده شود و برای پوشاندن چشم و آلت تناسلی از پوششی که نور را از خود عبور نمی دهد، استفاده شود.
وی یادآور شد: نوزاد را نباید به صورت مکرر از زیر دستگاه خارج کرد تا نور فتوتراپی تأثیر لازم را در کاهش زردی نوزاد بگذارد.
دکتر علیمحمدی با بیان اینکه باید بعد از ترخیص از نظر واکسیناسیون، تست تیروئید و سنجش شنوایی نوزاد خود به درمانگاه بیمارستان مراجعه کرد، گفت: 48 ساعت بعد از ترخیص باید برای چک و ارزیابی مجدد وضعیت سلامتی نوزاد زرد شده مراجعه کرد.
نظر شما