۲ آبان ۱۳۹۱، ۱۰:۵۵

عطاپور در گفتگو با مهر:

«موغام» برای زلزله‌زدگان می‌خواند/هنر جنگ نمی‌آفریند

«موغام» برای زلزله‌زدگان می‌خواند/هنر جنگ نمی‌آفریند

پس از کنسرت سراج و خبر برگزاری کنسرت رضا صادقی برای زلزله‌زدگان، این‌بار یک آذری‌زبان برای همزبان‌هایش کنسرت برگزار می‌کند و اجرای روزهای چهارم و پنجم آبان‌ماه گروه «موغام» به رهبری ناصر عطاپور در تالار وحدت گامی دیگر از سوی هنرمندان برای کمک به زلزله‌زدگان آذربایجان شرقی خواهد بود.

خبرگزاری مهر - گروه فرهنگ و هنر: هنر متعالی میراثی است با ارزش و بیانی دگرگونه از زندگی است با تلطیفی برگرفته از ذات زیبا و غنی هستی. باید اذعان کرد هیچ مقوله ای همچون هنر تمام و کمال در خدمت صلح و آرامش بشریت نبوده و نخواهد بود؛ چراکه شاکله هنر صلح و نوع دوستی است با بیان و نمودی دگرگون. بیان موسیقایی هنر گفتمانی است جهان‌شمول که مرزها را درنوردیده و زبانی مشترک برای فهم زندگی و درک متقابل انسانها از همدیگر بوجود آورده و به ابزاری برای پیوند و نزدیکی انسانها تبدیل شده است.

فرهنگ و ادبیات غنی و سرشار از فراز و نشیب آذربایجان هنری بدیع و گنجی گرانبها به نام موسیقی «موغام» را در دل خود پرورانده، آوایی گرم و نوایی دریده با روایتی از دیروز و امروز زندگی مردمان خطه هنرپرور قره داغ و امروز این هنر در خدمت مردم رنج دیده و دل شکسته آذربایجان است؛ مردمانی که چندی پیش تلخی مرگ عزیزانشان را در زلزله به کام زندگی چشیدند.

گروه موسیقی موغام به رهبری ناصر عطاپور اقدام  به برگزاری کنسرت موسیقی برای کمک به زلزله‌زدگان آذربایجان کرده است. ناصر عطاپور چهره شناخته شده موسیقی موغام، زاده تبریز است. موسیقی را در محضر استادانی چون زنده‌یادان استاد سلیمی و استاد شاطریان آموخته و درک کرده است. سالها ممارست و تلاش، وی را به جایگاهی رساند که در مسابقات موغام کشور آذربایجان تعجب و تحسین استادان آذربایجانی و ایرانی را برانگیخت. عطاپور تحصیلات آکادمیک موسیقی را در مقطع کارشناسی ارشد به پایان رسانده و هم اکنون دانشجوی دکترای موسیقی است.

در آستانه برگزاری کنسرت موسیقی موغام به نفع زلزله‌زدگان آذربایجان شرقی گفتگویی با وی انجام داده‌ایم که در ذیل می‌خوانید:

 * انگیزه شما به عنوان یک هنرمند از برگزاری کنسرت به نفع زلزله زدگان آذربایجان چیست؟

مقوله هنر در خدمت تعالی گرایی و انسان دوستی است. هنر، جنگ نمی‌آفریند، زشتی نمی‌زاید و اینجاست که هنر به کمک انسان‌ها می‌آید. زلزله اخیر آذربایجان دل هر انسانی را به درد آورد. هرکس در هر جایگاهی به هر عنوانی و منظوری درصدد کمک به آسیب‌دیدگان برآمد. گروه موسیقی موغام نیز به نوبه خود سهمی در یاری‌رسانی داشته و دارد. همین مردم بودند که با حمایت خالصانه و دلگرمی امیدوارکننده شان سبب تداوم فعالیت هنری بنده و همکارانم شدند و حالا نوبت ما است که نه ادعای دین، که انجام وظیفه کنیم. بنده اهل قره داغ و منسوب به شهرستان اهر هستم. جدای از مردم زلزله‌زده نیستم و در همان روز اول وقوع زلزله با تشکیل ستاد هنرمندان آذربایجان در قالب هفت کاروان به مناطق زلزله‌زده رفتیم و کمک‌های نقدی بیش از 200 میلیون تومان را جمع‌‌آوری کردیم. 

باید بگویم که برنامه برگزاری کنسرت گروه موغام به قبل از زلزله برمی‌گردد کما اینکه اقدامات قانونی آن ماه‌ها پیش آغاز شده بود. بعد از وقوع زلزله فارغ از بحث‌های تبلیغاتی و با ایمان بر وظیفه انسانی و نوع‌دوستی، بر آن شدیم بخشی اعظمی از عواید این کنسرت و نیز درآمد حاصل از فروش آلبوم مربوطه را به زلزله‌زدگان اختصاص دهیم. نفس کمک‌رسانی به انسان‌ها محدود به جغرافیا نیست حتی اگر در کشوری دورافتاده نیز واقعه ناگواری اتفاق بیفتد بازهم قدم پیش گذاشته و کمکی هرچند کوچک انجام خواهیم داد.

 * آیا تمام اعضای گروه موسیقی موغام همکاران ایرانی شما هستند؟

قبل از اینکه به این سئوال پاسخ دهم گله کوچکی از گروه‌های موسیقی و نیز برخی هنرمندان این عرصه دارم. فعالیت و ماندگاری در عرصه عالی هنر نیازمند همدلی و هم‌افزایی هنرمندان آن رشته است. متاسفانه در برخی موارد پرداختن به مسائل جانبی بیشتر از هدف اصلی است و به نوعی حاشیه پررنگ‌تر از متن است. رفتار حرفه‌ای و دید روشن هنرمندان بی‌شک موجب رشد و نهادینه شدن هنر خواهد شد. پیش کشیدن مسائلی همچون خواننده‌سالاری و یا مسائل پیش پا افتاده‌ای نظیر حضور یا عدم حضور شخص خاص در پوستر کنسرت مسئله‌ایست که در کشورهای دیگر سال‌ها پیش حل شده و رفتار حرفه‌ای در گروه‌های کشورهای دیگر حکمفرماست. همدلی و هماهنگی اعضای گروه موغام  یکی از نقاط قوت این گروه است. تمامی اعضای این گروه ایرانی هستند و یک نفر از جمهوری آذربایجان هستند که البته وی هم سال‌هاست در ایران حضور دارد.

در این کنسرت اعتبار قلی‌اف نوازنده تار، یاشار جوادپور نوازنده کمانچه، جلیل حمیدی نوازنده بالابان و رضا نباهت نوازنده ناغارا من را همراهی خواهند کرد.

 * چه قطعاتی در این کنسرت اجرا خواهد شد؟

این سئوالی است که همه علاقمندان از من می‌پرسند و صحبت‌های بسیاری در این زمینه می‌شود. ولی با احترام به تمامی عزیزان و دوستداران هنر موسیقی، اجازه می‌خواهم تا این موضوع بیان نشود؛ چراکه حاضران در کنسرت بهترین، سنگین‌ترین و زیباترین اجرای موغام در چند سال اخیر را شاهد خواهند بود. سورپرایز عطاپور را در کنسرت چهارم و پنجم آبان‌ماه خواهید شنید.

 * فضای حاکم بر موسیقی آذربایجان و بالاخص موسیقی موغام را چگونه ارزیابی می‌کنید؟

از سالها پیش فعالیت در عرصه موسیقی مزایا و محدودیت‌های خود را داشته و دارد. نگاه حرفه‌ای به مقوله هنر و مشخصا هنر موسیقی به نوعی محدود و در مواردی آرمان‌گرایانه به نظر می‌رسد؛ چراکه بحث درآمدزایی، امنیت شغلی، رفاه اجتماعی و سایر موارد آن تحت‌الشعاع اتفاقات، نگرش‌ها و امکانات و فرصت‌های موجود است.

حضور بنده در کشور آذربایجان و ادامه فعالیت حرفه‌ای و نیز تحصیلات آکادمیک در سطوح عالی موسیقی موجب شد فضای موسیقی آذربایجانی در ایران و تبریز بسط یابد. در مدت زمان حضورم در کشور آذربایجان شاهد حضور بسیاری از علاقمندان جوان ایرانی در دانشگاه موسیقی بوده‌ام و تا جایی که توانسته‌ام در راستای همفکری و کمک به این عزیزان کوشیده‌ام .مگر جز این است که هنرمندان سرمایه‌های معنوی و میراث یک کشورند با این بینش از پرورش استعدادهای ایرانی و حضور آنها در عرصه جهانی و افتخارآفرینی برای ایرانیان خشنودم.

ذائقه موسیقایی موجود در مردم و خواست آنها فرصتی برای پرورش استعدادها و آرامش‌بخشی به جامعه است. علی‌رغم توجه و نیز لطف مسئولان هنوز هم بسیاری از فرصت‌ها وجود دارند که توجه ویژه و نگاه مثبت مسئولان را می‌طلبد. به عنوان پیشنهاد از مسئولان می‌خواهم تا مقدمات برگزاری مسابقه موغام و اجرای در صحنه را برای استعدادهای موجود در ایران فراهم کنند تا با شناسایی آنها جایگاه موسیقی موغام اعتلء یافته و تداوم نسل فعالان این هنر تضمین شود. همچنین آماده برگزاری کلاس‌های تخصصی موسیقی در این زمینه هستم.

* نظرتان در مورد اجرای مشترک با گروه‌های داخلی و خارجی و یا ارائه موسیقی ترکیبی ایرانی- آذری چیست؟

یقینا نوآوری و اجرای متفاوت و ترکیب موسیقی و کلام موجب رغبت و علاقه دوستداران موسیقی خواهد بود. این نوآوری باید به گونه ای باشد که به اصلیت و محتوای ذاتی موسیقی خدشه وارد نکند. در عین حال اجرای مشترک، برگزاری کنسرت‌های داخلی و خارجی، تعامل سازنده و پویای بین گروه‌ها و هنرمندان اتفاقی است که باید به فال نیک گرفت. نمونه موفق این همکاری اجرای تلفیقی موسیقی آذری و فارسی در اجرای زنده هفته فرهنگی تبریز در کشور تاجیکستان بود که تحسین حاضران را برانگیخت.

* و سخن آخر ؟
از همه مردم عزیز و مسئولان دعوت می‌کنم روز چهارم و پنجم آبانماه با حضور در این کنسرت در تالار وحدت ضمن لذت بردن از موسیقی فاخر آذربایجان، بنده و همکارانم را در این عمل خیر یاری رسانده و با این حضور ابراز همدردی کرده و دلبستگی و کمک خویش را به مردم داغدار زلزله‌زده ارزانی کنند.

گفتگو از مجید احمدی

کد خبر 1726086

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha