به گزارش خبرنگار مهر، هنر نماسازی در ساخت و سازهای امروزی بیشتر مورد توجه قرار می گیرد تا به دلیل عدم سازگاری نماها با یکدیگر و ناهماهنگی این قسمت از ساختمانها به آلودگی بصری در شهر تبدیل نشود.
نمای ساختمانهای شهری اولین تابلو برای معرفی شهر به مسافران و گردشگران ورودی است به همین جهت اهمیت ویژه ای در معرفی فرهنگ و هویت هر منطقه ای دارد بنابراین متولیان بر ساماندهی نماهای شهر با هویت تاریخی و فرهنگی تاکید دارند تا تابلوی شهری معرف فرهنگ و هویت تاریخی باشد.
به عقیده کارشناسان، اردبیل به جهت سابقه تاریخی و مذهبی نماهای شهری باید از نمای ساختمانهای دوران صفویه که ترکیبی از سنت و مذهب بود بیشترین بهره را ببرد اما با بررسی محلات مختلف شهر خبری از چنین هویتی نیست و تعداد ساختمانهایی که به جهت نما با فرهنگ و تاریخ اردبیل سازگار باشد به تعداد انگشتان یک دست هم نمی رسند.
یکی از کارشناسان طراحی شهری در گفتگو با خبرنگار مهر، نابسامانی نماهای ساختمانی در اردبیل را ریشه در عدم پاسخگویی مناسب به توقعاتی دانست که در طول سالهای اخیر نسبت به نما ایجاد شده است.
وی نما را یکی از موثرترین عناصر تاثیرگذار به کیفیت بصری شهر دانست و تصریح کرد: باید به طراحی نمای ساختمانهای شهر توجه ویژه ای کرد تا منظر شهر اردبیل بیانگر هویت این شهر باشد و نمای شهر بتواند بدون مصرف انرژی در ابعاد دیگر اردبیل را به مهمانان معرفی کند.
در حالی که کارشناس طراحی شهری نابسامانی نمای شهری را یکی از ضعفهای متولیان امور شهری اردبیل می داند اما شهردار اردبیل به صراحت از عدم توانایی شهرداری برای ساماندهی نمای ساختمانها سخن می گوید.
ادارات برای ساماندهی نمای اردبیل بسیج شوند
وی که با مهر گفتگو می کرد، طراحی نما را مشکل اکثر شهرهای کشور دانست و اضافه کرد: طراحی نما چهار وجه دارد که یک وجه آن مجری، پیمانکاران و مردم، وجه دوم شهرداری، وجه سوم راه و شهرسازی و وجه چهارم آن نظام مهندسی ساختمان است که باید با تعامل همدیگر طراحی نما را در اردبیل به صورت علمی و با در نظر گرفتن عوامل تاریخی و مذهبی پیاده سازی کنند.
بدری از اجرای طراحی نما در برخی ساختمانهای اردبیل سخن گفت و متذکر شد: طراحی و اجرای نما در اردبیل انجام می شود اما چون تعداد این ساختمانها کمتر است به حد قابل قبول نرسیده اما انتظار داریم این روند با اجباری شدن طراحی نما برای ساختمانهای بیشتر از پنج طبقه ادامه داشته باشد.
دخالت غیر کارشناسانه در طراحی نماها معضل جدی
به گزارش خبرنگار مهر، در حالی که موارد متعددی برای عدم سازگاری و سنخیت نمای شهری اردبیل با تاریخ و فرهنگ این شهر بیان می شود اما به نظر می رسد اعمال سلیقه و دخالت غیرکارشناسانه در طراحی نما اصلی ترین دلیل این کار باشد.
در این خصوص کارشناس طراحی شهر با بیان اینکه حاکمیت فرهنگ بساز بفروشی در اردبیل نقش مهمی در ارتباط ناموزون نماهای ساختمانی با طراحی شهری دارد، افزود: در بساز بفروشی سازندگان ساختمان به دنبال کسب منافع بیشتر هستند بنابراین اهمیتی به طراحی و پیاده سازی نما نمی دهند تا سود بیشتری عاید خود کنند.
ابی زاده فقر مالی و فنی سازندگان و استفاده از مصالح نامرغوب را از عوامل دیگر بی توجهی به طراحی نمای ساختمانها بر اساس تاریخ شهر دانست و اضافه کرد: ایجاد نماهای سازگار با فرهنگ نیازمند فرهنگ سازی مناسب است تا مردم به خودی خود برای طراحی نما پیشقدم شوند.
البته این حرکت می تواند با نماسازی ساختمانهای اداری شکل گرفته و به مرور زمان شاهد تاثیر گذاری این ساختمانها در طراحی نمای ساختمانهای مسکونی و ساماندهی نمای شهری اردبیل باشیم.
..........................
گزارش: توحید مهدوی
نظر شما