به گزارش خبرنگار مهر، مجلس ترحیم تشکلهای نشر برای مرحوم «محمدرضا علیان جاسبی» مدیر فقید موسسه انتشارات پیام آزادی عصر روز چهارشنبه سوم آبان در مسجد نور تهران برگزار شد.
در این مراسم که شخصیتهایی چون محمد حسین صفارهرندی وزیرسابق فرهنگ و ارشاد اسلامی، احمد مسجد جامعی وزیر اسبق فرهنگ و ارشاد اسلامی، مرتضی آخوندی رئیس انجمن اسلامی ناشران، علیاکبر اشعری، حجت الاسلام محمدرضا زائری و تنی چند از اصحاب فرهنگ حضور داشتند، حسین استادولی محقق و مترجم قرآن دقایقی را به سخنرانی پراخت.
وی با اظهار تاسف از اینکه در کمتر از 10 روز پس از مراسم بزرگداشت علیان باید در مراسم یادبود و ترحیم وی سخنرانی کند، اظهار کرد: این واقعیتی است که کتاب در زندگی ما جزو مسائل دست چندم است در صورتی که کمی دقت در این زمینه به ما نشان میدهد که کتاب را باید جزو ضروریات زندگی بشماریم.
این پژوهشگر افزود: کتاب و مطالعه به ویژه در حوزه علوم دینی خط و راه زندگی را به ما نشان میدهد و اگر همه ما به کتاب اینطور نگاه میکردیم، آن را کالای دست چندم نمیشمردیم.
استادولی در ادامه با اشاره به فعالیت نشر افزود: اگر ناشر حقیقت نقش و فعالیت خود را بداند، هم به کار خود دلگرم میشود و هم سعی میکند کار خوب ارائه کند. ناشر نباید فراموش کند که مسئولیت مهمی را بر دوش دارد و اگرکتابی که منتشر میکند را حتی یک بار هم مطالعه نکند بدون شک چیزی از مسئولیت او کم نمیشود و باید به مردم و خدا پاسخگو باشد. البته برخی از ناشران در انتشار کتاب وسواس زیادی دارند و این جزو طبیعت کار آنهاست و الزامی است برای موفق بودن ناشر در کاری که انجام میدهد.
این مترجم قرآن در ادامه با اشاره به انتشارات پیام آزادی گفت: افتخار مرحوم علیان انتشار آثار خوب از مولفان شناخته شده بود. یادم هست که در اوایل انقلاب اسلامی با انتشار کتاب اصحاب پیامبر(ص) توانست در حوزه انسانسازی که مدنظر انقلاب اسلامی بود قدمهای درستی بردارد.
وی همچنین به حضورعلیان در هیئت موسس انجمن اسلامی ناشران اشاره کرد و گفت: پس از مرحوم دزفولی و مرحوم آخوندی، مرحومعلیان مسئولیت انجمن را بر عهده داشتند و یادم هست که حتی گاهی جارو به دست میگرفت و دفتر انجمن را جارو میکرد و میگفت: تنها برای رضا خدا کار میکنم.
در ادامه این مراسم احمد مسجدجامعی عضو شورای اسلامی شهر تهران و وزیر اسبق فرهنگ و ارشاد اسلامی به سخنرانی پرداخت.
وی با بیان اینکه مرحوم علیان شخصیت مورد وثوق بخش قابل توجهی از جامعه نشر در ایران بود عنوان کرد: تعدد دستههای گلی که برای عرض تسلیت به این مراسم ارسال شده است و نیز طیفهای مختلف از آدمهایی که در این مجلس حضور دارند به خوبی نشان دهنده واقعیت شخصیتی مرحوم علیان است، او معتمد ناشران بود و این اعتماد با کسب تجربه از فراز و فرودهایی که در کار نشر وجود داشت، حاصل شد.
مسجد جامعی با اشاره به اینکه مرحوم علیان یکی از چهرههای مورد وثوق ناشران برای مشورت دادن به مدیران فرهنگی بود، اظهار کرد: وقتی هسته مستقل کتاب کودک تشکیل شد تا به نشر کتاب کودک و مشکلات و راهکارهای آن بپردازد که به بهبود آن کمک میکرد، باز هم آقای علیان در این زمینه پیشتاز بود. در کنار همه این موارد او شخصیتی داشت که مورد اعتماد ناشران، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و دستگاههای اجرایی بود و همین ظرفیت را نیز برای کار نشر به کار میگرفت، البته منظورم از نشر، پیام آزادی نیست چرا که علیان همواره دغدغه عموم ناشران بود.
وزیر اسبق فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: نگاه علیان به کار نشر نگاهی تخصصی و فنی بود چرا که او از حوزه توزیع به کار نشر وارد شده بود. او سالها مسئولیت توزیع آثار ناشران مختلف به ویژه ناشرانی که آثار دینی تولید میکردند را داشت و از همین بستر بود که به یک ظرفیت اجتماعی دسترسی پیدا کرده و خلاءها را شناخت و توانست به نوعی خود را حلقه واسط میان نشر سنتی و نشر نوین کند. از سوی دیگر او از نخستین دسته افرادی بود که فن آوری نوین را در انتشار آثار دینی به دست گرفت و این نیازمند دانش ویژهای به ویژه در بخش ویرایش و گرافیک و ...بود و وقتی از این منظر به کار زندهیاد علیان نگاه میکنیم باید او را پدیدهای تازه در حوزه نشر کتاب به ویژه در حوزه کودک و نوجوان دانست.
نظر شما