۱۰ آبان ۱۳۹۱، ۱۰:۰۱

مهر گزارش می دهد؛

آبزی پروری در خزر سنتی و کم بازده/ لزوم بررسی فرصت ها و تهدیدها

آبزی پروری در خزر سنتی و کم بازده/ لزوم بررسی فرصت ها و تهدیدها

گرگان - خبرگزاری مهر: آبزی پروری سنتی در کرانه خزر همچنان گرفتار موانع متعدد بوده و کم بازده باقی مانده است به گونه ای که سهم این حوزه در اشتغالزایی و تولید نسبت به سایر بخش ها به شدت کاهش داشته است.

به گزارش خبرنگار مهر، محدودیت زمین، بهره گیری کم از آبهای زیرزمینی و کشاورزی، استفاده از تجهیزات سنتی، کمبود صنایع شیلاتی و هماهنگی کم بین دستگاههای مرتبط از جمله مشکلات بحث آبزی پرروی است.

مهدی شکوری معاون آبزی پروری شیلات ایران در این زمینه به خبرنگار مهر گفت: براساس استعداد های بالقوه ای که وجود دارد، توان تولید آبزیان در 10 سال آینده باید به یک میلیون تن برسد و امسال ظرفیت تولید ما در آبزیان 320 هزار تن بود که سال گذشته تولید 280 هزار تن داشتیم.

وی افزود: همچنین 36 هزار رشته قنات و700 هزارحلقه چاه در کشور وجود دارد که آب های شیرین هستند و کمتر از یک درصد این منابع فقط برای آبزی پروری استفاده می شود.
 
وی اظهار داشت: با استفاده از منابع خرد واستفاده از آب های کشاورزی ما دوسال قبل 14 هزار تن تولید درکشور داشتیم که در حال حاضر به 20 هزار تن رسیده است، اما این عدد واقعی نیست چون همه افرادی که از این منابع خرد بهره برداری می کنند تولیدات خود را به ثبت نمی رسانند واین شیوه تولیدات آبزی پروری در مزارع کشاورزی درحال توسعه است.
 
شکوری اظهارداشت: پیش بینی ما این است این شیوه به توسعه آبزی پروری در کشور کمک کند و نتایج آن را در توزیع مناسب تر درمصرف آبزیان ببینیم.
 
 
معاون آبزی پروری شیلات ایران گفت: استفاده از ادوات و تجهیزات و نظایر آن نظیر فیلترها و هواده ها بسیار به توسعه این بخش کمک می کند ومانع در این بخش تنها منابع مالی برای تهیه این تجهیزات است.
 
توسعه گونه های جدید
 
وی یادآو شد: توسعه گونه های جدید هم در دستور کار شیلات است در حال حاضر شش هزار قطعه  فیل ماهی ذخیره خوب ومولد داریم که برای پرورش ماهیان خاویاری دردریا است.
 
شکوری با بیان اینکه، رویکرد شیلات برای توسعه این بخش ایجاد مراکز غیر دولتی است گفت: در خصوص ماهی سفید که سمبل خزر است اقدامات حمایتی خاصی طی این سالها انجام نشده است .
 
شکوری افزود : موانع توسعه آبزی پروری در شمال کشور واز جمله گلستان محدودیت شدید زمین است و معمولا دربرنامه های توسعه اگر شروع خوب نباشد توسعه دچار اشکال می شود.

تجربه پرروش ماهی در قفس
 
وی افزود: در استانهای مازندران وگیلان ماهی در قفس تجربه ای بود که انجام شد وبرای این موضوع دو نیاز وجود دارد که سازههای فیزیکی وگونه های پرورشی است وماهی آزاد وخاویار در دو استان دیگر شمالی در قفس پرورش داده شده است و این فرصت دراستان های شمالی برای غلبه بر محدودیت زمین در حال انجام است.
 
 
معاون آبزی پروری شیلات ایران در خصوص میگوی گلستان گفت:تولید 4 تن در هکتار برای میگو در گلستان اتفاق مبارکی است که استانهای جنوبی ما که صبغه زیادی دراین امر دارند هنوز به آن نرسیده اند.
 
وی اظهار داشت: اما دو مانع برای توسعه میگوی گلستان وجود دارد که کوتاهی زمان پرورش وذخیره سازی میگو ومحدودیت هایی که در خصوص درجه شوری آب برای تولید مثل از جمله آن است چون در شوری کمتر از گرم نمک تخم میگو رشد نمی کند.
 
هنوز در عهد شکار هستیم

مجاهدی معاون صید و صیادی بنادر و دیانوردی نیز گفت: ما دردریا هنوز در عهد شکار هستیم وبه دوره دامداری وکشاورزی هم دراین وادی وارد نشده ایم ولی دنیا مدت هاست از این عصر عبورکرده است وکشور ما هم باید زودتر از آن عبور کند.
 
وی افزود: استفاده از سواحل تنها مربوط به آبزی پروری نیست درهمه جای دنیا بیشترین تراکم جمعیت در سواحل هست و در کشور ما هم بیشترین جمعیت در سواحل هست ولی بیشترین بیکاری ها هم مربوط به ساکنان حاشیه دریا است.
 
مجاهدی بیان داشت: این نشان می دهد که ما نتوانسته ایم از ظرفیت سواحل درست استفاده کنیم ومدیریت هماهنگی درسواحل ما وجود ندارد.
 
وی یادآورشد: در ژابن درآمد صیادان زیر نقطه صفر و سر به سر است اما از طریق عملیت تکمیلی واقتصادی صید را برای صیادان اقتصادی می کنند.
 
قوانین دست و پاگیر فراروی آبزی پروری
 
دکتر افشین عادلی استادیار دانشگاه علوم پزشکی نیز در گفتگو با خبرنگار مهر درباره مشکلات افزود: درکشور ما برخی قوانین دست وپاگیر و سیاست ها مقطعی و برخی اشکالات به برخی قوانین وساختارها است.
 
وی اظهار داشت: ما به مصرف آبزیان به عنوان اولویت توجه نداریم وحتی یک تحقیق کافی برای کانال های توزیع ماهی نداریم ومصرف سرانه ما هم بسیار پایین است.
 
وی عنوان کرد: مثلا شیلات متولی تولید وترویج است اما درترویج زیاد نمی تواند مداخله کند چون زیرمجموعه جهاد است.
 
این استادیار دانشگاه گفت: دررودخانه ها که باید بازسازی ذخایر انجام شود دستگاه هایی چون وزارت کشور ،محیط زیست و نیرو دخیل هستند ودر این نهادهاذ هماهنگی ها هم کم است.

عادلی تاکید کرد: ما باید نیاز جامعه و تقاضا را در مصرف آبزیان برآورد کنیم و برای توزیع برنامه داشته باشیم .
 
کمبود صنایع شیلاتی
 
علی اکبر پاسندی مدیرکل شیلات گلستان نیز گفت: ما اشکالات را در فرآوری آبزیان ودر بازار مصرف قبول داریم و دراستان ما صنایع شیلاتی کم است.

وی اظهار داشت: اما امسال درهفته دولت  کلنگ شهرک صنعتی شیلات زده شد وامیداوریم فعالیت های صنعتی شیلات به آن منطقه هدایت شود.
کد خبر 1732734

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha