به گزارش خبرنگار مهر، در این مراسم که شنبه شب با استقبال پرشور خانواده های آملی در مجتمع فرهنگی وهنری ولی عصر (عج) آمل برگزار شد، برنامه های متنوع و شاد فرهنگی و هنری شامل شعرخوانی شاعران بومی، غدیرخوانی و نوروزخوانی، تشلاک سما (رقص محلی مازندرانی) و موسیقی های اصیل مازندرانی اجرا شد.
مدیر اجرایی این مراسم گفت: فلسفه برگزاری جشن تیر ماه سیزده شو که در سیزدهمین شب از آبانماه در مازندران برگزار می شود، به روایتی به تعیین مرز ایران و توران به وسیله کمان توسط آرش کمانگیر بر می گردد.
حشمت الله ایاز گفت: فلسفه برگزاری این جشن، گرامیداشت تولد حضرت علی (ع) و یا کشتن ضحاک توسط کاوه بوده و همزمانی این جشن امسال با عید غدیرخم متبرک شده است.
وی افزود: این جشن قدمت بیش از سه هزار ساله دارد و هرساله این جشن در مازندران و به ویژه شهرستان آمل گرامی داشته می شود.
ایاز ادامه داد: هدف از برگزاری جشن تیرگان ایجاد فضای شاد، اشاعه فرهنگ بومی و محلی و توجه ویژه به آئین های مازندران و انتقال فرهنگ اصیل این استان به نسل جوان است.
وی اضافه کرد: این جشن امسال با چهاردهم آبان که مصادف با تاسیس نخستین حکومت شیعی ایران در تبرستان است و روز ملی مازندران نام دارد، همزمان شد.
مهم ترین بخش جشن تیر ماه سیزده شو در مازندران آماده کردن 13 نوع خوراکی و خوردن آن در طول شب به همراه جشن و پایکوبی است.
تیرماه در تقویم مازندرانی مصادف با آبان ماه در تقویم جلالی (تقویم امروز ایران) است.
محاسبه فصل ها، فعالیت های کشاورزی و جشن های کهن بر پایه تقویم محلی مازندرانی تا یک نسل پیش رایج بود و هنوز هم در بعضی روستاهای مازندران بر مبنای تقویم مازندرانی محاسبات انجام می شود.
امیری خوانی، گرفتن فال حافظ، قصه گویی، شاهنامه خوانی، اجرای موسیقی محلی، لال بازی، شال اندازی، آب پاشی از جمله آیین های جشن تیرگان در مازندران است.
آمل - خبرگزاری مهر: جشن سنتی و بومی مازندران موسوم به جشن تیر ماه سیزده شو یا تیرگان، در آمل برگزار و این آئین باستانی مازندران گرامی داشته شد.
کد خبر 1735105
نظر شما