به گزارش خبرنگار اعزامی مهر به چین، در حالی که بیش از 100 نفر از خبرنگاران کشورهای مختلف برای شرکت در هجدهمین کنگره حزب کمونیست چین در این کشور به سر می برند، همسفر شدن خبرنگارانی با ملیت های مختلف فرصت مناسبی برای تبادل نظر و شناخت هر چه بیشتر یکدیگر و کشورهایشان است. همچنین این فرصتی است که دیدگاه های یکدیگر را درباره کشورها و مردم همدیگر بدانیم.
آنچه به طور کلی می توان از نظرات خبرنگاران حاضر در گروه مشابه با خبرنگار ایرانی، برداشت کرد این است که آنها ایران را کشوری با تمدن و تاریخ کهن می دانند که این پیشینه همواره و در همه تحولات اجتماعی و سیاسی باعث شده مردم ایران اصالت خود را حفظ کنند.
خبرنگاران کشورهایی چون فلسطین، سوریه، تونس و الجزایر با دیپلماسی بین المللی ایران موافق هستند و خبرنگاران دیگر نیز اگر اختلاف نظرهایی با بخشی از سیاست های خارجی دولت ایران دارند، دیدگاه خود را بیشتر به دلیل مواضع سیاسی کشورشان در قبال ایران می دانند.
ایران بهای استقلال طلبی اش را می دهد
به اعتقاد اکثر این خبرنگاران که از کشورهایی چون فلسطین، لبنان، عمان، قطر، امارات، مصر، ترکیه، کومور، تونس، الجزایر، مغرب، یمن، عراق و ... در یک گروه با ایران قرار دارند، استقلال طلبی نظام جمهوری اسلامی از ابتدای پیروزی انقلاب و پافشاری بر مواضع استکبارستیزی و کوتاه نیامدن در برابر قدرت های غربی نقطه قوت نظام ایران محسوب می شود.
آنها بخش مهمی از فشارهای اقتصادی بین المللی در قالب تحریم ها را ناشی از همین رویکرد ایران می دانند و به شدت این رویکرد را محکوم کرده و معتقد هستند این سیاست غرب تنها به ضرر ملت ایران خواهد بود و باعث می شود مردم در بخش های پزشکی و دانشگاهی و پژوهشی دچار مشکل شوند.
از سوی دیگر تعدادی از این خبرنگاران که فرصت سفر به ایران را داشته اند، متفق القول به این موضوع اذعان دارند تصویری که رسانه های غربی از ایران به نمایش می گذارند با آنچه به چشم خود دیده اند متفاوت است. به ویژه آنها درباره فعالیت زنان در جامعه ایرانی این مساله را مورد تاکید قرار می دهند.
در ایران زنان می توانند رانندگی کنند؟
تعداد دیگری از خبرنگاران حاضر در سفر که هنوز ایران را از نزدیک ندیده اند، اولین پرسش خود را به این موضوعات اختصاص می دهند که «آیا در ایران زنان نمی توانند رانندگی کنند؟ آیا در ایران زنان نمی توانند دانشگاه بروند و کار کنند؟» و یا درباره حجاب زنان در ایران سوال هایی مطرح می کنند. برخی از آنها فکر می کنند زنان ایرانی مجبور به پوشیدن روبنده هستند.
وقتی از آنها سوال می شود که چرا در مقام یک خبرنگار و پرسشگر سری به سایت های ایرانی نمی زنند تا تصویری واقعی تر از کشورمان داشته باشند، پاسخ مشخصی ندارند گرچه آنها معتقدند رسانه های ایران در عرصه بین الملل به شدت ضعیف عمل کرده اند.
رسانه های ایران در بخش بین الملل ضعیف و منفعل هستند
نداشتن زبان های بین المللی و به روز نبودن بخش های بین الملل رسانه های ایرانی و تمرکز بیش از اندازه شبکه های خارجی زبان متعلق به ایران بر مسایل سیاسی و غفلت از مسایل اجتماعی و فرهنگی، از جمله دلایلی است که آنها را ناگزیر به استفاده از رسانه های غربی برای یافتن تصویر ایران کرده است.
آنها معتقدند شبکه های تصویری متعلق به ایران که روی ماهواره قابل دریافت است، بهتر است کمی از تمرکز خود را بر روی معرفی فرهنگ و جامعه امروز ایران قرار دهد. آنها همچنین می گویند که در نهایت تصویر فرهنگی ای که از ایران دارند به دلیل قدمت تمدن آن است.
همچنین بنا به گفته آن دسته از خبرنگارانی که بیشتر در بخش های فرهنگی و هنری مشغول به کار هستند، لازم است فعالیت های بین المللی هنری ایران تقویت شود تا تصویری فرهنگی تر از ایران به جهانیان معرفی شود. بنا بر تاکید آنها، تلاش های غرب برای ارائه تصویری خشن از ایران می تواند با کمک هنر تلطیف شود.
با زبان هنر با مردم جهان ارتباط برقرار کنید
خبرنگاران کشورهای عربی به ویژه تاکید دارند که اگر قرار باشد دولت آنها با توجه به اینکه بودجه های خوبی نیز در اختیار دارند، اقدام به ساخت آثار هنری سینمایی و نمایشی بکند تاریخ و فرهنگ آنها داشته های زیادی برای عرضه ندارد در حالیکه ایران با ادبیات غنی خود بهترین ظرفیت را برای هنرمندان فراهم آورده است؛ فرصتی که از آن به درستی استفاده نشده است.
تاکید این افراد این است که اگر به دلایل سیاسی، قدرت های جهانی تلاش می کنند یک کشور را به حاشیه برانند بهترین راه برای برگشتن به متن زبان هنر است.
به گفته این خبرنگاران اگر در جهان امروز که دنیای ارتباطات نامیده می شود، واقعیت های یک جامعه با آنچه بسیاری از مردم جهان درباره آنها می دانند، تفاوت زیادی داشته باشد، این مساله نشان از عملکرد ضعیف رسانه های آن کشور دارد و اینکه آنها قافیه را به رسانه های دشمن خود باخته اند.
لزوم تقویت صنعت گردشگری ایران
آنها همچنین رفتارهایی چون حذف شبکه های ایرانی از ماهواره های جهانی را نادرست خوانده ولی معتقدند این شبکه ها نیز در این سال ها چندان موفق نبوده و اینگونه نیست که مردم کشورهای دیگر برای شناخت ایران بدانها مراجعه کنند.
تاکید دیگر آنها بر این است که باید صنعت توریسم در ایران بیش از پیش فعال باشد تا مردم جهان فرصت حضور در این کشور را بیایند و وقتی خودشان با واقعیت ها رو به رو شوند این مسایل را به دیگران منتقل خواهند کرد.
برخی از خبرنگاران اشاره می کنند تبلیغات منفی علیه ایران این تاثیر را داشته که خیلی از افراد شاید فکر کنند ایران کشور امنی نیست ، با این حال در بین مردم جهان افرادی پیدا می شوند که به خود این فرصت را بدهند که مقابل این تبلیغات ایستاده و از نزدیک تجربه کنند؛ آنگاه آنها می توانند سفیرانی برای رونق گردشگری ایران باشند.
-----------------
نغمه دانش آشتیانی
نظر شما