اهتمام خاص رسول خدا صلي الله عليه و آله به برگزاري نماز جماعت در مسجد ، سبب مي شد كه مسلمانان ، جملگي در هر شبانه روز پنج بار براي شركت در اين آيين عبادي سياسي در مسجد حضور يابند و با برپايي صفهايي منظم ، همه با هم به عبادت خدا بپردازند .
بديهي است ، چنين اجتماع و گرد همايي كه در آن افراد كوچك وبزرگ ضعيف و نيرومند ، فقيرو غني در كناريگديگر به نماز مي ايستادند ، تا چه حد نفاق ها و كينه ها ، بدبيني ها و بد خواهي ها ، و همچنين اختلافا ت طبقاتي را از ميان مي برد و جاي خود را به مهر و صفا و برادري و برابري مي داد و تا چه اندازه اين صفوف به هم فشرده مومنان ، سبب ايجاد وحشت و هراس در دلهاي منافقان و ديگر مخالفان آيين نوين مي شد .
در پرتو اين گونه اجتماعات ، مسلمانان مي توانستند به فراگيري دانش هاي سودمند ونيز حل وفصل بسياري از مشكلات سياسي ، اقتصادي و اجتماعي جامعه خويش بپردازند ، به اين ترتيب ، مسجد ، در قالب نخستين كانون عبادي ، نقشي بسيار موثر در تحقق سازندگي فردي و اجتماعي مسلمانان و بالطبع پيدايش جامعه اي هماهنگ ، متحد ، نيرومند و مقاوم در آن روزگار ، برعهده داشت.
امروز نيز چنين است وبازگشت مومنان ومسلمانان به باز فهمي حقيقت مسجد، راهي است مطمئن براي رسيدن به همدلي ونزديكي قلبها از يكسو ودرمان تفرقه ها ونفاقها از سوي ديگر. اين اكسيررهگشا رابيازماييم.
نظر شما