به گزارش خبرنگار مهر، پیشرفت کشور فقط محدود به پیشرفت فناوری یا اقتصادی نیست و جامعه ای به توسعه به معنای کامل و دقیق آن دست می یابد که افراد آن جامعه نیز به نوبه خود سهمی از این توسعه را بر دوش بگیرند.
این توسعه یافتگی شهروندان و شهروندی با مطالعه محقق می شود و یکی از اهداف تعیین آماری به نام سرانه مطالعه در کشورهای جهان بررسی همین شاخص است.
اهمیت به مطالعه کتاب نشان دهنده درجه ای از توسعه یافتگی جوامع است
اینکه شهروندان یک استان یا کشور چقدر کتاب می خوانند، چقدر از درآمد خانوار صرف خرید کتاب یا مطالعه مجلات می شود خود نشان دهنده درجه ای از توسعه یافتگی جوامع است.
برای کمک به گسترش کتابخوانی در استان همدان کارهای بسیاری شده و طرح های مختلفی به اجرا درآمده است اما برنامه ها کافی و جامع نیست.
در برخی شهرستان های استان همدان مسئولان عنوان می کنند که سرانه فضای کتابخانه ای در این شهرستان بالاتر از میانگین کشوری است، اما این مسئولان آمارهای دقیقی از سرانه مطالعه ارائه نمی دهند تا دریابیم که در کنار سرانه فضای کتابخانه ای آیا علاقه ای نیز به مطالعه در مردم وجود دارد یا خیر.
چندی پیش که جلسه نهضت مطالعه مفید و توجه به امر کتاب و کتابخوانی در شهرستان اسدآباد برگزار شد، فرماندار اسدآباد از برخی کمبودها سخن گفت و بعضی سازمان ها و مدیران وعده های قابل توجهی در این زمینه دادند.
وعده ساخت یک کتابخانه استاندارد در اسدآباد ساخته می شود
به عنوان مثال مدیرکل کتابخانههای عمومی استان همدان در این جلسه با اشاره به توجه دولت به گسترش فضاهای کتابخانهها گفت: با ساخت کتابخانه استاندارد و بهرهبرداری از کتابخانه روستای چنار سفلی در آیندهای نزدیک، اسدآباد دارای 5 باب کتابخانه میشود.
ارشاد استعدادی با بیان اینکه شهرستان اسدآباد دارای سه کتابخانه عمومی در شهر اسدآباد، آجین و روستای چنارعلیاست، اظهار داشت: در سال 84 فضای کتابخانه برای هر 100 نفر نیم متر بود که با توجه به رشد جمعیت شهرستان این میزان به شش دهم درصد رسیده است و این نشان دهنده توجه ویژه دولتبه کتابخانههاست.
با توجه به گفته های مدیرکل کتابخانه های عمومی همدان، پرسش های قابل توجهی مطرح می شود و آن اینکه تعریف از کتابخانه استاندارد از دیدگاه مدیران چیست؟ و اینکه آیا رساندن کتابخانه های عمومی در شهرستان اسدآباد به 5 باب بدون در نظر گرفتن کیفیت ها کافی است؟ همچنین می توان پرسید آیا مدیران به آمار عددی دلخوش کرده و رسالت خود را همین کار می دانند و یا می توان کارهای دیگری نیز انجام داد.
تنها کتابخانه عمومی اسدآباد در خور شان اهالی فرهنگ و هنر نیست
شهرستان اسدآباد و البته بخش مرکزی آن با جمعیت بیش از 80 هزار نفری اش، یک کتابخانه عمومی در پارک شهید رجایی دارد که با در نظر گرفتن نظرات بسیاری از اهالی کتاب و مطالعه، کتابخانه قابل توجه و مناسبی نیست.
به نظر می رسد اگر مدیران و متولیان به جز برگزاری جلسه ها در فرمانداری شهرستان (که در ورودی شهر قرار گرفته است) به بخش های دیگر شهرستان نیز توجه و از آن بازدید می کردند، به این نکته می رسیدند که شهرستان اسدآباد فقط به خیابان امام خمینی(ره) و یا صاحب الزمان(عج) محدود نمی شود.
در این شهر مناطق دیگری و شهروندانی نیز هستند که از دسترسی به بسیاری از امکانات مانند کتابخانه عمومی محرومند. به عنوان مثال در شهرک یادگار امام(ره) و یا شهرک شهید قندی و فرهنگیان و شهید خزایی شهروندان بسیاری زندگی می کنند که از امکاناتی از این دست محرومند.
گلایه شهروندان از نبود کتابخانه عمومی در دیگر مناطق اسدآباد
بسیاری از شهروندان اسدآبادی که در مناطق مختلف شهر مانند سیدان، خیابان آیت الله کاشانی و شهرک فرهنگیان زندگی می کنند از این گلایه داشتند که امکانات تنها در اختیار مناطق اصلی شهر است و حاشیه های شهر اصلا به حساب نمی آیند.
این در حالی است که در سال های نه چندان دور و با پیگیری نماینده مردم در مجلس هفتم شورای اسلامی و دیگر مدیران اجرایی و فرهنگی شهرستان قرار بود کتابخانه عمومی در پارک واقع در چهار راه امیرکبیر اسدآباد ساخته شود، اما..
در آن زمان بسیاری از رسانه ها به انتشار این خبر پرداختند، در حالی که ساخت این کتابخانه با اتمام دوره هفتم مجلس شورای اسلامی و تغییز نماینده به فراموشی سپرده شد.
اکنون با در نظر گرفتن همه کاستی ها، قابل توجه است که وجود یک اتاق با چندین قفسه و چند صد جلد کتاب نمی تواند کتابخانه عمومی تلقی شود، زیرا یکی از شاخص های عمومی خواندن کتابخانه ها وجود کتاب های مرجع و عضویت قابل توجه اعضا است.
در تنها کتابخانه شهرستان اسدآباد این موارد اگر هم وجود داشته باشد، قدری کمرنگ است.
فعالیت بی سر و صدای کتابخانه عمومی اسدآباد
کتابخانه عمومی شهرستان اسدآباد در نهایت با چراغ خاموشی به فعالیت مشغول است و هیچگونه خبر و یا تبلیغاتی از فعالیت این نهاد در سطح شهرستان دیده نمی شود.
نکته دیگر اینکه موضوع هایی مانند راه اندازی کتابخانه در قالب طرح های پنجره باز که مدیرکل کتابخانه های عمومی استان همدان از آن خبر داده آیا در شهرستان ها نیز قابلیت اجرایی دارد و یا به انجام خواهد رسید؟ از اینکه شهرستان اسدآباد تاکنون شاهد برگزاری مسابقه کتابخوانی بوده است یا نه نیز اطلاعی در دست نیست.
در شهرستان اسدآباد تا کنون نمایشگاه های مختلف کتاب برگزار شده است که اغلب آنها در مقابل کتابخانه شهید رجایی برگزار شده اند.
برگزاری این نمایشگاه ها نیز انتقادات بسیاری را به دنبال داشته است، زیرا تاکنون بر اهالی فرهنگ و کتاب مشخص نشده است که ناشران حاضر در این نمایشگاه چطور و براساس چه شاخص هایی انتخاب می شوند.
نمایشگاه کتاب در اسدآباد به نمایش کتاب های آشپزی، فالگیری و سرگرمی محدود می شوند
مهدی کیمیایی در این باره گفت: در انجمن های ادبی که در شهرستان برگزار می شود، به معرفی مجموعه اشعار و رمان های مختلفی می پردازیم که در زمان برگزاری نمایشگاه ها متاسفانه این کتاب ها وجود ندارند و نمایشگاه های کتاب شهرستان ها تنها به نمایش کتاب های آشپزی، فالگیری و سرگرمی محدود می شوند.
این شاعر و نویسنده با تاکید بر ضرورت وجود کتابهای مناسب و تعداد کتابخانه های در خور توجه، درباره تاثیر این مهم بر روند رشد دانش آموزان و یادگیری آنان معتقد است: کتابخانه از امکانات ضروری برای دانش آموزان است و گسترش کتابخانه، دانش آموزان را به یادگیری بیشتر چه در مدرسه و چه خارج از آن تشویق می کند و سبب ارتقای سطح علمی آنان می شود.
پنج میلیارد ریال برای ساخت کتابخانه استاندارد اسدآباد اختصاص یافت
مصطفی آزادبخت، فرماندار شهرستان اسدآباد از اختصاص پنج میلیارد ریال برای ساخت کتابخانه استاندارد در اسدآباد خبر داده است که این خود خبر مسرت بخشی است.
اما ذکر این نکته نیز لازم است که کیفیت بر کمیت ارجحیت داشته و مسئولان و مدیران پیش از پرداختن به اعداد و ارقام باید به فکر ارتقا سطح کیفی فعالیتهای فرهنگی باشند و در نظر داشته باشند که فقر فرهنگی باعث آسیبهای بسیاری به جامعه می شود.
اکنون تنها کتابخانه عمومی اسدآباد به روایت آمارها دو هزار نفر عضو فعال، 26 هزار نسخه کتاب، 16 رایانه و 142 صندلی دارد و این آمار برای شهرستانی که 80 هزار نفر جمعیت دارد، جوابگو نیست.
نظر شما