حجت الله جعفری در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به انجام تست تشخیص بیماری سل بر روی 585 راس دام سنگین در ریگان اظهار داشت: سل گاوی از جمله بیماری های مشترک بین دام و انسان است.
وی این بیماری را یک بیماری مسری عفونی دانست و افزود: عامل این بیماری در گاو مایکوباکتریوم بوسیس است که این باکتری با توجه دارا بودن ساختار و دیواره سلولی ضخیم، در برابر حرارت خشکی و اغلب ضدعفونی کنندهها مقاوم است.
جعفری ادامه داد: میکروب سل از طریق مدفوع، خلط، ادرار، شیر و ترشحات رحمی به محیط دفع میشود.
این مسئول یادآور شد: عامل این بیماری به راحتی ازطریق دستگاه گوارش به ویژه از طریق خوردن شیر خام گاو مسلول یا شیرهای پاستوریزه نشده) و از راه تنفسی به انسان منتقل می شود.
مدیر شبکه دامپزشکی ریگان تصریح کرد: بیماری سل به دو صورت ریوی و خارج ریوی بروز میِکند و میکروب سل پس از ورود به ریه و ایجاد ضایعه اولیه میتواند از طریق جریان خون،عروق لنفاوی و یا بر اثر مجاورت مستقیم به دیگر قسمتهای بدن منتشر شود و دیگر اعضاء محوطه بطنی، سیستم اسکلتی و عضلات را درگیر کند.
جعفری با بیان اینکه عمراقتصادی دام در این بیماری پایین است گفت: لاغری مفرط، سرفه های شدید و خلط آور، کاهش اشتها، کاهش تولید شیر و تورم عقذه های لنفاوی بدن را می توان از مهمترین علایم بالینی این بیماری برشمرد.
وی افزود: از مهمترین طرق کنترل بیماری سل انجام تستهای غربالگری برای تشخیص دامهای راکتور و آلوده است که این تست برپایه واکنشهای ایمونولوژک دام استواراست و به عنوان تست توبرکولیناسیون و به صورت داخل جلدی در ناحیه پوست گردن دام ترزیق می شود.
جعفری گفت: از ابتدای سال جاری تاکنون 585 تست تشخیص این بیماری در ریگان انجام شده است.
وی عنوان داشت: طی مدت مذکور هیچ مورد دام مشکوک و راکتوری علیه بیماری سل در شهرستان ریگان مشاهده نشده است.
این مسئول تصریح کرد: ضد عفونی مرتب جایگاه دام و رعایت اصول و ضوابط قرنطینهای دام از جمله اقدامات کنترلی این بیماری مهم است.
مدیر شبکه دامپزشکی ریگان افزود: البته محورهایی ازقبیل رعایت مدیریت بهداشتی دامداری ها و بهسازی و نوسازی اماکن دامی را نباید ازپروتکل کنترلی این بیماری فراموش کرد.
جعفری گفت: این تستهاتوسط دو اکیپ عملیاتی در شهرستان در دو بخش مرکزی و گنبکی شهرستان ریگان انجام شده است.
این مسئول در پایان از دامداران وعشایر خواست که در زمینه کنترل این بیماری خطرناک همکاری لازم را با اکیپهای دامپزشکی داشته باشند و قبل از خرید دامهای جدید و ورود دام به فارم جهت انجام تست مربوطه با این شبکه هماهنگی لازم را به عمل آورند.
نظر شما