به گزارش خبرنگار مهر، کتاب «مبانی استدلال» از کتابهایی است که صرفا جنبه نظری ندارد، بلکه با مثالهای متعدد و مستند حوزه استدلال را تا حیات عملی و نظری گسترش میدهد و آن را به استدلال کاربردی تبدیل میکند. «مبانی استدلال» کتابی برای همه حوزههاست و در همه علوم تجربی و انسانی کاربرد دارد.
ما انسانها که قصد داریم در همه حوزهها ایدههای خود را مستدل کنیم و به این ترتیب آنها را عملی کنیم، نمیتوانیم بدون کاربرد فنون استدلال به این مهم نائل شویم. حوزه استدلال بسیار وسیع است که در آن باید همواره به دو نکته مهم «استدلال درست چیست؟» و «مغالطه چیست؟» توجه کرد.
در این کتاب به مواردی برمیخوریم که گویی با منطق قدیم فاصله دارند و این موضوع در جایی است که مقدماتی وارد استدلال میشوند که چندان ربطی به محتوای اصلی استدلال ندارند و با این همه، نه تنها درستی استدلال را خدشهدار نمیکند، بلکه اسباب تامل را برای خواننده فراهم میکند تا در حدود محض و تنگ آن تجدید نظر کند.
نویسندگان کتاب در مقدمه آن نوشتهاند:
ما کتاب «مبانی استدلال» را نوشتیم زیرا نیاز به آن را احساس کردیم و اعتقاد داشتیم که دیگران نیز چنین نیازی را حس میکنند. اگرچه متون بسیار فصیح و عالی در خصوص منطق غیرصوری و خطابه موجود است، اما غرض آنها این است که بیشتر برهانی باشند تا مطلقا ضروری. ما کتابی میخواستیم که همان کاری را با منطق غیرصوری بکند که «مبانی سبک نگارش» اثر وایت و استرانک با نگارش زبان انگلیسی کردند. یعنی کتابی میخواستیم که مفاهیم اساسی استدلال و تحلیل انتقادی را به نحو مختصر و روشن ارائه دهد و در عین حال، واضح و دقیق باشد.
ویراست حاضر کتاب «مبانی استدلال» شامل تعداد زیادی تغییرات جزئی و دو تغییر عمده نسبت به ویراست اول است. یک تغییر عمده آن، افزودن فصلی در خصوص کاربرد نمودارهای ون، برای ارزیابی اعتبار استدلال حملی است. ویراست اول فقط روش غیرصوری و کلی آزمایش اندیشه(فصل سوم) را برای ارزیابی چنین استدلالی ارائه داده بود. اهمیت استدلالهای حملی در تفکر روزمره به قدر کافی بیان دقیقتر روش ارزشی نمودارهای ون را توجیه میکند.
در قسمتی از این کتاب میخوانیم:
ارزش هر استدلال منوط به دو امر است: 1- صدق یا کذب مقدماتش و 2- مقدار حمایتی که مقدماتش از نتیجه به عمل میآورد. معروف است که استدلال قیاسی معتبر است یعنی مراد از مقدماتش تضمین نتیجه آن است. در استدلالهای غیرقیاسی، مراد از مقدمات افاده احتمالی نتیجه است.
مفهوم اعتبار:
کلمه معتبر، کاربردی فنی در منطق دارد. ما از «نقدهای معتبر» و «نتایج معتبر» صحبت میکنیم، اما در منطق فقط استدلال میتواند معتبر یا نامعتبر باشد. استدلال معتبر، استدلالی است که به هیچ وجه امکان ندارد مقدمات آن صادق باشد و نتیجه کاذب. اگر همه مقدمات استدلال صادق باشد، نتیجه باید صادق باشد. ترکیب مقدمات صادق و نتیجه کاذب در استدلال معتبر به معنی واقعی کلمه غیرقابل تصور است. بنابراین، صدق مقدمات هر استدلال معتبر، صدق نتیجه را کاملا تضمین میکند.
این کتاب با 343 صفحه، شمارگان هزار و 650 نسخه و قیمت 12 هزار تومان منتشر شده است.
نظر شما