حجت الاسلام ناصر نقویان در گفتگو با خبرنگار مهر به اهمیت واقعه عاشورا اشاره کرد و گفت: اهل بیت و امام حسین(ع) مصداق کامل آیه تطهیر و مودت هستند و قرآن بدون کربلا و کربلا بدون قرآن شناخته و معنا نخواهد شد.
وی عزاداری حضرت سیدالشهدا(ع) و حماسه عاشورا را مانند نمایشگاهی با دو غرفه دانست که در یک غرفه آن تمام فضائل و خوبیها و زیباییها همچون ایثار، شجاعت، شهادت، غیرت، وفا، صبر و... و در غرفه دیگر آن نیز تمام رذائل و بدیها از قبیل ذلت، زبونی، بیوفایی، بیغیرتی و... به نمایش گذاشته شده است.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه مداحان تلاش نکنند تا با سرود و نوحه مردم را به گریه وادار کنند، افزود: حادثه عاشورا فقط به گریه نیست بلکه باید اهدف واقعی این قیام را برای مردم آشکار کرد.
نقویان استفاده از ابزار موسیقی در مراسم عزاداری محرم را بدعت و خرافه دانست و گفت: استفاده از این ابزار و وسایل نوعی خدمت به دشمنان اسلام است.
وی بهترین شیوه و الگوی عزاداری سیدالشهدا (ع) را همان سیره و روش ائمه اطهار و علمای دین عنوان و تصریح کرد: برپایی مجالس سوگواری، تشویق شاعران به مدیحهسرایی، یادآوری مصائب آن حضرت، گریستن، بیان اهداف قیام سیدالشهدا(ع)، ذکر تاریخچه کربلا و تحلیل فرازهایی از آن و پخش پوسترهای پر محتوا از مواردی است که در عزاداری سیدالشهدا(ع) باید مدنظر قرار گیرد.
استاد حوزه و دانشگاه همچنین اضافه کرد: مکتب عاشورا دارای درس های فراوانی است و قیام اباعبدالحسین (ع) تنها برای گریه نیست بلکه استفاده از درس های فراوان آن است.
وی با اشاره به این مطلب که حادثه عاشورا ابعاد منحصر به فرد و گسترده ای دارد که با گذشت قرن ها هنوز به آن پرداخته نشده است، اظهار داشت: یکی از رسالت های مداحان و دست اندرکاران هیئت های مذهبی این است که ابعاد ناشناخته را برای مردم و به ویژه جوانان تبیین کنند.
نقویان در بیان ویژگیهای عزاداری سنتی نیز اظهار داشت: بصیرت مهمترین و برجسته ترین ویژگی های قیام عاشورا است و به همین دلیل است که بعد گذشت سال های بسیار همچنان عاشورا مورد توجه همه مسلمانان است.
وی بصیرت را عامل اصلی پیروزی امام حسین(ع) و یاران وی در حماسه عاشورا عنوان کرد و افزود: پرچمدارن این نهضت نیز با بصیرت شناخته و شناسانده می شوند.
این استاد دانشگاه به شرایط و ویژگی های مراسمات و عبادات در ماه محرم اشاره کرد و اظهار داشت: باید تلاش شود که مراسم و برنامه ها در شان این ماه باشد و به انحراف کشیده نشود.
نقویان با بیان اینکه ایجاد ترافیک در برپایی دسته های عزاداری و یا حرکت دسته های عزاداری در ساعات پایانی شب نیز از منکرات است، گفت: ایجاد ترافیک و مزاحمت برای مردم از منکرات است که باید در ایام محرم از آن پرهیز شود.
وی با اشاره به این مطلب که نباید به صورت بازاری وارد عزاداری حسینی شد، خاطرنشان کرد: فضل فروشی و خودفروشی در عزاداری حسینی جایی ندارد و باید در این حرکت بزرگ دینی و مذهبی تاثیر گذار باشیم.
این استاد دانشگاه و حوزه تصریح کرد: نباید در عزاداری حسینی خرج بدهیم بعد در بازار با گرانفروشی و یا احتکار و یا اینکه اجناسی را با قیمت ارزان خریده ایم و در شرایط فعلی که نرخها افزایش یافته به قیمت روز بفروشیم این مسایل با فرهنگ حسینی فاصله دارد.
نقویان با اشاره به برخی آیات قرآن، تصریح کرد: حضور در مراسم و مجالسی که در ماه محرم برگزار می شود مهم است و این عشق و ارادت به امام حسین(ع) و ماه محرم باید نشان داده شود.
کارشناس علوم دینی بیان داشت: زنده شدن اسلام و احیاء احکام اسلامی از کارکردهای قیام عاشورا بود و به همین دلیل بعد از عاشورا، شاهد قیام هایی گوناگونی هستیم که سنت متروک شده جهاد را در بین مسلمانان زنده کرد و احساس مسئولیت نسبت به جامعه اسلامی را جان دوباره بخشید.
نقویان یکی دیگر از کارکردهای قیام عاشورا را جدا کردن حق از باطل عنوان کرد و گفت: بعد از قیام اباعبدالله الحسین(ع)، وضع جامعه شفاف شد و تکلیف جامعه اسلامی در برخورد با حاکمان فاسد که خلافت اسلامی را به حکومت درباری و عیاشی تبدیل کرده بودند، روشن شد.
وی با تاکید بر عبرتگیری از قیام عاشورا برای زندگی امروز بیان داشت: تاریخ دچار تغییر ظاهری میشود اما چارچوب ها و فتنه ها همان است که در حافظه تاریخ ثبت شده است.
این استاد حوزه و دانشگاه اظهار داشت: ولایت مداری از مهمترین عللی بود که قیام عاشورا را رقم زد و این اهمیت شناخت رهبر در جامعه را نشان می دهد.
وی ادامه داد: مبلغان وظیفه دارند با استفاده از ظرفیت های قیام عاشورا، وضعیت جامعه کنونی را روشن سازند و جنبه های سیاسی عاشورا را بیان کنند.
نقویان با بیان اینکه ماجرای کربلا شبیه فصل بهار است که حیات مجدد آدمی را بدنبال دارد، اظهار داشت: نباید امام حسین (ع) را در نوحه ها آنقدر درمانده نشان دهیم که برای یک قطره آب و رفع تشنگی و یا گرسنگی قیام کرد بلکه قیام عاشورا بالاتر از تشنگی و گرسنگی است.
استاد حوزه و دانشگاه، اقامه نماز اول وقت، توجه به امر به معروف و نهی از منکر را از اهداف اصلی قیام عاشورا دانست و گفت: امام حسین (ع) برای نماز شهید شد و باید برای ترویج نماز در جامعه تلاش و حرکت کرد.
وی در پایان خاطر نشان کرد: باید وعاظ عزاداری های حسینی نیز با در نظر گرفتن ظرفیت مجالس به سخنرانی بپردازند و از طولانی کردن سخنرانی ها خودداری کنند.
نظر شما