به گزارش خبرگزاری مهر، پرویز تقوی افزود: در دنیای امروزه از حمل و نقل به عنوان صنعت یاد می شود و پیشتازی در این صنعت علاوه بر تکنولوژی، تجهیزات و وسایل حمل و نقل به محلی برای عبور نیز نیاز دارد.
وی اظهارداشت: پیدا کردن بهترین مسیر از مبدا تا مقصد با حداقل هزینه همیشه مورد توجه بازرگانان بوده و شهرستان بندرانزلی از دیرباز به دلیل موقعیت استراتژیک خود مورد توجه بازرگانان و معبری مطمئن برای این منظور بوده است.
ناظر گمرکات گیلان گفت: کریدور شمال - جنوب برای نخستین بار در سال 1992 در نشست کشورهای عضو اتحادیه اروپایی در هلسینکی به عنوان شاهراه ترانزیتی شماره 9 ( NOTRAL) به تصویب رسید.
وی افزود: توافقنامه این کریدور در سپتامبر سال 2000 میلادی در سنت پترزبورگ میان سه کشور ایران، روسیه و هند به امضاء رسید، این سه کشورموسس کریدورشمال - جنوب محسوب می شوند ودبیرخانه کریدور نیزدرایران است بعدها کشورهای قزاقستان، تاجیکستان، بلاروس، عمان، سوریه، آذربایجان، ارمنستان، ترکیه، اکراین، بلغارستان و قرقیزستان به آن پیوستند.
تقوی ادامه داد: در حال حاضر گمرکات گیلان با ترانزیت 356 هزار و 736 تن کالا به ارزش 437 میلیون و 714 هزارو 785 دلارافزون بر 44 درصد از کالاهای ترانزیت خارجی خود را از کریدور شمال ـ جنوب حمل می کند.
وی تصریح کرد: این کریدور ارتباط ترانزیتی کشورهای شمال اروپا و روسیه از طریق دریای خزر به کشورهای حوزه اقیانوس هند، خلیج فارس وجنوب آسیا را برقرار می سازد.
مدیرکل گمرک انزلی اظهارداشت: در ابتدا محور ترانزیتی شمال - جنوب در مسیر هلیسنکی- جلفا واقع شده بود که پس از وقوع جنگ در قره باغ این محور عملا متروکه شد ایران محور سرخس، مسکو، بندرماخاچ قلعه درداغستان را پیشنهاد کرد که بعد از مدتی به دلیل ناامنی و تشنج در ماخاچ قلعه داغستان محوربندرعباس وبنادرامیرآباد وانزلی در جنوب دریای خزر وبنادر آستراخان ولاگان (شمال دریای خزر) پیشنهاد شد.
وی گفت: این کریدوردر حال حاضر از حوزه اقیانوس هند (بندربمبئی) آغاز وازطریق دریا به بندرعباس در جنوب ایران متصل می شود در داخل خاک ایران کالاها بوسیله حمل و نقل جاده ای یا ریلی به بنادر شمال کشور (انزلی وامیرآباد) انتقال می یابد سپس از طریق دریای خزر به آستراخان ولاگان روسیه حمل می شوند.
تقوی اظهارداشت: عمده کالاهای ترانزیتی از گمرکات گیلان شامل آهن، گازوئیل، بنزین، تخته نراد، لوازم بهداشتی و آرایشی و غیره بوده و از کشورهای روسیه و آذربایجان به امارت متحده عربی ترانزیت شده است.
وی افزود: کشورهای آسیایی واروپایی با قرار گرفتن در مسیر کریدور شمال -جنوب کالای خود را با سرعتی دوبرابردر مقایسه با مسیر کانال سوئز مبادله می کنند و طبق گفته کارشناسان حمل ونقل کالا از طریق کریدور شمال - جنوب 40 درصد کوتاه تر و30 درصد ارزان تر است.
ناظر گمرکات گیلان تصریح کرد: علاوه برترانزیت 35 درصد کالاهای وارداتی و 99 درصد کالاهای صادراتی نیز از کریدور شمال و جنوب حمل می شود.
وی عنوان کرد: کریدورشمال - جنوب دارای مزایای متعددی بوده و با برنامه ریزی وهدف گذاری دقیق وکارشناسی شده می توان به بسیاری از اهداف دیگر دست یازید که از جمله این اهداف می توان به تسریع وتسهیل تجارت وترانزیت، افزایش حجم مبادلات کالا بین هند، پاکستان وکشورهای حاشیه اقیانوس هند با روسیه وآسیای مرکزی، بهبود وضعیت معیشتی مردم در شهرهای مسیر کریدور شمال - جنوب، افزایش همکاری وتعامل بنادر وگمرک کشورهای عضو کریدورشمال - جنوب، ایجاد دروازه مشترک تجاری با کشورهای مجاور عضو کریدور شمال - جنوب را نام برد.
تقوی ادامه داد: توسعه کریدور شمال - جنوب با کاهش هزینه ها، تسهیل وتسریع در امر انتقال می تواند درآمد قابل توجهی برای کشور در پی داشته باشد.
وی ادامه داد: گمرک در این خصوص می تواند با اتکا به دانش فنی پرسنل و درصورت تجهیز به تکنولوژی پیشرفته وروز نقش برجسته ای ایفا کند.
ناظر گمرکات گیلان همچنین یادآورشد: از اقدامات موثر در توسعه کریدور شمال - جنوب که با نقش آفرینی گمرک می تواند جامعه عمل بپوشد را می توان به تجهیز گمرکات به دستگاه های کنترل نامحسوس از قبیل X-RAY وگاماری وبادی اسکن، کاهش تشریفات گمرکی وحذف تشریفات زائد،الکترونیکی کردن اسناد تجاری، شناسایی گمرک به عنوان متولی امر ترانزیت در کشور با عنایت به ماده 30 ق.ا.گ در خصوص مدیریت واحد در مرزها، معافیت کالاهای ترانزیتی کشورهای عضو کریدور شمال -جنوب از تودیع تضمین، مشخص کردن اسناد و کالای کشورهای عضو با علامت و لیبل خاص، تعریف زبان مشترک در اسناد کشورهای عضو را نام برد.
نظر شما