جعفر خامسی در گفتگو با خبرنگار مهر، با اشاره به ضرورت مدیریت سریع پسماندهای شهرک روی، افزود: شرکت سرب و روی و شرکت روی وابسته به کالسمین از مهم ترین واحدهای آلاینده هوا در محدوده شرق زنجان است.
وی با بیان اینکه شرکت کالسمین در این محدوده در تولید روی دخالت دارد و بر اساس گزارش های رسیده قسمتی از سیستم تهویه این شرکت به خوبی عمل نمی کند، افزود: این شرکت در لیست اخطارها و برخوردهای حقوقی محیط زیست گذاشته شده است.
مسئول آزمایشگاه اداره کل حفاظت از محیط زیست استان با یادآوری اینکه بر فعالیت سرب و روی کنترل های بسیاری صورت گرفته است، ادامه داد: در حال حاضر تنها شرکتی که دارای سیستم آنلاین در خروجی دودکش کارخانه است واحد سرب و روی است و با توجه به نظارت های صورت گرفته در طول یک ماه گذشته در مواردی به صورت لحظه ای میزان آلودگی خارج شده از دودکش کارخانه از حد مجاز و استاندارد بالاتر رفته ولی این اتفاق در طول زمان بسیار کمی رخ داده است.
خامسی افزود: طبق اطلاعات رسیده از سیستم آنلاین در صورتی که استاندارد موجود را اندکی سختگیرانه لحاظ کنیم در روزهای اخیر، تقریبا از اوایل مهر ماه میزان مواد آلاینده خروجی از دودکش کارخانه شرکت سرب و روی از حد استاندارد بالاتر رفته است که در این رابطه اخطارهایی نیز داده شده و به موضوع رسیدگی شده است.
خامسی مسئله مهم و اساسی در بحث سرب و روی را آینده این صنعت عنوان کرد و گفت: طبق مصوبات کارگروه امنیت غذایی مقرر شده بود این واحد با یک چهارم ظرفیت خود فعالیت نماید تا مشکل آلایندگی هوای شهر برطرف شود و باید توجه داشت که سازمان صنعت، معدن و تجارت استان ناظر این موضوع است که این کارخانه با بیش از یک چهارم ظرفیت خود به فعالیت نپردازد.
وی با تاکید بر اینکه در بحث آینده نگری و جابجایی این صنعت در کارگروه استانی تصمیمات جدی گرفته شده است افزود: در حال حاضر انتقال کارخانه سرب و روی مطرح است و در این راستا در روستای چپ چپ مکان یابی صورت گرفته و نتیجه ارزیابی از منطقه برای مناسب بودن جابجایی به اداره کل محیط زیست ارسال شده است تا تصمیمات لازم در این خصوص گرفته شود.
عمر مفید تاسیسات سرب و روی به پایان رسیده است
مسئول آزمایشگاه اداره کل حفاظت از محیط زیست با اشاره به اینکه آماده سازی زیرساختها در منطقه چپ چپ برای جابجایی پسماندهای کارخانه در حدود یک ماه طول خواهد کشید، گفت: مشکل اصلی که در حال حاضر در رابطه با صنعت سرب و روی وجود دارد این است که طول عمر تاسیسات کارخانه سرب و روی به پایان رسیده است و اکثرا فرسوده شده است به طوری که این تجهیزات دیگر جوابگوی ادامه کار نیستند و اگر این کارخانه بخواهد در همین محل فعلی به ادامه کار بپردازد باید به تغییر و اصلاح زیرساخت هایش بپردازد یا اینکه موضوع انتقالش با سرعت و جدیت بیشتری پیگیری شود.
خامسی ادامه داد: ما در شهری زندگی می کنیم که در فاصله حدود 5 کیلومتری آن شهرک تخصصی روی با حدود 46 واحد صنعتی، در فاصله 6 تا 7 کیلومتری مجتمع ذوب ناجی با حدود 46 واحد ذوب مس، در فاصله 3 کیلومتری جنوب شهر یک شهرک صنعتی با حدود 273 واحد صنعتی قرار دارد و شهرک صنعتی شماره دو نیز در جنوب غرب زنجان است که همگی باعث می شوند ما روز به روز با مشکلات عدیده ای مواجه باشیم. بنابراین نمی توان انتظار داشت که محیط زیست به تنهایی بتواند تمام مشکلات مربوط به آلایندگی این صنایع را برطرف کند.
شرکت شهرک های صنعتی باید نسبت به نصب تجهیزات آنلاین در شهرک روی اقدام کند
مسئول آزمایشگاه اداره کل حفاظت از محیط زیست استان با اشاره به اینکه در شهرک صنعتی شماره یک زنجان تعدادی واحد صنعتی وجود دارد که بدون اطلاع محیط زیست مستقر شده اند، افزود: شرکت شهرک های صنعتی بر اساس ماده 192 قانون باید نسبت به نصب تجهیزات آنلاین در واحدها برای کنترل بهتر آلایندگی آنها اقدام نماید و این درحالی است که محیط زیست نیاز به یک پلیس گشت از جانب شرکت شهرک های صنعتی در این محل دارد که تخلفات را گزارش کند.
خامسی گفت: در صورتی که در شهرک تخصصی روی، شهرک ناجی و سرب و روی چند سیستم آنلاین برای کنترل آلودگی وجود داشته باشد کار محیط زیست آسان تر خواهد بود. بنابراین باید به دنبال استفاده از تجهیزات نوین برای رسیدگی به معضلات آلودگی هوا باشیم.
پسماندهای شهرک روی یکی از اصلی ترین منابع آلودگی هوای شهر است
خامسی یکی دیگر از منابع آلوده کننده هوای زنجان را پسماندهای شهرک تخصصی روی عنوان کرد و ادامه داد: گرد و غباری که از این پسماندها بر می خیزد توسط باد به شهر هدایت می شود.
وی افزود: ما با مجموعه صنعتی مواجه شده ایم که در طول 15 سال گذشته مانند قارچ رشد کرده اند و به ظرفیت های حداکثر رسیده اند و آرام آرام معدن سرب و روی انگوران را کنده و با فرآوری در داخل شهرک پسماند های آن را در اطارف شهرک پراکنده اند و این در حالی است که بی توجهی به این مبحث موجب خواهد شد زنجان در آینده با مشکلی اساسی در رابطه با آلودگی و سلامت شهروندان مواجه شود.
مسئول آزمایشگاه اداره کل حفاظت از محیط زیست استان با تاکید بر اینکه مدیریت پسماندهای شهرک روی نیاز به تصمیمات سریع و موثر دارد، گفت: این پسماندها جزو پسماندهای سمی و خطرناک صنعتی محسوب می شود و این در حالی است که در حال حاضر نزدیک به 500 هزار نفر از جمعیت زنجان در معرض آسیب پذیری از این منبع آلودگی هستند.
خامسی ادامه داد: مجموعه این عوامل گفته شده و عوامل متعدد دیگر در ایجاد آلودگی در هوای زنجان به شدت تاثیرگذارند و به ویژه در هنگام وارونگی هوا که بیشتر در اوایل صبح رخ می رهد این آلودگی بیشتر مشاهده و حس می شود و سلامتی شهروندان را به مخاطره می اندازد.
نظر شما