۲۹ آبان ۱۳۹۱، ۷:۲۸

لزوم آسیب شناسی سبک زندگی در کشور/گفتمان سازی راهبردی اجرایی

لزوم آسیب شناسی سبک زندگی در کشور/گفتمان سازی راهبردی اجرایی

مشهد - خبرگزاری مهر: دین خاتم پیامبران راهنمای بهترین سبک زندگی و سرمایه ملکوتی جامعه ایرانی به شمار می رود که حتی غرب نیز به دنبال ربودن آن است، در این میان سئوالات رهبری پیش نیاز طراحی یک سبک زندگی را مطرح کرده اند که پاسخ به آنها حرکت منسجم نیروهای حوزه و دانشگاه و آسیب شناسی آنها را می طلبد.

به گزارش خبرنگار مهر، اسلام منادی نجات بشریت است. دین خاتم پیامبران نسخه نجات بخشی است که تمامی مخاطبانش را به پاکی و شرافت و صداقت وادب فرا می خواند.

با آغاز رسالت محمد مصطفی، آرامش به کالبد انسانیت اسیر در جهل مرکب دمید و سعادت به فرزند آدم تبسم کرد و بدین گونه آخرین پیامبر راهنمای بهترین سبک زندگی شد تا زنان و مردانی که قرار است تا آخر الزمان بر روی کره خاکی باشند حقیقت ناب را درک کنند.

امروز غرب غوطه ور در پلشتی و سرخورده از تحریف انجیل و تورات همه ظرفیت خود را بکار گرفته است تا این گنجینه ماندگار را در معرض آسیب قرار دهد، این ناقوس قطعا با اراده هایی که به زیور عفت و عصت و وقار آراسته است خاموش خواهد شد تا خورشید معرفت اسلامی تابش خود را تداوم دهد.

مقام معظم رهبری در قسمتی از بیاناتشان در سفر به خراسان شمالی فرمودند "پوسته فرهنگ غربی پیشرفت ظاهری است اما باطن آن ضد معنویت و هویت زداست" و "باید با فرهنگ سازی لازم یک حرکت تدریجی در زمینه اصلاح سبک زندگی ایجاد شود".

آگاهی بیشتر مردم عدم توسعه سبک زندگی غربی

حجت الاسلام حسین نمازی در زمینه آگاهی بیشتر مردم عدم توسعه سبک زندگی غربی می گوید: هر چه آگاهی، خردورزی، اندیشه و هوشیاری در بین مردم بیشتر بشود سبک زندگی غربی کمتر توسعه پیدا می کند.

وی می افزاید: تفکر در انتخاب نوع خوراک، لباس، مسکن و لوازم منزل و حتی اسباب بازی و لوازم آرایشی و کیفیت آنها از مصادیق سبک زندگی محسوب می شود.

گفتمان سازی و کشف علتها در راستای اصلاح سبک زندگی

مسئول تشکلهای اسلامی تبلیغات اسلامی خراسان رضوی در رابطه با وظیفه روحانیون و نخبگان جامعه در قبال سخنان مقام معظم رهبری در راستای اصلاح سبک زندگی بیان می کند: گفتمان سازی برای بررسی آسیب ها در میان مردم و برگزاری گفتگوهای خانوادگی واجتماعی درباره سبک زندگی و سپس لیست کردن آسیب ها، کشف علل عوامل و ریشه های بوجود آمدن این آسیب ها می تواند در راستای اصلاح سبک زندگی ایرانیان موثر باشد.

وی برخی از این آسیب ها را اینگونه بیان می کند: رعایت نکردن حد و مرز احترام بین والدین وهمسر، تنبلی و سهل انگاری، اسراف و تجمل گرایی در زندگی، فقط به دنبال کسب مال بودن در زندگی، افتخار به خرید کالای خارجی، سهل انگاری در انتخاب دوستان خوب و ترس از تغییر مثبت و داشتن سبک اسلامی، تحمل کم در مشکلات و...از این آسیب هاست که باید مورد بررسی قرار گرفته وعلاج آن را بیابیم.

وی می گوید: قرآن و سنت پیامبر اسلام در صدد اصلاح رفتارهای اجتماعی، شیوه زیستن و سبک زندگی مسلمانان است.

وی تاکید می کند: سبک زندگی یعنی "رفتار اجتماعی، شیوه زیستن، نوع رفتار با پیرامون خود و ... "که این رفتار  در ارتباط با خدا، ارتباط با همنوعان، ارتباط با خود و ارتباط با طبیعت معنا می کند.

مسئول تشکلهای اسلامی تبلیغات اسلامی خراسان رضوی در توضیح بیشتر سخنان رهبر انقلاب می گوید: پیشرفت در علم وصنعت و اقتصاد و سیاست بعد ابزاری تمدن اسلامی را شکل می دهد و وسیله ای برای دستیابی به سبک و فرهنگ صحیح زندگی و رسیدن به آرامش، امنیت ، تعالی و پیشرفت حقیقی است.

وی در خصوص هشت پرسش مقام معظم رهبری در سفر به خراسان شمالی یادآور می شود: شاید بتوان پیش نیاز طراحی یک سبک زندگی را در این سئوالات مطرح کرد و پاسخ به آنها حرکت منسجم صاحب نظران و نیروهای جوان وخوش فکر حوزه و دانشگاه را می طلبد.

ضرورت پرداختن به سبک زندگی

وی در پاسخی اجمالی به سئوال اول یعنی ضرورت پرداختن به موضوع سبک زندگی می گوید: نکته مهم درضرورت پرداختن به سبک‏ زندگی و هر موضوع مشابه این است که بتوان با شناسایی مختصات مخاطب هدف، با زبانی قابل فهم، شفاف و متناسب با سطح فکر، آگاهی ها و دغدغه ها ی او را انتخاب کرد تا اونیز به ضرورت پرداختن به این موضوع واقف شود.

وی می افزاید: برخی از این ضرورتها به این شرح است که پیشرفت در سبک زندگی جزء اصلی تمدن سازی نوین اسلامی است، عدم توجه به آن راه را برای نفوذ فرهنگ غرب باز کرده است، راه برون رفت از مشکلات عدیده سبک فعلی زندگی مردم توجه به سبک صحیح زندگی است، مشکلات زندگی فعلی سبب کمرنگ شدن برخی ارزشها شده است، راه پیشگیری از آسیب ها در جامعه توجه به این موضوع با رویکرد سبک دینی زندگی است و چکیده مطلب اینکه راه رسیدن به آرمانهای متعالی کمال انسان موضوع سبک زندگی اسلامی است.

وی تاکید می کند: استفاده از هنر به ویژه در اگر در قالب تولیدات نمایشی باشد نیز ابزار مناسبی در جهت ایجاد حساسیت های لازم و فرهنگ سازی ضرورت پرداختن به موضوع سبک زندگی است.

آسیب شناسی موضوع سبک زندگی در کشور

وی می گوید: قدم اصلی در موضوع سبک زندگی تحلیل عوامل و بررسی نقاط قوت و ضعف و به تعبیر دیگر آسیب شناسی این موضوع است.

وی در رابطه با آسیب شناسی موضوع سبک زندگی  در کشور توضیح داد: دسته ای از مسائل و عللی که ناشی از برنامه ریزی دشمن و البته مهاجم بودن فرهنگ غرب است که هدف آن همانا غربی کردن سبک زندگی مردم کشور و کمرنگ کردن اصول و آرمانها و شعایر اسلامی است.

حجت السلام نمازی درباره عللی که به درون جامعه برمی گردد بیان می کند: برخی آسیب ها را باید در درون جامعه دنبال کنیم و نقص هایی که در فرهنگ عمومی و رفتار اجتماعی مان وجود دارد.

مبانی سبک زندگی اسلامی

حجت الاسلام نمازی در خصوص سئوال سوم رهبری و مبانی سبک زندگی اسلامیمی گوید: بدیهی  است هر زمان که بخواهیم الگویی جدید را در هرموضوع و از جمله موضوع سبک زندگی اسلامی تدوین نمااییم  در قدم های اول مبانی و خواستگاه های اصلی موضوع راباید مورد بررسی قرار دهیم.

وی می افزاید: مبانی سبک زندگی غربی را نیز واکاوی کرده و با شناخت مبانی و خواستگاهها ی زندگی غربی دزر باز تولید مدل سبک زندگی اسلامی از هر گونه تقلید و یا التقاط بر حذر باشیم .

وی با اشاره به بیانات رهبر معظم انقلاب در جمع جوانان بجنورد می گوید: توجه به خرد گرایی ، اخلاق و حقوق به عنوان  منابع تولید و تبیین سبک زندگی دینی می تواند خواستگاه تولید مفاهیم، مولفه ها و محتوی لازم در سبک زندگی اسلامی باشد

مرزهای سبک زندگی با مدل سبک زندگی غربی

وی درباره مرزهای سبک زندگی با مدل سبک زندگی غرب به عنوان سئوال چهارم رهبری می افزاید:  مهمترین بخش طراحی نقشه و مدل سبک زندگی اسلامی است.

وی  توضیح می دهد: به تعبیر جامعه شناسان هنگامی که موضوعی بخواهد به صورت یک گفتمان در جامعه محقق شو دباید دالهای اصلی خود را تدوین و ارائه کند.

وی می افزاید: یکی از برجسته ترین، شیرین ترین و حکیمانه ترین قسمتهای فرمایشات رهبری در جمع جوانان بجنورد توجه دادن مخاطب به سوی معنای زندگی  و موضوع ایمان بود که شاید یکی از مهمترین پارادایم های سبک  زندگی اسلامی به شمار آید.

وی تاکید می کند: کلید واژه مسئولیت پذیر یا جتماعی و برخی مفاهیم دیگر جزء مفاهیم اصلی گفتمان سبک زندگی اسلامی و حائز اهمیت فراوان می باشد.

حجت الاسلام نمازی می گوید: نگاه به موضوع سبک زندگی اسلامی دربستر جامعه و اجتماع شکل می گیرد و بر خلاف آن سبک زندگی غربی عمده مولفه های خود را در حیطه های فردی تعریف کرده است.

وی در زمینه مرزهای این دو شیوه زندگی توضیح می دهد: تبیین تفاوتها و نقاط تمایز دو مدل سبک اسلامی وغربی بسیار گستردهاست و تبیین پارادایم ها و کلید واژه ها و مفاهیم پایه، پیش نیاز و شفاف کننده تفاوتهای دو نوع سبک زندگی است.

افق جامعه پیشرفته از حیث سبک زندگی اسلامی

مسئول تشکل های اسلامی تبلیغات اسلامی خراسان رضوی درباره افق جامعه پیشرفته از حیث سبک زندگی اسلامیمی گوید: ایجاد افق مشترک و آرمانی و البته قابل پذیرش در هر موضوع اهمیت و نقش مهمی را به خود اختصاص می دهد بویزه اگر در طراحی این افق صرفا کلی گوی و مبهم گویی در کار نباشد.

وی می افزاید: در طراحی این افق و چشم انداز نسبت تک تک افراد جامعه و نهادهای اجتماعی از کوچک تا بزرگ با هر شغل و مرتبه ای و با هر سطح تحصیلی و مهارتی مشخص گردد و تک تک بتوانند نسبت شفاف و قابل قبول و درعین حال دست یافتنی و انگیزه زا، بین خود و این چشم انداز را درک نمایند.

وی در توضیح بیشتربیان می کند: به خاطر اهمیت موضوع انجام این کار نیازمند کار متراکم در اتاق های فکر و مجامع حوزوی و دانشگاهی ناظر به مخاطبین مشخص و دسته بندی شده است.

مولفه های سبک زندگی اسلامی

این کارشناس فرهنگی  درباره محتوای سبک زندگی اسلامی می گوید: یکی از مهمترین بخشهای یک مدل وسبک تولید هندسه های موضوعی و مهندسی پیام و تبیین مصادیق و به تعبیر کلی تولید محتواست.

وی می افزاید: به عنوان مثال پرداختن به موضوع معنای زندگی و هدف مندی در زندگی و نقش ایمان در این هدفمندی و معنا بخشی به زندگی به عنوان یکی از مهمترین این مفاهیم پایه در فرمایشات مقام معظم رهبری مورد تاکید قرار گرفته است.

حجت الاسلام نمازی می گوید: تولید محتوا در موضوع سبک زندگی  و بویژه پرداختن به پارادایم های  اصلی بخش مهمی از ترویج سبک زندگی اسلامی را به خود اختصاص خواهد داد.

گفتمان سازی از راهبردهای پیاده سازی سبک زندگی

مسئول تشکل های اسلامی تبلیغات اسلامی خراسان رضوی پاسخ هفتمین سئوال رهبر انقلاب و راهبردهای اجرایی اصلی برای پیاده سازی سبک زندگیاینگونه بیان می کند: آن چنان که باید و شاید به مدل های عملیاتی و تجربه های قبلی موفق کمتری دست یافته ایم ، در فرمایشات رهبری در بجنورد 3 راهبرد اصلی و جدی مطرح شده بود که قسمت قابل توجهی از جنبه های پیاده سازی و محقق شدن سبک زندگی اسلامی را به پیش ببرد.

وی می افزاید: گفتمان سازی در محیط اجتماعی ناظر به رفع آسیب ها، محور قرار گرفتن سبک زندگی در برنامه ریزی ها، ورود مباحث مربوط به سبک زندگی در بحث های آموزشی از راهبرهای اجرایی کردن سیک زندگی است.

الزامات مهم و توجهات لازم در پرداختن به سبک زندگی

این کارشناس فرهنگی با اشاره به اینکه فهرستی دقیق از این الزامات و سیاستهادر پرداختن به سبک زندگی تهیه شده است می افزاید: این فهرست چه در مرحله ی تولید محتوا و چه درمرحله اجرا می تواند مورد استفاده مسئولان قرار بگیرد تا مسیر درست و مستقیم را به سمت تحقق سبک زندگی اسلامی ترسیم و هدایت نمایند.

وی می افزاید: برخی از این الزامات در فرمایشات رهبری در بجنورد مورد توجه قرار گرفت  که پرهیز از تقلید و فاجعه بار بودن تقلید، توجه به مهاجم بودن ذاتی فرهنگ غرب و فعال بودن رقیب در این میدان، توجه به باطن هویت زدا و ضد معنویت غرب، پرهیز جدی از نگاه سکولار، توجه ویژه به سلیقه سازی و استفاده از هنر از جمله آنهاست.

وی می گوید: می توان به الزامات دیگری از جمله داشتن اطلاعات دقیق از وضعیت موجود پرهیز از سفید نمایی و سیاه نمایی، توجه به فعالیتهای ایجابی ذیل یک مدل مشخص فرهنگی، پرهیز از کارهای سطحی و شعاری و توجه جدی به عناصر اصلی و مفاهیم پایه در سبک زندگی اسلامی اشاره نمود.و

وی ابراز امیدواری کرد که فعالان فرهنگی  به فرهنگ اسلام و انقلاب اسلامی و پیروان مقام معظم رهبری بتوانند حال که به فرمده ایشان رسالت اصلی و بعد اصلی پیشرفت در تحقق سبک زندگی اسلامی است، گامهای موثر و موفقی در جهت تحقق این رسالت مهم بردارند.

گزارش: زهره رنگ آمیز

کد خبر 1747034

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha