مصر کشوری است واقع در شمال شرقی آفریقا. پایتخت این کشور "قاهره" و زبان رسمی آن، عربی است. قاهره قدیم بافت اصلی شهر، مراکز اقتصادی، اماکن زیارتی زینبیه مقام سیده زینب، رأس الحسین (ع) و سیده نفیسه نوه امام حسن مجتبی (ع) و دانشگاه قدیمی الازهر را در بر دارد و یکی از مناطق پرجمعیت است .
فعالیت شیعیان در دوران جدید مصر در نیمه دهه 40 توسط گروه التقریب بروز پیدا کرد، این گروه مجموعه ای از علما سنی و شیعی است که به تقریب بین مذاهب فرا می خوانند. از علما اهل سنت طرفداران تقریب می توان شیخ محمود شلتوت و شیخ احمد شرباصی را نام برد و از علمی شیعه برجسته ترینشان شیخ محمد تقی قمی(ایرانی) شیخ محمد جواد مغنیه(لبنانی) و شیخ محمد حسین آل کاشف الفطاء(عراقی).
دکتر احمد راسم النفیس در راس 15 گروه شیعی در مصر در سال 2009 اقدام به تاسیس جمعیتی غیر دولتی با نام "شیعة مصر" میکند. احمد راسم النفیس متفکر شیعه مصری و استاد دانشگاه، درباره تاسیس این جمعیت خاطرنشان کرد: این جمعیت جایگزین مرکز "آلالبیت" و هیچ مرکز دیگر شیعی در مصر نخواهد شد و در چارچوب اهداف خویش در معرفی مذهب اهلبیت(ع) تلاش خواهد کرد. از دیگر اهداف این جمعیت، پشتیبانی حقوقی از شیعیان در مصر و کاستن محدودیتها و تبعیض بر ضد شیعیان در این کشور آفریقایی عنوان شده است.
فرهنگ اسلامی مصر بی تأثیر از فرهنگ شیعی نیست. حضور فاطمیان در آن دیار موجب شد تا فرهنگ شیعی در آن جا پا گرفته و منتشر شود. مصریها به ائمه اطهار و امامان شیعه عشق می ورزند و این علاقه با نظر به زیارتگاه ها در مصر کاملاً مشهور است که خود نشانه ای از تبلور فرهنگی شیعه در ساختار شخصیت انسان مصری است. رعایت سنن اسلامی در احوال شخصیه، منزلت بر جسته روحانیون و شخصیت های مذهبی مصر اهمیت دادن به قرائت قرآن که از بهترین قاریان قرآن در جهان اسلام مصری ها هستند، نشان دهنده نقش اسلام در تحولات فرهنگی و اجتماعی این کشور است.
محمد الدرینی، از شخصیت های برجسته شیعه در مصر و رئیس مجلس اعلی اهل بیت می گوید که تعداد شیعیان مصر 5/1 میلیون نفر است اما منابع غیر رسمی تعداد آنها را بیش از چند هزار نفر نمی دانند. گفته می شود در مصر افرادی هستند که به خاندان پیامبر از دو نوه آن حضرت حضرت حسن(ع) و حضرت حسین(ع) منتسبند، و بر آنها عنوان "السادة الاشراف" اطلاق می شود و به گفته درینی تعداد آنها حدود 6 میلیون نفر است، 4 میلیون نفر از آنها در منطقه الصعید ساکنند و بیشتر اینان و نه همه آنها اهل سنت هستند و خلاف آن چه بعضی می پندارند شیعه نیستند. شیعیان مصر دارای مذهب جعفری(اثنی عشری) هستند .
انقلاب اسلامی در جامعه مصر تاثیر نهاد به گونه ای که گروهی از مصری ها به تشیع روی آوردند و در سال 1986 اولین انتشارات شیعی در مصر با عنوان "دارالبدایة" تاسیس شد اما نیروهای حکومتی دو سال بعد آن را تعطیل کردند. دارالهدف نیز انتشارات دیگری بود که بعد از دارالبدایه به وجود آمد و آن هم چندی به طول نینجامید.
شیعیان از سال 1998 مورد فشار امنیتی قرار گرفته و بارها به حقوقشان تعدی شده است. برجسته ترین شخصیتهای شیعی دکتر احمد راسم نفیس استاد دانشکده پزشکی در دانشگاه منصوره مصر در سالهای 1989و1996 به اتهام تشکیل سازمانی شیعی و ارتباط با مقتدی صدر و طایفه زیدیه در یمن دستگیر و در مه 2005 پس از گذراندن 15 ماه بازداشت بدون اتهام و محاکمه آزاد شد.
نظر شما