به گزارش خبرنگار مهر، علی بهرام شاهی پیش از ظهر دوشنبه در نشستی خبری با اشاره به مشکلات حوزه کتاب و نشر در استان هرمزگان، عنوان کرد: بهتر است دولت سهمیهای اختصاصی برای واردات کاغذ ناشران در مناطق مرزی کشور چون بندرعباس در نظر بگیرد تا تولید کتاب در این استان محروم جان دوبارهای بگیرد.
وی ادامه داد: استان هرمزگان با چالش محرومیت روبرو است و دولت میتواند با واگذاری صدور مجوز کاغذ به ناشران این استان، از طریق رونق تولید کتاب و تقویت بازار آن در مناطق مرزی با تهاجم فرهنگی غرب مبارزه و چالش محروم بودن این استان را به فرصت تبدیل کند.
رئیس انجمن مولفان و نویسندگان استان هرمزگان بازاریابی و پخش کتاب را معضل بزرگ بازار کتاب ناشران هرمزگانی دانست و اظهار داشت: باندبازی، آفت پخش کتاب ناشران بندرعباس است، زیرا جز اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی که به عدالت خرید میکند، سایر ادارههای این استان از طریق رابطه با کتاب فروشان، کتاب را خریداری میکنند.
بهرام شاهی افزود: متاسفانه خرید کتاب با وارد شدن به عرصه رابطه از طریق ادارههای شهرستانها، موجب میشود ناشران در کار پخش کتاب و بازاریابی با مشکل روبهرو شوند.
وی تصریح کرد: به عنوان مثال، کتابی با موضوع حجاب با کیفیت چاپ بسیار بالا از سوی یک اداره مرتبط در بندرعباس خریداری نشد اما همان سازمان از یک کتاب فروشی، کتابی بسیار نازلتر را از نظر چاپ،ک یفیت و محتوا خریداری کرد.
رئیس انجمن مولفان و نویسندگان استان هرمزگان با بیان اینکه خرید عادلانه کتاب از ناشران و کتاب فروشان و هم چنین نداشتن توقعهای غیرمعمول چون تخفیفهای بالا برای خرید کتاب از ناشران، میتواند مشکل رکود بازار کتاب استانی را حل کند و همچنین با اشاره به هزینههای بالای برپایی نمایشگاههای کتاب از سوی ادارههای استانی، عنوان کرد: باندبازی برای خرید کتاب از کتاب فروشیهای مشخص و در نظر نگرفتن سهمیه خرید برای ناشران، باعث رونق دلالی در حوزه خرید کتاب شده است.
بهرامشاهی با بیان اینکه در مناطق محروم با وجود همه مشکلات تولید کتاب میتواند با نیازسنجی و تأمین نظر مخاطبان، بازار مناسبی پیدا کند، عنوان کرد: در این صورت، تولید کتابهای کودک و نوجوان، دانشگاهی و بومی (شناخت جغرافیای طبیعی و فرهنگ فلکلوریک استان) از بازار مناسبی در این استان برخوردار میشود.
وی درباره تولید کتابهایی با موضوع خلیج فارس در هرمزگان به دلیل اهمیت سیاسی و تثبیت موقعیت جغرافیایی آن در کشور گفت: اکنون تولید کتاب با این موضوع بیشتر به صورت سفارشی و از طریق ادارههای استان درخواست میشود و بازار فروش داخلی آن به صورت خرید مردمی کم رونق است و بازدهی اقتصادی هم ندارد.
رئیس انجمن مولفان و نویسندگان استان هرمزگان در ادامه با بیان اینکه ناشران در این استان باید با اصول کتابسازی آشنا شوند، اظهار داشت: تقویت بنیه اقتصادی ناشران، ضرورت وجود چاپ خانههای حرفهای از جمله راهاندازی چاپ دیجیتال در این استان و اهمیت دادن به بخش لیتوگرافی و تهیه فیلم و زینک که مقدمات پیش از چاپ کتاب هستند، عوامل موفقیت انتشار کتاب در مناطق محروم محسوب میشوند.
بهرام شاهی با اشاره به طولانی شدن روند صدور مجوز به ویژه در استانها عنوان کرد: تعیین زمان مشخص از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای صدور مجوز کتاب استانی و همچنین امکان صدور غیرحضوری مجوز کتاب از طریق بررسی فایل الکترونیکی آثار مکتوب، در حل این مشکل بسیار راه گشاست.
وی با بیان اینکه سیستم توزیع کتاب در استانها از طریق ورود تشکیلات مردمی تقویت میشود، اضافه کرد: ارسال کتاب به مناطق محروم فقط از طریق نهادهای دولتی امکانپذیر نیست و نیازمند ورود بخش خصوصی به این عرصه است.
رئیس انجمن مولفان و نویسندگان استان هرمزگان افزود: روستاییان مناطق محروم که سالها ممکن است گذرشان به کتاب فروشیهای پایتخت استان نیفتد یا کتابی برای مطالعه به دستشان نرسد، فقط از طریق فعالیت نهادهای مردمی در حوزه پخش میتوانند آثار مکتوب درخواستی خویش را دریافت کنند.
نظر شما