رغبت یک نوع احساس است؛ وقتی می گوییم شخصی به کاری رغبت دارد یعنی از آن کار لذت می برد و از اشتغال بدان و صحبت کردن راجع به آن خوشحال می شود و می کوشد آن کار به بهترین وجهی به پایان برساند. نوعا رغبت و استعدد با یکدیگر وجود دارند، ولی در مواردی رغبت وجود دارد ولی استعداد برای رسیدن به آن رغبت وجود ندارد.
تفاوت های فردی
همه افراد از نظر شکل و قیافه با یکیگراختلاف دارند، دو نفر را نمی توان پیدا کرد که در جنبه های روحی و ظاهری همانند یکدیگر باشند، حتی دو کودکی که دوقلوی واقعی هستند باز بر اساس تاثیرات محیطی از یکدیگر مشخص می گردند.
اختلاف عمیق تری که بین افراد وجود دارد و حتما پدران و مادران باید بدان توجه داشته باشند، اختلاف در استعدادها و رغبت های کودکان است، هرکسی بر اساس استعداد ذاتی و تمایلات فطری به چیزی و کاری علاقه مند است، اولیاء نمی توانند این علایق را نادیده بگیرند.
علل تفاوت فردی
در اینجا این سئوال پیش می آید که چرا انسان ها از نظر شکل و جنبه های اخلاقی و خصوصیات رغبت ها با یکدیگر اختلاف دارند؟ در پاسخ باید گفت هر کودکی در شرایط خاصی متولد شده از زمینه های ارثی و محیطی معینی برخوردار می گردد، بنابراین نمی تواند همانند دیگران باشد. روی این اصل گاه میان دو برادر و دو خواهر استعداد وجود دارد و رغبت های آنان با یکدیگر متفاوت است.
اسلام و تفاوت های فردی
تفاوت های فردی از نظر منطق اسلام اصل مسلمی قلمداد شده است. در اصول کافی درباره درجات ایمان از پیشوایان دینی روایاتی وارد شده که مضامین آن حاکی است که افراد از نظر استعداد عقلی و روحی در یک سطح نمی باشند. لذا پیشوایان دینی توصیه نموده اند که به حسب استعداد هر فردی برایش تکلیفی در نظر گرفته شود، کسانی که در سطح پائین تری قرار دارند، مبادا تکالیف دشوار و خارج از توانایی آنان در اختیارشان گذاشته شود.
از رسول اکرم(ص) روایت شده است که فرمودند: ما گروه پیشوایان الهی همیشه مطابق استعداد عقلی هر فردی با او سخن می گوییم.
رغبت کودک خود را چگونه بشناسید؟
پدران و مادران می توانند رفتار کودک را در محیط خانه مورد مشاهده دقیق قرار داده به رغبت های او پی ببرند. کودکان به هر چه علاقه داشته باشند خود را در محیط خانه به همان مشغول می کنند بر اثر مشاهده های مختلف می توان پی برد که کودک به درس و مطالعه علاقه دارد، آیا به کارهای فنی بیشتر توجه دارد یا نه، و به طور خلاصه با مراقبت و مشاهده به تدریج ممکن است به ذوق و رغبت کودکان پی برد، البته باید وسائل مطالعه و فن در حدود درک و فهم کودک در اختیارش گذاشت، و ضمنا باید توجه داشت که با شتابزدگی نمی توان استعداد و رغبت کودکان را مشخص کرد و نظر قطعی داد.
در مواردی هم می توان به وسیله پرسش ها به ذوق و رغبت های آنان پی برد برای اینکه بهتر بتوان در این کار توفیق یافت باید از هر دو وسیله استفاده کرد یعنی هم رفتار کودک را مورد مشاهده و مطالعه قرار داد و هم از او سئوالاتی کرده پاسخ های وی را تجزیه و تحلیل نماییم.
پرورش رغبت ها
برخی از پدران و مادران می توانند رفتار کودک را در محیط خانه مورد مشاهده دقیق قرار داده و تا حدودی به رغبت های فرزندان خود پی برده در پرورش آن تلاش نمایند.
ممکن است عده ای بگویند که پرورش رغبت های کودکان محتاج به تجهیزات بسیار مفصلی است که بیشتر خانواده ها از فراهم آوردن آنها ناتوان می باشند. ولی باید توجه داشت که پرورش رغبت های کودکان در درجه اول وابسته به رفتار پدران و مادران با کودکان است یعنی اگر کودکی به کاری رغبت داشت وقتی ببیند که محصول کارش مورد تحسین و تقدیر پدر و مادر قرار گرفت بدون تردید رغبت و ذوق آن کودک پرورش خواهد یافت و اگر با بی توجهی و بی میلی آنان روبرو شود ذوق و رغبتش سرکوب شده از کار دلسرد خواهد شد.
تشویق و تایید پدران و مادران و فراهم ساختن وسائل در حدود ممکن نقش موثری را در پرورش رغبت های کودکان دارند و همین تعریف و تحسین ها ممکن است استعداد و ذوق کودکان را به طور عالی پرورش دهد. بنابراین باید با تشویق و تحسین رغبت های ذاتی فرزندان را پرورش داد.
نظر شما