پروفسور راجر کریسپ استاد فلسفه دانشگاه آکسفورد و فیلسوف اخلاق معاصر در مورد شرایط و ضوابط اخلاقی بحث و گفتگو و تبادل نظر در یک مناظره به خبرنگار مهر گفت: بحث و گفتگو باید در شرایطی آزاد صورت گیرد و منطق ملاک عمل طرفین بحث و گفتگو باشد.
وی در ادامه افزود: به این معنا که هر گونه پیش داوری و تعصب در بحث و گفتگو نباید حاکم باشد و اصول منطق بایدنشان دهد که سخن و استدلال کدام طرف قابل قبولتر است.
این فیلسوف اخلاق معاصر در ادامه یادآور شد: اما اینکه اصول منطقی چیست و اینکه آیا همه در مورد آن اتفاق نظر دارند محل مناقشه است. شما ممکن است بگویید که در مناظره اصول منطقی حاکم باشد.اما آیا این اصول منطقی مورد توافق همگان است.
کریسپ در ادامه تأکید کرد: ولی به رغم این موضوع می توانیم این اصول را حاکم بر بحث و گفتگو بگیریم و بر اساس آن بحث و گفتگو را پیش ببریم.
مؤلف "مطلوبیت و اخلاق" تصریح کرد: این اصول دارای ماهیتی هستند که در آن نظامهای ارزشی و باورهای ما دخیل نخواهند بود.
استاد فلسفه دانشگاه آکسفورد در ادامه افزود: هر چند تبدیل گزارههای مربوط به علوم انسانی به این اصول منطقی باز خود محل بحث خواهد بود. یعنی ممکن است شما بگویید یک عمل و پدیده دلیل پدیده دیگر است اما در مورد آن توافق نباشد. این در حالی است که بر اساس خود منطق این استنتاج درست است.
مؤلف "دیدگاه ارسطو درباره نفس" تصریح کرد: همچنین یکی از نکاتی که در مباحث علوم انسانی باید مورد توجه قرار گیرد این است که نتیجه یک تفکر ممکن است آزموده شده نباشد.
استاد دانشگاه آکسفورد در پایان تأکید کرد: به عبارت دیگر شما تحلیلی ارائه می دهید و نظریه ای را بیان میکنید و ممکن است آن نظر آزموده شده نباشد و در عرصه عمل بازخوردهای آن مشخص نباشد. در این صورت سخن از درستی یا نادرستی یک نظر کاری سخت و دشوار است.
...............
گفتگو از جواد حیراننیا
نظر شما