۱۳ آذر ۱۳۹۱، ۱۲:۳۱

حجت الاسلام مبلغی:

حوزه علمیه باید در فضای اینترنت و شبکه‌های ماهواره‌ای حضوری تعاملی داشته باشد

حوزه علمیه باید در فضای اینترنت و شبکه‌های ماهواره‌ای حضوری تعاملی داشته باشد

قم - خبرگزاری مهر: رئیس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس با تأکید بر اینکه شبکه‌های رسانه ای، جزء لاینفک تحولات کنونی هستند، گفت: حوزه علمیه باید خط روشنی را برای تعامل خود با جهان اسلام با رویکرد به وحدت و تمرکز بر تعامل ترسیم کند و در فضای اینترنت مدرن و شبکه‌های ماهواره‌ای حضوری بی تنش و تعاملی پیدا کند.

به گزارش خبرگزاری مهر، حجت الاسلام احمد مبلغی تشخص نایافتگی را از ویژگی‌های وضعیت فعلی تحولات منطقه دانست و گفت: بسیاری از سلول‌های بنیادی موجود در تحولات کنونی، به مرحله تشخص نرسیده و مولفه‌های مهمی از تحولات منطقه در وضعیت بالقوه قرار دارد.

وی اظهار داشت: ممکن است پاره ای از این سلول‌ها تشخص یافته باشند ولی تشخص نایافته‌های این تحولات، کم نیستند.

استاد حوزه علمیه گفت: این عناصر تشخص نایافته ممکن است با یک حرکت، وضعیت، موضع گیری یا سیاست کشوری از کشورهای منطقه به سمتی تشخص پیدا کند.

وی گفت: امروز دنیای عرب در حال از سرگذراندن تحولات برجسته و به شدت دارای خمیر مایه‌های اجتماعی، سیاسی و فرهنگی است و قطعا آینده این کشورها به عنوان تبعات و بازتاب های تحولات در حال شکل گیری، رقم خواهد خورد.

وی بررسی این تحولات و شناخت ماهیت اصلی آنها، اتخاذ مواضع و سیاست‌های شفاف در قبال این تحولات، هماهنگ کردن سیاست خارجی به صورت منسجم و کامل بر اساس این مواضع و استرات‍ژی ها را در شرایط کنونی بسیار ضروری دانست.

حجت الاسلام مبلغی، اظهار داشت: اگر ما حتی در قبال تحولات منطقه، تحلیل دقیق، استرات‍‍ژی، راهبرد و راهکارهای درستی داشته باشیم، ولی رفتارهای تعاملی بر اساس این رویکردها، به شکل منسجم شکل نگیرد، هر یک از اینها به مثابه محروم شدن  منطقه از پتانسیل‌های سازنده نهادهای نظام جمهوری اسلامی و از جمله حوزه‌های علمیه است.

وی با اشاره به اینکه ساختارهای سیاسی، فرهنگی و اجتماعی دستخوش تحولات کنونی، میان ملت ها خواهد شد، گفت: نوع ارتباط ملت ها، مذاهب و اتباع مذاهب با یکدیگر، وحدت شیعه و سنی از مقولات به شدت متاثر از وضعیت فعلی خواهد شد.

درون نهفته‌های تحولات منطقه وابعاد آن

حجت الاسلام مبلغی ادامه داد: درون تحولات در حال جریان در منطقه، سلول های بسیار مهم و در عین حال تشخص نیافته ای وجود دارند که تازه رفتن به تشخص را آغاز کرده اند و آنها عبارت از "نظم یابی روابط درونی میان کشورهای عربی - اسلامی" ، "روابط بیرونی جهان اسلام با غرب و اروپا" ، "نوع نگاه منطقه به شریعت اسلامی" ، "ارتباط دادن قانونگذاری با شریعت" و ... می باشند.

وی گفت قبل از این که مدل و الگوهایی استقرار یابند باید یک روند ارتباطی بدون تنش و کاملا تعاملی را آغاز کرد.

وی یادآورشد: نباید تصور کرد مؤلفه های درون نهفته تحولات در حال جریان، شعاع محدودی را در تاثیرگذاری دارند، یا تاثیر گذاری کم عمقی را بر جای می نهند؛ بلکه باید به هوش بود که این تاثیرگذاری ها تا سطح تغییر ساختارها، نگاه ها، تعامل ها و روابط درون گروهی جهان اسلام، تعامل برونی جهان اسلام با خارج، و حتی موضع گیری نسبت به شریعت به پیش خواهد رفت.

رئیس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس با اشاره به این که تحولات امروز، دارای ابعاد اجتماعی، فرهنگی، تقنینی و سیاسی است این تحولات در ذات خود، مولفه هایی را دارد، گفت: ما باید  با تمرکز بیشتر بر شناخت تحولات، کوشش فراوانی برای بودن و حضور داشتن در این تحولات و ارتباط برقرار کردن و تاثیرگذار بودن را پی بگیریم و تقریبا آنچه که منفی و به شدت مطرود می باشد دور بودن و ارتباط نداشتن است.

آسیب های عدم حضور فعال در تحولات منطقه

حجت الاسلام مبلغی ضمن تاکید بر این که وضعیت کنونی تحولات منطقه، به صورت حداکثری باب فرصت ها را به روی جهان اسلام گشوده و پهن کرده است، گفت: ظرفیت و پتانسیل ایران اسلامی در جهت تامین منافع امت اسلامی، وحدت شیعه و سنی بسیار گسترده است، این پتانسیل در صورت عدم حضور قوی حوزه و عالمان شیعه در قم و نجف و عدم تعامل با جهان اسلام، به کما می رود و غیرفعال می گردد.

وی با اشاره به این که وضعیت منطقه به گونه ای است که کشورهای مختلف هم اکنون هر کدام با سهم و نگاه خود و به میزان سرمایه گذاری و ارتباط گیری، تاثیر می گذارند، گفت: منطقه در حال شدن و شکل گیری است و اگر فردا باب این شدن وصیرورت، بسته گردد و مرحله استقرار نمادها و ظهور  نشانه های این حرکت آغاز شود، دیگر نمی توان بسیاری از آمال و آرمان های وحدت خواهانه را پی گرفت.

وی ادامه داد: نزدیک شدن به وضعیتی که در منطقه رخ داده و یا در حال رخ دادن است، کلید وا‍ژه هایی دارد و شناخت این کلید وا‍ژه ها و ادبیات این تحولات بسیار مهم است.

رسانه و نقش سازنده آن

وی با اشاره به این که شبکه‌های رسانه ای، جزء لاینفک تحولات کنونی هستند، و امروز رسانه‌های پرتکنیک و پرتاکتیک حرف اول را می زنند و بدون یک رسانه جامع و کامل و دارای قدرت و تکنیک رسانه ای بالا، نمی توان کار کرد، گفت: حوزه علمیه باید خط روشنی را برای تعامل خود با جهان اسلام با رویکرد به وحدت و تمرکز بر تعامل ترسیم کند و در فضای اینترنت مدرن و شبکه های ماهواره ای حضوری بی تنش و تعاملی پیدا کند.

ضرورت تفکیک میان حوزه‌ها

وی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: در قبال تحولات منطقه، باید میان حوزه های مختلف تفکیک کنیم. نباید تلاش را منحصر به یک بعد کرد و نباید به صورت ضعیف و کم رمق ظاهر شد.

وی با اشاره به اینکه تلاش کم رمق، آسیب های زیادی در بردارد، گفت: تلاش کم رمق، به جایگاه ما ضربه می زند و اگر هم این تلاش پر رمق باشد ولی کارشناسی شده و تفکیک شده نباشد، بی تاثیر است.

استفاده از ایده افراد مستقل و گروه‌ها در قبال تحولات

رئیس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی گفت: باید از درگیر شدن با محورهایی که حساسیت جهان اسلام را برمی انگیزد عبور کنیم و امروز باید این قضیه یکسره شود تا بتوان با جهان اسلام در ارتباط بود.

حجت الاسلام مبلغی افزود: باید از پتانسیل بزرگ نظام، افراد، گروه‌ها و موسسات متنوع و حتی مستقل شیعه (ولی دارای جهت های واحد) بهره برد تا بتوان انسانیت، اسلامیت و وحدت را در فضای کنونی پی گرفت.

وی تاکید کرد: ما باید نقش های میانجی گرانه بالایی داشته باشیم و بتوانیم NGO هایی را فعال کنیم تا خود به شکل اتوماتیک، عمل کنند و ورود بیابند و فرصت های کنونی را دریابند.
 

کد خبر 1757076

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha