به گزارش خبرنگار مهر، امروزه دیگر کودکان و نوجوانان مدت زمان قابل توجهی را در اتاق خود پای کامپیوتر شخصی به سر می برند و دیگر خبری از بازی های جمعی سنتی و اصیل هر منطقه نیست.
کارشناسان فرهنگی و علوم اجتماعی با توجه به مبحث تهاجم فرهنگی و جنگ نرم بر این اعتقاد هستند که بسیاری از بازی های رایانه ای با اهداف خاص تسخیر فکر و روح کودکان و نوجوانان این مرز و بوم طراحی می شود و متاسفانه به صورتهای قاچاق نیز در اختیار کاربران قرار می گیرد.
بازی های رایانه ای امروز همانگونه که کودکان و نوجوانان را پای رایانه های شخصی خود میخکوب کرده است از آنها روحی خشن و ناآرام نیز ساخته است و این امر تا آنجا پیش رفته که با وجود قهرمانهای بسیار ایرانی- اسلامی که در این مرز و بوم در اسطوره ها، داستانها و اطراف ما وجود دارند الگوی کودکان و نوجوانان جامعه شخصیتهای ناهنجار جوامع غرب است که مدام در بازی ها نیز به خونریزی می پردازند و صد البته که بر ذهن آینده سازان این مملکت تاثیر خواهد داشت.
حوزه فرهنگ باید اصلاح شود
در این باره یک مدرس دانشگاه معتقد است برای مقابله با بسیاری از مشکلات موجود در جامعه باید حوزه فرهنگ اصلاح شود که در این میان خانوادهها نقش کلیدی برعهده دارند.
حسن نایبی صفا افزود: آسیبهای موجود در زمینه استفاده از رایانه زمانی بیشتر میشود که اطلاعات و طرز استفاده از رایانه توسط کودکان و نوجوانان بیشتر از والدین است و در این میان اقداماتی چون فروش رایانه یا تهیه نکردن آن تنها پاک کردن صورت مسئله است.
وی والدین را بهترین الگو برای فرزندان دانست و گفت: یکی از آسیبهای رایانه، انفکاک عاطفی بین اعضای خانواده است و اگر زمانی فرزندان جذب یک نقطه، فرد یا گروهی میشوند که والدین قادر به بازگرداندن آنها نیستند، مقصر خود والدین هستند، چرا که در شناسایی آسیبها و راه مقابله با آن غفلت کردهاند.
نایبی صفا با بیان اینکه دشمنان نظام جمهوری اسلامی ایران برای انحراف نوجوانان و جوانان ایرانی، از روانشناسان و کارشناسان تربیتی در بحث بازیهای رایانهای نامتناسب با فرهنگ ما بهره جستهاند، ادامه داد: قطع کردن رابطه جوانان با ولایتمداری و واقعه عاشورا از مهمترین راههایی است که دشمن برای دستیابی به هدف انتخاب کرده است که نمونه آن را میتوان در حضور جوانان بدحجاب و حرکات نمایشی و به دور از اعتقاد برخی جوانان در مراسم عزاداری و همچنین مراسم دینی مشاهده کرد.
تربیت در قرن 21 همچون رزم است
این استاد دانشگاه همچنین نهادینه شدن قانونشکنی در فرد را از آسیبهای بازیهای رایانهای ساخته شده توسط غرب دانست و عنوان کرد: به دنبال استفاده از این بازیها، افرادی بیشتر آسیب میبینند که عزت نفس و اعتماد به نفس پایینی دارند.
نایبی صفا بیان کرد: تربیت در قرن 21 مانند یک رزم است که اگر والدین هوشیار نباشند دیگر نمیتوانند صاحب فرزند خود باشند و بر همین اساس اگر به دنبال ایمنسازی فرزندان در برابر آسیبهای ناشی از تهاجم فرهنگی هستیم، باید فرزندان را بر اساس موازین شرعی و انقلابی تربیت کرد.
لزوم آشنایی جوانان با ارزشهای اسلامی
معاون قضایی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری استان همدان نیز درباره بازی های رایانه ای و اثرات مخرب آن بیان کرد: برای مقابله با تهاجم فرهنگی باید جوانان را با ارزشهای اسلامی آشنا کرد.
سعید گلستانی افزود: با توجه به اهمیت مسائل فرهنگی باید با اراده قوی در زمینه شناخت و مقابله با آسیبهای بازیهای رایانهای گام برداشت.
سعید گلستانی با اشاره به فرموده مقام معظم رهبری مبنی بر اینکه جوان مؤمنی میتواند از فضیلتها و ارزشهای اسلامی دفاع کند که دل به دنیا و منافع شخصی نبسته باشد، گفت: در ابتدا باید تحلیل درستی از جنگ فرهنگی داشت تا راه مقابله با آن را پیدا کرد، چرا که بدون شناخت نمیتوان به نتیجه رسید.
وی همچنین معتقد است، با پیشرفت تکنولوژی، جوامع غربی سعی دارند به همراه تکنولوژی، محصولات فرهنگی خود را نیز به ما تحمیل کرده و ما را به یک مصرفکننده صرف تبدیل کنند، این در حالی است که نظام ما دارای فکر و اندیشه بوده و در برابر سلطه غرب ایستادگی میکند و این موضوعی است که غرب از آن واهمه دارد.
پیروان مد غربی قربانیان جنگ نرم هستند
گلستانی با بیان اینکه فاصله انداختن بین جوانان و ارزشهای دینی و اخلاقی و ایجاد زمینه برای گرایش افراد به فرهنگ غرب، از مؤلفههای تعریف شده برای تهاجم فرهنگی است، ادامه داد: جوانانی که پوشش جوانان غربی را برمیگزینند و نسبت به مسائل شرعی بیتفاوت هستند، قربانیان این جنگ هستند.
معاون قضایی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری استان همدان از ماهوارهها به عنوان علمکهای شیطان بر بام خانهها نام برد و افزود: استفاده از ماهواره یکی از آسیبهای جامعه محسوب میشود چرا که برنامههای آن بر اساس فرهنگ غرب بوده و تناسبی با فرهنگ اسلامی و ایرانی ندارد.
وی رواج مدگرایی و به دنبال آن افزایش مصرف تولیدات غربی را از کارکردهای ماهواره و بازیهای رایانهای غربی دانست و عنوان کرد: تمام برنامههای موجود در این زمینه بر اساس روانشناسی بوده که احساسات و عواطف افراد به ویژه نوجوانان و جوانان را تحت تأثیر قرار میدهد و در این میان اگر افراد عرق ملی نداشته باشند، این برنامهها بر روی ذهن و روح آنان اثرات منفی بر جای خواهد گذاشت.
آشنایی با قرآن راه مقابله با تهاجم فرهنگی
گلستانی با تأکید بر لزوم توجه به مسائل فرهنگی اضافه کرد: مردم باید همانگونه که در جنگ تحمیلی حضور داشتند و با هجمه نظامی دشمن مقابله کردند، به مقابله با تهاجم فرهنگی غرب نیز بپردازند.
وی رعایت نکردن مسائل شرعی و اخلاقی را علت بسیاری از آسیبهای موجود در جامعه دانست و گفت: تنها راه مقابله با این آسیبها این است که خود را با قرآن آشنا کنیم، چرا که هیچ سدی مانند این کتاب هدایت نمیتواند ما را در برابر آسیبها مقاوم و ایمن سازد.
یک کارشناس امور اجتماعی نیز در این زمینه گفت: بازی های ویدئویی و رایانه ای مانند موادمخدر، اعتیادآور شده اند و زمانی که کاربر از یک بازی استفاده می کند و پس از گذشت مدتی بازی برای او قدیمی می شود، باید بازی جدیدی برای خود خریداری کند.
اعتیاد کاربران به این محصولات آن ها را به سمت بازی های خشن ترغیب می کند
امین نویدی گفت: اعتیاد کاربران به این محصولات می تواند آن ها را به سمت بازی های خشن و نامناسب ترغیب کند و عواقب جبران ناپذیری را برای آن ها به همراه داشته باشد.
وی ادامه داد: این بازیها اگر به شکل مناسب و در جهت رسیدن به هدف های آموزشی به کار گرفته شوند، میتوانند در آموزش افراد بسیار موثر باشند، زیرا آزمون و خطا و امکان تصحیح آن، راهبرد خوبی برای به دست آوردن مهارت های روزمره زندگی است؛ اما این هم آفاتی در پی دارد.
وی یادآور شد: بیشتر والدین اصلاً نمیتوانند تصور کنند که بازیهای رایانهای چه آسیب مهلکی بر فرزندان آنها وارد میکند. آنان نمیدانند که شرکتهای تولیدکننده این نرم افزارها، برای به دست آوردن سود، هیچ اصل اخلاقی را منظور و رعایت نمیکنند.
با این تفاسیر واضح است که صاحبان قدرت و سرمایه، میکوشند که با شگردهای تازه، بندهای اسارت را بر دست و پای مردم جهان محکمتر کنند، از این رو به کمک وسایل ارتباط جمعی، با تولید داستانها، نمایشها، برنامهها، فیلمها و بازیهای انحرافی و مبتذل، مخاطب را به ماشینهای مجهز به کنترل از راه دور تبدیل کردهاند، تا طبق فرمان آنان حرکت کنند.
بررسی کلی بازیهای رایانهای، نشانگر آن است که شرکتهای تولیدکننده، برای جذب کودکان و نوجوانان و به دنبال آن فروش بیشتر، از سه عامل اصلی خشونت، وحشت و شهوت استفاده میکنند.
این در حالی است که بازی های رایانهای، میان گروههای سنی مختلف، محبوبیت خاصی یافتهاند و به دلیل اعتیاد برگرفته از رقابت و هیجان بازیها، از رایجترین سرگرمیهای عصر حاضر محسوب میشوند تا جایی که بازی کنندگان، برای عبور به مراحل بالاتر، هرچه از دستشان بر میآید، انجام میدهند و آن چنان در بازی غرق میشوند که از اطراف و اطرافیان خود کاملاً فاصله میگیرند.
نظر شما