۲۰ آذر ۱۳۹۱، ۱۲:۱۳

نشست شبکه خانگی در مهر-2/

وقت اثبات برادری مسئولان به شبکه نمایش خانگی است

وقت اثبات برادری مسئولان به شبکه نمایش خانگی است

یکی از مدیران بخش خصوصی در شبکه نمایش خانگی گفت: شبکه نمایش خانگی برادری خود در عرصه فرهنگ و هنر را ثابت کرده است و امروزه شاهد هستیم که در میان خانواده‌ها با قدرت حضور دارد. حال وقت آن رسیده که مسئولان در سازمان سینمایی برادری خود را ثابت کنند.

به گزارش خبرنگار مهر، محمد مهدی جعفری مدیرعامل موسسه قرن بیست و یک در بخش پایانی از نشست تحلیل وضعیت فعلی شبکه نمایش خانگی درباره تصمیم‌گیری سازمان سینمایی درباره شبکه نمایش خانگی سخن گفت.

همچنین در ادامه این نشست محمدسعید قائنی نجفی مدیرعامل موسسه هنرنمای پارسیان، فرهاد رحمتی مدیرعامل موسسه قرن جدید درباره جایگاه شبکه نمایش خانگی در عرصه تصویر و همچنین مسائل مشکلات این حوزه و ارائه برخی از راهکارهای اجرایی درباره بهبود وضعیت شبکه نمایش خانگی سخن گفتند.

خبرگزاری مهر، گروه فرهنگ و هنر: همانطور که عنوان شد شبکه نمایش خانگی ابزاری است برای مقابله با تهاجم فرهنگی در دست وزارت ارشاد است.  تا چه اندازه این متولی فرهنگی توانسته جایگاه شبکه نمایش خانگی را به رسمیت بشناسد؟

محمد مهدی جعفریمدیرعامل موسسه قرن بیست و یک: پس از سیزده سال حضور درعرصه فعالیت‌های شبکه نمایش خانگی با قاطعیت معتقدم که شبکهنمایش خانگی برادری خود در عرصه فرهنگ و هنر را ثابت کرده است و امروزه شاهد هستیم که در میان خانواده ها با قدرت حضور دارد و حال وقت آن رسیده که مسئولان در سازمان سینمایی برادری خود را ثابت کنند.اما متاسفانه با شرایطی که پیش آمده به خصوص در یک سال اخیر این برادری تنها یک طرفه از سوی شبکه نمایش خانگی صورت گرفته است.

حضور شبکه نمایش خانگی در میان خانواده ها با توجه به پیشرفت تکنولوژی جای خود را باز کرده است و بیشترین بار این پدیده را بخش خصوصی فعال در این عرصه به عهده گرفته است.به این معنا که در طول تمام این سالها به جز یک سال اخیر همه فیلم هایی که در سینمای ایران روی پرده رفت توسط بخش خصوصی به بازار عرضه شد و خوشبختانه این فراید به درستی در عرصه ارائه محصولات فرهنگی انجام شد.

 

* اما این صحبت از سوی وزیر ارشاد مطرح شده است که شبکه نمایش خانگی بخشی از بار سینما را به دوش می کشد یعنی نگاه مثبت و رو به جلویی به این پدیده دارد.

- جعفری: تعجب ما هم همین است. چطور است که عنوان می شود شبکه نمایش خانگی بازوی سینمای ایران است اما هیچ حمایتی از این پدیده توسط بخش دولتی صورت نمی گیرد و به شکل عجیبی فعالیت های بخش خصوصی در این بخش نادیده گرفته می شود این درحالی است که این بخش توسط فعالان در حوزه شبکه نمایش خانگی در طول تمام دوران فعالیت آن زنده مانده است و مردم به خرید محصولات این شبکه عادت کرده اند.

سعید قائنی نجفی مدیرعامل موسسه هنرنمای پارسیان: تجربه نشان داده در مقاطعی از زمان که سینمای پویا و موفقی در چرخه تولیدات فرهنگی وجود داشته است تا 60 درصد از درآمد یک فیلم سینمایی غیر از فروش سالن های سینما از طریق شبکه نمایش خانگی بوده است. اما این تجربه در ایران پاسخگو نبود و دلیل این پدیده هم این بود که ما در ایران قاعده بده بستان‌های سینما و شبکه نمایش خانگی را یا نمی دانیم و یا به درستی رعایت نمی کنیم.

چطور؟

- قائنی نجفی: شروع نمایش خانگی در ایران با یک وقفه در سال 1370 دوباره آغاز شد. چراکه در ایران در قبل از انقلاب پدیده نمایش خانگی از طریق آپارات های خانگی وجود داشت اما در سال 70 رسانه های تصویری به شکل خاص نمایش فیلم ها را به شکل نوارهای ویدئویی آغاز کرد ومنتها این شروع مجدد یک سویه از سوی بخش دولتی بود و تنها دولت به عنوان متولی پای این کار ایستاد و این یکه ایستادن بدون دخالت بخش خصوصی درست نبود اما به هر صورت این اتفاق افتاد و بخش خصوصی در کنار شبکه نمایش خانگی ایستاد اما در مدت 12 سال از این حضور هنوز شبکه نمایش خانگی جایگاه واقعی خود را به دست نیاورده است.

فرهاد رحمتی مدیرعامل موسسه قرن جدید: سینمای خانگی با حضور بخش خصوصی به صنعت سینما در نگاه کلی کمک‌های شایسته ای کرده است و به نوعی بار این سینما را به دوش کشیده است تا جائیکه در برخی از سالها درآمد حاصله از شبکه نمایش خانگی بیش از فروش سالن های سینما بوده است. اما با وجود چنین بردی به معنای واقعی سود چندانی نداشته است.

* اما از نگاه بیرون اینگونه به نظر می رسد که شبکه نمایش خانگی از جهت سود دهی برد بسیاری کرده اند که اگر این سودهی نبود ضرورتی برای ادامه فعالیت بخش خصوصی در این حوزه به وجود نمی آمد.

سعیدصادقی مدیرعامل موسسه تصویری جهان تصویر: صنعت نمایش خانگی پدیده ای است که نمی توان سود و زیان آن را قبل از تولید و ارائه محصول پیش بینی کرد و تنها زمانی که در گردش مالی قرار می گیرم مجبور هستیم ماهانه دو یا سه عنوان از آثار سینمایی را به فراخور توان موسسه آماده و روانه بازار کنیم. در این شرایط است که فقط می توان شود و زیان را پیش بینی کرد.

مصطفی محمودی دبیر اتحادیه موسسات ویدئو رسانه: واقعا بررسی سود و زیان تولیدات درشبکه نمایش خانگی به این سادگی نیست بلکه تهیه کننده رایت اثر را می خرد، پول نقد می دهد و بعد با هزار خواهش و تمنا به صورت امانی کار خود را در مراکز فروش و یا سوپر مارکت ها می گذارد و بعد سرمایه خود را هزار تومان هزار تومان جمع می کنند.

صادقی : این ذهنیت وجود دارد که موسسه های خصوصی که در این عرصه فعالیت می کنند سودهای سرشاری می برند اما اگر این پدیده را از منظر کارشناسی بررسی بکنیم متوجه خواهیم شد که اینگونه نیست . وقتی یک موسسه کپی رایت یک محصول را خرید می کند تازه اول دردسر او برای انجام یک عملیات اقتصادی است که اگر ذره ای تدبیر در انجام این عملیات اقتصادی نباشد قطعا منتج به ضرر خواهد شد.

* با این اوصاف چرا این تصور ایجاد شده است؟

صادقی: گاهی مجبوریم در طول یک ماه چندین عنوان محصول را وارد شبکه نمایش خانگی کنیم چراکه این اقدام چراغ راهی است که برای موسسات روشن می شود و اگر توقف کنیم به صرف اینکه منتظر سود دهی کارهای پیشین باشیم در دراز مدت محکوم به فنا هستیم.    

* البته وجود شبکه غیر مجاز به مشکلات شبکه نمایش خانگی نیز می افزاید.

صادقی: من به شبکه غیر مجاز اینطور که تعریف معول شده است نگاه نمی کنم.چون معتقد هستم خانواده ها شبکه های غیر مجاز اصلی هستند یعنی وقتی یکی از اعضای خانواده دی وی دی فیلمی را می خرد از این اثر کپی می کند و در اختیار دیگران قرار می دهد و به همین منوال این اثر تکثیر می شود . از سوی دیگر شبکه های زیرزمینی و روزمینی بسیاری وجود دارند که اقدام به تکثیر آن می کنند.

مصطفی محمودی: اگر بودجه تولید یک فیلم فاخر که توسط سازمان سینمایی به پروژه میلیاردی اختصاص می یابد به شبکه نمایش خانگی اختصاص داده شود قطعا از شبکه نمایش خانگی حمایت خواهد شد. این در حالی است که آقای شمقدری قول داده بود که 150 میلیون تومان برای خرید مکان اتحادیه موسسات ویدئو رسانه اختصاص دهد اما هیچگاه این پول برای خرید ملک داده نشد.

* چه باید کرد؟

- جعفری: یک درخواست تا زمانی ارزش دارد که به تکرار نیافتد اما متاسفانه آنقدر این مسئله مطرح شده است که خودمان از بازگو کردن مجدد آن خسته شده ایم. به اعتقادمن مشکل این است که دستورالعمل مشخصی برای انجام وعده های داده شده وجود ندارد.

*به عنوان آخرین سئوال ارائه فیلم های خارجی کمکی به روند بهبود وضعیت شبکه نمایش خانگی نکرده است؟

محمودی: روند ورود فیلم های خارجی توسط بخش خصوصی پروسه طولانی است که قبل از رسیدن به دست شبکه نمایش خانگی و توزیع آن در بازار، مخاطبی که دنبال فیلم های خارجی است نیاز خود را خیلی راحت از طریق شبکه های غیر مجاز و فروش های خیابانی با کیفیت نازل دریافت می کنند.    

................

گفتگو : پریسا ساسانی و عباس کریمی

کد خبر 1760271

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha