بخش دوم گفتگو مهر با عوامل "زندگی خصوصی آقا و خانم میم" در ارتباط با شرایط اکران در سینمای ایران، همراهی بازیگر با کارگردان و نویسنده، ویژگیهای نقش آوا با بازی مهتاب کرامتی و صحبتهای وی درباره حاتمی کیا و... است.
خبرگزاری مهر- گروه فرهنگ و هنر: فیلم شما در کنار "من مادر هستم" و "بیخود و بی جهت" اکران شده که ممکن است باعث شود که فیلم کمتر دیده شود. از طرف دیگر شورای صنفی نمایش باعث شده که شما سینما آزادی را در اختیار نداشته باشید.این موضوعات به اکران فیلم صدمه نمی زند؟
- طالب آبادی:من فکر می کنم در سینمای ایران دعوای زن و شوهری اتفاق افتاده است. دعوایی که به ظاهر ساده است اما ریشه بسیار عمیقی دارد. به عقیده من در حال حاضر در سینما تمام فرضیات اشتباه وارد اتفاقات اجرایی می شوند.
- کرامتی: قبل از اینکه من فیلم را در جشنواره فجر ببینم. شنیدم که این رویداد "زندگی خصوصی آقا و خانم میم" را در بخش مسابقه نپذیرفته است. تمام معیارهای من بهم ریخت. ما فکر میکردیم تمامی عوامل درست انتخاب شدند و فیلمنامه و کارگردانی نیز به درستی نوشته و اجرا شده است. این سوال برای من پیش آمد که مگر می شود چنین تجربه ای نتیجه بدی داشته باشد. با این شرایط نوعی نا امیدی به سراغ من آمد.
اما وقتی فیلم را دیدم، متوجه شدم که ما اشتباه نکردیم. در جشنواره وقتی مخاطبین فیلم را دیدند خوشبختانه ارتباط خوبی با آن برقرار کردند. سینمای ما متاسفانه از این موضوع هم ضربه می خورد. چرا که منتقدین ما هم پای حرف خود نمی ایستند. از فیلم دفاع می کنند زمانی که قرار نیست جایی عنوان شود. اما زمانی که باید عنوان کنند تا امضای آنها پای فیلم باشد و این موضوع به نفع یک اثر است پای خود را کنار می کشند.
این موضوع درباره عوامل سینما هم اتفاق می افتد. ما فکر نمی کنیم که باید به یکدیگر کمک کنیم تا فیلم و یا سینما صنعتش پیشرفت کند و فقط به فکر فیلم خودمان فقط هستیم. نقش مطبوعات در این زمینه بسیار مهم است.
اگر رسانه ها کمک نکنند مخاطب از کجا می داند که چه فیلمی با چه شرایطی اکران شده است. چرا باید فکر کنیم آن چیزی هایی که ما درباره یک فیلم می دانیم مردم هم می دانند؟ باید مطبوعات چنین مواردی را به خوبی اطلاع رسانی کنند.
تبلیغات فیلم باید به درستی انجام شود. ما اهالی سینما با همراهی مطبوعات باید کمک کنیم تا یک فیلم توسط مردم دیده شود. امیدوارم برای "زندگی خصوصی آقا و خانم میم" این اتفاق بیافتد. درباره این فیلم به عقیده من همه چیز از قبل از تولید تا و بعد از آن به درستی شکل گرفته است.
شفیعی:ما مدام درباره این موضوع صحبت می کنیم اوضاع سینما در حال حاضر خوب نیست و در شرایط ورشکستگی است. سینماداران می خواهند سالنها را تعطیل کنند و... من نمی دانم یعنی هیچ نظام مشخصی وجود ندارد! ما بعد از انقلاب سالها است در این عرصه حرف برای گفتن داریم. اما تا کنون هیچ نظام مشخصی برای آن تعریف نشده است. در همه بخشها برای یک فیلم باید نفوذ و رابطه داشته باشی تا بتوانی کار خود را پیش ببری.
من برای گرفتن یک بنر فیلم در سطح شهر باید 200 نفر را ببینم! چرا باید وقتی یک فیلم تمام مراحل قانونی خود را برای ساخت طی کرده است، برای تبلیغات خود دچار مشکل شود. باید در این زمینه تعریف مشخصی وجود داشته باشد اینکه بر اساس کیفیت هر فیلمی باید تبلیغات متفاوتی ارائه شود. جالب است اگر فردی که در بخش گرفتن بنر حضور دارد از من تهیه کننده خوشش بیاید 8 بنر در اختیار من می گذارد اما اگر نه شاید یکی هم به زور بدهد!
طالب آبادی:در دنیا یک محیطی برای فیلمی ایجاد می شود که بر اساس توان تبلیغاتی فرد و برنامه ریزی که برای تبلیغات یک فیلم انجام شده است بتواند به راحتی کار خود را انجام دهد.
شفیعی: بله در دنیا یک نظامی وجود دارد که بر اساس فیلم فرد و درجه کیفیت آن از آن حمایت می شود.
* آقای شفیعی شما با توجه به تجربه ای که در تلویزیون دارید قطعا برای پخش تیزر مشکلی نداشتید.
- شفیعی: جالب است برای پخش تیزر فیلم از تلویزیون لااقل از 200 جا این دوستان استعلام کردند که فیلم دچار مشکل نباشد و متوجه شدند که هیچ مشکلی هم ندارد. اما در پایان من با ضرغامی جلسه گذاشتم و وی دستور دارد که فعلا چند نوبت پخش شود تا جواب دیگر استعلام ها بیاید.
کرامتی: تا یک جایی موضوع به عوامل ارتباط دارد. اینکه انتخابها درست باشد، شرایط فیلمبرداری به خوبی جلو برود و.. اما از یک جایی به بعد دیگر اصلا دست هیچکس این شرایط نیست.
* پخش کننده شما هدایت فیلم است که در مدیرت این شرکت افرادی حضور دارند که در اتحادیه تهیه کنندگان هستند. همین اعضای اتحادیه نیز در شورای صنفی نمایش هستند. آیا تاکنون پخش کننده فیلم نتوانسته دوستان شورا را قانع کند که حداقل برای فیلم شما سینما آزادی را در اختیار بگیرد و یا شما با اعضای شورای صنفی نمایش در اینباره صحبت کردید؟
- شفیعی: موضوع خیانت را که نمی شود از سینما حذف کرد. منظور هدف فیلمسازی است. وقتی فیلمساز بخواهد با فیلم خود ترویج خیانت کند قطعا این کار درستی نیست.
من برای اکران این فیلم با حوزه هنری و شورای صنفی صحبت کردم. در حوزه به من عنوان کردند که ما فیلم شما را دوست داریم و سینما در اختیار آن می گذاریم. اما شورا می گوید که حوزه هنری به توافق درباره اصل سینما عمل نکرده و شما هم یکی از اصل سینما هستید پس نمی شود به شما هم حواله اکران داد.
حجازی: این دعواها فقط به نابودی سینما می انجامد و به نظر می رسد که دیگر این دوستان نمی خواهند ما سینما داشته باشیم.
شفیعی: ما یکسری شعار می دهیم که عملکردمان با آن متفاوت است. ما معتقدیم ایران مغز متفکر جهان اسلام در زمینه فرهنگ، ادبیات و.. هستیم. اما باید برای این شرایط فکری کرد. متاسفانه هر چقدر به انتخابات نزدیکتر می شویم اوضاع بدتر خواهد شد.
حجازی:شرایط به گونه ای شده است که ما در همین جلسه به جای اینکه درباره فیلم حرف بزنیم چنین بحث هایی را انجام می دهیم. من شب گذشته رفتم و سینماهای نمایش دهنده فیلم را چک کرده ام که آیا فیلم را نمایش می دهند؟! زیرا همه چیز لحظه ای شده است.
کرامتی: من فکر می کنم اگر قرار است اتفاقی برای سینما بیافتد با این سری فیلم هایی که به عقیده من ارزشمند است، باید این اتفاق شکل بگیرد.
* برگردیم به خود فیلم. خانم کرامتی درباره روند همکاری بازیگران با گروهی که عنوان شد برای شکل گیری اولیه فیلمنامه دور هم جمع شده اند، صحبت نکردید.
- کرامتی:یکی از حسنهای این فیلم پذیرفتن مشارکت بود. برای من در دورخوانی های قبل از فیلمبرداری این موضوع جالب بود که تهیه کننده نیز در این جلسات شرکت می کند. ما در تصحیح دیالوگهای مشارکت جمعی خیلی خوبی را تجربه کردیم.
من پیش از این هم عنوان کردم که حمید فرخ نژاد پارتنر خیلی خوبی است. به دلیل اینکه به تمرین کردم مثل من اعتقاد داشت و ما هرگز از این تمرینات قبل از فیلمبرداری خسته نمی شدیم. این مسئله و تمرین خیلی زیاد باعث یکدست شدن بازیها شد. ما در لوکیشن ثابت امکان میزانس های متفاوت نداشتیم و ممکن بود دیالوگ ها مخاطب را خسته کند. اما این اتفاق در این فیلم نیافتاد و مخاطب با فیلم ارتباط خوبی برقرار کرد.
*قطعا این ارتباط خوب مخاطب با فیلم به فیلمنامه و اجرای مناسب نویسنده و کارگردان بر می گردد. اما در این پروسه نمی توان سهم بازیگر را نادیده گرفت. خصوصا کاراکتر آوا که شما بازیگر نقش آن بودید. که دوگانگی و تناقض اصلی فیلم را به دوش می کشد. درباره مواجه خود با این شخصیت و اجرای آن صحبت کنید.
کرامتی:زمانی که من فیلمنامه را خواندم حقیقتا خیلی ترسیدم چون شخصیت آوا از من خیلی فاصله داشت. زنی که زیر سایه مرد خود زندگی می کند و مدام در تلاش است که در زندگی سنتی کاری کند تا مرد راضی باشد و لبخند بزند. درست است که محسن مهراد عاشق همسرش است. ولی ما مدام می بینم که وی در حال تصحیح همسرش است.
زمانی که فیلمنامه را خواندم برایم این موضوع مهم بود که در یک فضا بسته قرار است میزانش های به چه شکل باشد. درست است که فیلم اول حجازی را دیده بودم و آن را دوست داشتم. اما "زندگی خصوصی آقا و خانم میم" کاملا کار متفاوتی از "در میان ابرها" بود. این می توانست هم خوب و هم خطرناک باشد. چون می توانست کار اول وی خیلی خوب باشد. اما زمانی که می خواهد در فیلم دوم تمام فضا را تغیر دهد ممکن است نتیجه خوب نباشد. اما خوشبختانه این اتفاق نیافتاد.
از طرف دیگر فیلمبرداری برای من خیلی اهمیت داشت. به عقیده من هومن بهمنش در این کار شاهکار بود. همیشه فیلمبردار خوبی بوده اما در این فیلم نتیجه کار به من بازیگر خیلی کمک کرد. ما از قبل همدیگر را می شناسیم. در صحنه ای به من گفت ممکن است به دلیل نورهایی که من می دهیم تو چهره خوبی نداشته باش. اما من انقدر به کار وی مطمئن بودم که عنوان کردم خیال تو راحت باشد. حالا همان صحنه یکی از بهترین سکانس های فیلم است.
ممنونم از حجازی که این ریسک را کرد. این شیطنت را همیشه داشتند. اما به عقیده من در اینجا ریسک کردند و نتیجه قابل قبول است. در لحظاتی من خودم هم شک می کردم.
* یکی از تجربه های خوب و متفاوت در این فیلم حضور ابراهیم حاتمی کیا کارگردان برجسته سینما ایران در قالب یک بازیگر است قطعا مخاطبین هم علاقمندند درباره این همکاری از زبان یک بازیگر بشنوند.
کرامتی: درباره شخصیت گوهری خیلی صحبت بود که چه کسی بازی کند و فکر می کنم حاتمی کیا بهترین گزینه بود. اما من خودم شک داشتم که وی بپذیرد. همه ما هم شگفت زده شدم و هم خوشحال. اما این سوال برای من بود که چطور قرار است با کارگردانی که من کار کردم پیش از این در سریال "خاک سرخ" همبازی شوم. وی کارگردان درخشانی در سینماست و من تجربه بسیار خوبی با او داشتم.
وی خیلی به بازیگر سخت می گیرد. خیلی دلم می خواست بدانم قرار است به عنوان بازیگر در این شرایط چه برخوردی داشته باشد. حتی این سر صحنه هم به شوخی عنوان می شد. اما به عقیده من نقش خود را به بهترین شکل ممکن اجرا کرد.
شخصیت گوهری در این فیلم خیلی متفاوت از حاتمی کیا است و این برای مخاطب کاراکتر را جذابتر می کند.
* حاتمی کیا نیز اهل تمرینات و یا دورخوانی قبل از شروع کار هست؟
- کرامتی: بله. به شدت. من وقتی "خاک سرخ" را با وی همکاری داشتم بعداز آن یک سال تئاتر کار کردم. چون کارهای حاتمی کیا به شدت به تئاتر شبیه است و همیشه تمرین می طلبد. در زمینه تمرین من سر "خاک سرخ" تجربه خوبی داشتم.
*درباره شخصیت آوا بیشتر توضیح می دهید؟
کرامتی: همانطور که عنوان کردم شخصیت آوا خیلی از من دور بود. اما با صحبتهایی که با حجازی و طالب آبادی داشتم خیلی کمک های خوبی در باره این شخصیت گرفتم. خیلی مهم بود که این شخصیت یک زن تو سری خور نباشد. می بینیم که حتی مقابل همسر خود می ایستد و حتی کمی حسادت هایی را از خود بروز می دهد.
اما من از تغییر شخصیت آوا از نیمه فیلم خیلی می ترسیدم. به همین دلیل تست های متفاوتی برای گریم زدیم. دلم نمی خواست این تغیر زیاد باشد. به این دلیل که ممکن بود به یک زن اغواگر تبدیل شود وشاید آن سادگی که باعث می شد ما تا انتها به وی حق می دهیم دیگر شکل نمی گرفت. اما با نوع گریم، بازی و صحبتهایی که شد ما به نتیجه مطلوبی رسیدیم. درست است که آوا از نیمه فیلم تا انتها تغییر می کند اما این تغییر خیلی درونی نیست.
به نوعی فقط یک رنگ ملایمی این شخصیت به خود می گیرد و همچنان سادگی خود را حفظ می کند. هنوز همسر خود را دوست دارد و می خواهد همان کاری را انجام دهد که همسرش می خواهد. اما حالا وی در جایگاهی قرار گرفته است که همسرش نقش دیگری را از وی می خواهد. اما با اینکه آوا حتی نقش خود را به خوبی ایفا می کند اما مورد قضاوت و اعتراض قرار می گیرد.
ادامه دارد...
نظر شما