به گزارش خبرنگار مهر، کشاورزان و باغداران خراسان رضوی سال جاری با دستان پینه بسته 50 هزار تن پسته را با عرق جبین برداشت کردند تا نانی حلال را بر سر سفره منتظر خانواده هایشان بگذارند اما سود سرشار این محصول بازهم با وزش اولین باد پاییزی بر گنج دلالان افزود و بر رنج دستهای زخمی و خالی کشاورزان افزون تر کرد.
افزایش سطح زیر کشت این محصول در سال جاری باز هم نتوانست بر چهره خسته باغدار و کشاورز لبخند رضایت بنشاند و امسال هم دلالان با اولین سوزسرما در نبود حمایتهای دولت، چوب حراج بر دستان پینه بسته و زخمی کشاورز و باغدار زدند و درد و رنج نداری را در دل آنان کاشتند.
قصه بی نصیبی کشاورزان
دیرزمانی است قصه بی نصیبی کشاورزان از دسترنجشان به عدم حمایت های دولتی و جولان دلالان محدود می شود زیرا همواره سر کشاورز و باغدار بی کلاه می ماند و بازار دلال روز به روز سکه می شود.
کشاورزانی که با گوهره وجودشان سبب شدند خراسان رضوی امروز رتبه دوم تولید پسته در کشور را به خود اختصاص دهد از وضعیت موجود گله مندند و از مسئولین می خواهند تا دست واسطه ها را کوتاه کنند چرا که در حال حاضر به دلیل عدم حمایت های مسئولین امر دلالان بر زحمات کشاورزان چوب حراج می زنند.
فصل سرما که آغاز می شود دلالان نیز جولان می دهند تا حاصل نتیجه و زحمت باغدار و کشاورز را با کمتری قیمت خریداری کرده و در بازار با بالاترین قیمت ممکن عرضه کنند و این همه نشان می دهد که نه تنها در گذشته بلکه طی سالهای اخیر نیز در این خصوص اقدامی صورت نگرفته است.
همیشه پای یک دلال در میان است
کشاورزان نیز به دلیل نداشتن حمایت های دولتی همواره نسبت به فروش محصول خود نگرانند و از ترس اینکه محصول روی دستشان بماند آن را با قیمت پایین تر به واسطه ها و دلالان می فروشند.
یکی از باغداران می گوید: پسته ها با قیمتی ارزان توسط واسطه ها از باغداران خریداری می شود و با سه تا چهار برابر قیمتی که از باغدار خریده شده در بازار فروخته می شود.
وی ادامه می دهد: در تمامی محصولات کشاورزی از پسته تا سیب و زردآلو همیشه پای یک دلال برای چوب حراج زدن به زحمت های باغدار و کشاورز در میان است.
صادق علوی با بیان اینکه خراسان رضوی رتبه دومتولید پسته را در کشور به خود اختصاص داده، می افزاید: هنوز زیرساختهای لازم در این استان برای مقابله با سودجویی دلال ها فراهم نشده و این همه در حالی روی می دهد که کشاورزان و باغداران هر سال شاهد تکرار سناریوی دست اندازی واسطه ها به محصولات باغداران و فروش محصول تا چند برابر قیمت در بازار هستند.
نسخه ای که پیچیده نمی شود
یکی دیگر از باغداران نیز ادامه می دهد: دیگر ناامید و دلزده شده ام زیرا هیچ یک از مسئولین محض رضای خدا نیز نسخه ای برای مقابله با دلالی و دلال بازی نپیچیدند.
حسن الهی می افزاید: سال جاری 50 هزار تن پسته در این استان برداشت شده و بسیاری از باغداران امسال نیز همچون سالهای گذشته به دلیل نداشتن فریادرس مجبور شدند محصولشان را به بهایی اندک به واسطه ها بفروشند تا بازهم دسترنج یکساله آنها یک شبه در جیب دلالان سرازیر شود.
سعید کوثری نیز یکی دیگر از باغدارانی است که از وضعیت موجود گله مند است و می گوید: کشاورز و باغدار آن چنان نقشی در تعیین قیمت فروش محصولات خود ندارند ودر این بین نقش واسطه ها در تعیین و افزایش قیمت ها پررنگ تر است.
وی ادامه می دهد: دلال ها و واسطه ها طعم شیرین برداشت پسته را به کام مردم و باغدار و کشاورز تلخ می کنند و آن چه مسلم است نبود یک مجموعه منسجم و تشکل خاص خرید و فروش محصول و عرض اندام واسطه ها است.
این باغدار می افزاید: واسطه های و دلال ها خارج از هر معیار و ضوابطی عمل کرده و محصولات باغداران و کشاورزان را به حداقل قیمت خرید و با حداکثر قیمت به دست مصرف کنندگان می رسانند.
میدان داری واسطه ها
معاون جهادکشاورزی خراسانرضوی نیز می گوید: با وجود تلاش مجموعه جهاد کشاورزی واسطه ها همچنان میدان دار و تعیین کننده نرخ محصولات کشاورزی هستند و این امر نشان می دهد که دولت باید به صورت جدی پای کار بیاید.
غلامحسین ساربان می افزاید: تنها باغدران و کشاورزان به دلیل نبود حمایت های دولتی و جولان واسطه ها ضرر نمی کنند بلکه مصرف کنندگان هم از این زیان بی نصیب نیستند.
وی ادامه می دهد: به هیچ وجه منطقی نیست که با وجود افزایش 35 درصدی تولید پسته نسبت به سال گذشته، این محصول با قیمتی در حدود 10 هزار تومان در بازار به فروش برسد.
وی با اشاره به دلایل میدان داری واسطه ها بیان می کند: نبود تعاونی برای ساماندهی خرید محصولات باغی، فقدان بسته بندی مناسب محصولات توسط کشاورزان، نبود صنایع بسته بندی و تبدیلی از جمله مسائلی است که باعث شده تا واسطه ها میدان دار باشند و بیشترین ضرر را به باغدار و مصرف کننده وارد کنند.
صادرات 20 درصدی پسته
وی عنوان می کند: دلالان با خرید پسته با قیمت پایین از باغدار به احتکار دست زده و گلوگاههای عرضه فروش را از آن خود میکنند.
وی در بخش دیگری از سخنانش با اعلام این خبر که در حال حاضر 20 درصد تولید پسته استان به خارج از کشور صادر میشود، می گوید: 53 هزار هکتار سطح زیرکشت محصول پسته در استان خراسانرضوی است که سالیانه بیش از 400 هزار تن پسته خشک در استان خراسانرضوی تولید و برداشت میشود.
وی ادامه می دهد: با توجه به نوسانات نرخ ارز، صادرکنندگان پسته به سرعت در حال صادرات پسته به خارج از کشور هستند و سال جاری صادرات فله ای و کیسه ای پسته در حد مطلوبی قرار دارد.
مدیر باغبانی جهاد کشاورزی خراسان رضوی نیز بیان می کند: در حال حاضر ۱۸هزار خانواده با جمعیتی در حدود ۷۰هزار نفر در زمینه تولید و فرآوری پسته در استان فعالیت می کنند.
محمدرضا قدسی با بیان اینکه بیش از ۵۳هزار هکتار از باغ های استان زیر کشت پسته قرار دارد، می افزاید: از این مقدار ۳۳هزار هکتار از باغ های پسته بارور و ۲۰هزار هکتار باغ پسته غیربارور است.
رتبه سوم خراسان رضوی به لحاظ سطح زیر کشت پسته
وی می افزاید: خراسان رضوی در بین استان های کشور به لحاظ تولید پسته در رتبه دوم و به لحاظ سطح زیر کشت پسته در رتبه سوم قرار دارد.
وی سپس با اشاره به نقش دلال ها می گوید: واسطه ها بیشترین ضرر را به باغدار و کشاورز وارد کرده اند که در این راستا کوتاه کردن دست واسطه ها با حمایتهای دولتی محقق می شود.
قدسی بیان می کند: هر ساله در هنگام برداشت پسته واسطه ها میدان دار می شوند و حق واقعی باغدار و کشاورز را پرداخت نکرده و بعد با چند برابر قیمت خریداری شده، پسته را به بازار عرضه می کنند.
قصه باغداران پسته در خراسان رضوی سر دراز دارد و تا دولت به صورت جدی وارد کار نشود قصه پر غصه دلالی را پایانی نیست.
دایره تسلسل پاس کاری مسئولین نیز به یک دیگر و جولان واسطه ها ادامه دارد و در این میان باغداران و مصرف کنندگان این استان قربانی کوتاه نکردن دست دلالان توسط مسئولین امر هستند.
............................
گزارش: مرضیه صاحبی
نظر شما