به گزارش خبرنگار مهر، علی مراد زاده عصر سه شنبه در مراسم تقدیر از پژوهشگران برتر دانشگاه شاهرود که در تالار دانشکده معدن، نفت و ژئو فیزیک این دانشگاه برگزار شد، دانشجویان را موتور محرکه ای دانست که دانشگاه باید با استفاده از نیروی آن ها سرمایه های ملی را به ثروت و قدرت تبدیل کند.
سه محور اساسی جهت گیری راهبردی دانشگاه
وی با اشاره به اینکه برنامه پژوهشی دانشگاه صنعتی از جهت گیری پژوهشی و راهبردی دانشگاه منتج شده، خاطر نشان کرد: جهت گیری راهبردی دانشگاه بر پایه سه محور اساسی توسعه ای بر مبنای اقتصاد دانش بنیان و نگاه توسعه ای در حوزه منطقه ای و ملی، محور تولید و فناوری نافع در سطح منطقه ای و علمی و محور گسترش مرزهای دانش بنا شده است.
رئیس دانشگاه شاهرود با تاکید بر این که به حمایت و تلاش مضاعف پژوهشگران و اساتید و مساعدت های دولت و نظام جمهوری اسلامی این دانشگاه امروز جزء دانشگاه های توسعه یافته محسوب می شود، تصریح کرد: مدیریت دانشگاه نیز جزء پنج مدیریت برتر کشور شناخته شده است .
وجود 110 رشته تحصیلات تکمیلی در دانشگاه صنعتی شاهرود
مراد زاده با یادآوری این مطلب که در آغاز دولت نهم در سال 1384 این دانشگاه تقریبا 54 رشته داشت ادامه داد: امروز به اینجا رسیدیم که 12 هزار دانشجو، 260 هیئت علمی و 150 رشته که 110 رشته آن در مقطع تحصیلات تکمیلی است در دانشگاه حضور دارند.
وی ضمن یادآوری این نکته که در زمینه پژوهش و فناوری در سال 1384 بودجه فصل تحقیقات زیر هشت میلیارد و 500 میلیون ریال بوده عنوان کرد: الان بالغ بر 100 میلیارد ریال در عرصه تحقیقات مستقیم و غیر مستقیم توسط دانشگاه سرمایه گذاری شده است.
هدفمندی تحقیقات کاربردی با نشانه گیری مشکلات جامعه
رئیس دانشگاه صنعتی شاهرود با اشاره به این که برقراری مشوق های لازم جهت پژوهش هم برای دانشجویان هم اساتید و محققین از ضرورت های مورد توجه در امر پژوهش در دانشگاه است تاکید کرد: تحقیقات کاربردی باید هدفمند و با نشانه گیری مشکلات جامعه انجام شود.
مراد زاده، ایجاد پژوهشکده ها، اخذ مجوز ژورنال های بین المللی، تعریض پهنای باند دانشگاه، تجهیز آزمایشگاه ها، کارگاه ها و زیر ساخت های پژوهشی، تقویت پژوهشکده دانشجویی که سال گذشته چهار میلیارد ریال برای آن اختصاص داده شده که از میان 70 طرح حمایت شده 31 مورد آن خاتمه یافته، اولویت دادن به تامین اعتبارات پژوهشی، جذب اساتید متعهد و متخصص 20 نفر تا پایان سال را از اهداف این دانشگاه یاد کرد.
رشد 55 درصدی تولید علم در دانشگاه شاهرود نسبت به سال گذشته
وی با اشاره به چاپ و انتشار بیش از 1303 مقاله در ISI به نام شاهرود ابراز داشت: 31 درصد آن فقط امسال تولید شده که این آمار منهای مقالاتی است که دانشجویان به صورت مستقل ارائه کرده اند.
رئیس دانشگاه شاهرود رشد 55 درصدی تولید علم نسبت به سال گذشته این دانشگاه را یک دستاورد مهم تلقی کرد و اظهار داشت: بالغ بر 51 درصد تولیدات مقالات ISI فقط در دو سال اخیر بوده و همچنین سرانه تولید مقالات علمی به ازای هر عضو هیئت علمی 6.25 بوده در حالی که پارسال این رقم 4.5 بوده است.
سرمایه های انسانی وارزش مداری رویکرد فعلی دانشگاه شاهرود
مراد زاده، رویکرد فعلی دانشگاه را به سمت سرمایه های انسانی و ارزش مداری، روال های پژوهشی دانشگاه معرفی کرد و گفت: تغیییرنگرش از تمرکز بر هیئت علمی به تمرکز بر دانشجویان تحصیلات تکمیلی، تسهیل پذیرش دانشجویان در مقاطع دکترا، ایجاد و تناسب فضا با نیروها در مراکز و دپارتمان ها جهت جذب دانشجویان post doc و فرصت مطالعاتی جهت استقرار و پژوهش از فعالیت هایی است که در این زمینه صورت گرفته است.
وی دیگر تلاش های دانشگاه را در تسهیل جذب هیئت علمی پژوهشی و حفظ جایگاه و منزلت آن ها، دقت در جذب هیئت علمی و لحاظ کردن پتانسیل های پژوهشی آن ها، Double affiliation اساتید درون دانشگاه ایجاد فرصت اختصاصی برای پژوهش، توسعه استاد وابسته (affiliated) با نگاه جدید و همچنین تربیت نیروی انسانی پژوهشی، دستیار پژوهش (research assistant)، توسعه دوره های تخصصی ( پژوهشی) و پذیرش فرصت مطالعاتی خارجی و post doc خارجی در دوسال اخیر دانست.
لزوم بررسی وحدت حوزه و دانشگاه در سه محور
معاون پژوهشی دانشگاه شاهرود نیز در ادامه این مراسم با اشاره به وحدت حوزه و دانشگاه و تاکید بر تحقق آن در شهرستان شاهرود، این مسئله را می توان در سه محور مورد بررسی قرار داد و افزود: موضوع شناسی ایده وحدت حوزه و دانشگاه اولین محور است.
علی اکبر پویان با تاکید بر وحدت در آرمان ها و راهبرد ها که برآیند آن نگاه جهادی به علم است خاطر نشان کرد: علم باید به خاطر علم و در جهت توسعه مسیر و تکامل بکار برود.
مهندسی یعنی مطالعه هر پدیده مبتنی بر سنجش
وی با اشاره به این که محور دوم آسیب شناسی وحدت حوزه و دانشگاه را ورود به اصول به جای ورود به قلمرو دانست و تصریح کرد: آینده نگری و آینده پژوهشی نهادینه شدن ارتباط حوزه و دانشگاه نیاز به مهندسی فرهنگی اجتماعی دارد.
معاون پژوهشی دانشگاه شاهرود با یادآوری این نکته که رابطه از جنس فرهیختگی است و فرهیختگی معیار دارد عنوان کرد: مهندسی یعنی مطالعه هر پدیده مبتنی بر سنجش و ارزیابی و این کار باید در زمینه فرهنگی هم انجام شود.
پویانبا بیان اینکه برای ایجاد رابطه وحدت حوزه و دانشگاه بخشنامه و آئین نامه نداریم و نگاه ما به موضوع باید نگاه انتقادی و تحلیلی باشد، تصریح کرد: کار ما ریل گذاری برای این ایده است و ما موتور محرکه این قطار هستیم.
اقتصاد مقاومتی عامل دیده شدن نقطه ضعف ها و شناخت نقاط قوت
وی با تاکید بر این که شعار محوری هفته پژوهش بر اساس اقتصاد دانش محور تعیین شده است ادامه داد: مقام معظم رهبری از دو سال پیش عملا به علم نافع اشاره داشتند و ما هم تاکیدا در اقتصاد دانش محور دیدگاه اصلی و راهبردی مان بر این است که به تهدید ها به شکل عوارض نگاه نکرده بلکه به عنوان پتانسیل به آنها بنگریم.
معاون پژوهشی دانشگاه شاهرود تاکید کرد: در اقتصاد مقاومتی نقطه ضعف ها دیده می شود و نقطه قوت ها شناخته می شود چراکه قدرت هر زنجیر به اندازه سست ترین حلقه آن است.
تولید علم، گسترش مرزهای دانش و ارتباط سازنده با جامعه رویکرد اصلی دانشگاه
پویان با بیان اینکه آمادگی دانشگاه برای نشان دادن قدرت این دانشگاه در سه محور تعیین شده ابراز داشت: تولید علم، گسترش مرزهای دانش و ارتباط و تعامل سازنده با جامعه با حضور در نمایشگاه تهران پایلوت و تجاری سازی، ارائه بیش از 1300 مقاله، تامین اعتبار 80 درصدی 10 آزمایشگاه تحقیقاتی، ارتباط با صنعت، 39 مورد قرار داد با دستگاه های خارج دانشگاه، ایجاد پژوهشکده های جدید ( اتوماسیون و هوش مصنوعی، مرکز پژوهشی پیشران های شناور و گروه پژوهشی زیست فناوری) و سرمایه گذاری روی ژورنال های علمی بین المللی به انجام رسیده است.
نامشخص بودن نیازها و اولویت ها دلیل چالش های پژوهشی کشور
سرپرست نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه صنعتی شاهرود نیز در ادامه این مراسم با اشاره به چالش های عرصه پژوهش اظهار داشت: مهمترین آسیبی که در جامعه فعلی به چشم می خورد فرار مغزها یا مهاجرت نخبگان است که در اثر ضعف فرهنگ پژوهش رخ می دهد و برای جلوگیری از آن باید فضاسازی فرهنگی در جامعه انجام بشود.
حجت الاسلام ابوالفضل فندرسکی، معنای ذهنی متفاوت مسئولان، نخبگان و محققان در تعریف پژوهش را عامل دیگر چالش های پژوهشی در کشور دانست و گفت: نا مشخص بودن نیازها و اولویت ها در پژوهش که نتیجه آن روزمرگی است و همچنین تاکید بر سرعت به جای دقت باعث فقدان عمق تحقیقات و توجه به کمیت به جای کیفیت خواهد شد.
نا پیوستگی اهداف و برنامه ها در آموزش عالی با نیازهای جامعه
وی نا پیوستگی اهداف و برنامه ها در آموزش عالی با نیازهای جامعه را عامل دیگر غیر مفید بودن پژوهش ها دانست و تاکید کرد: نامناسب بودن امکانات پژوهشی، وجود قوانین دست و پا گیر و بی اعتمادی به یافته های پژوهشی نیز از معضلات دیگری است که در پژوهش های فعلی در جامعه وجود دارد.
گفتنی است در پایان این مراسم مجموعا از 29 نفر پژوهشگر نمونه دانشکده ها، برترین های تولید و نشر مقالات علمی پژوهشی داخلی و خارجی، موفقین دانشگاه در تولید دانش فنی و فناوری تجاری سازی، بهترین های ارتباط با صنعت و همچنین دانشجویان کارشناسی ارشد و دکتری با اهداء لوح، تقدیر شد.
نظر شما