به گزارش خبرنگار مهر سیدحسین صباغپور در مصاحبه مطبوعاتی با بیان اینکه در بیشتر کشورهای دنیا تحقیقات با حمایت دولت انجام می شود، افزود: با وجود نبود اعتبارات و مشکلات بسیار در سال جاری 131 پروژه تحقیقاتی در این مرکز ثبت شده است.
وی با اشاره به اینکه بنابر مصوبه دولت دستگاههای اجرایی باید نیم تا سه درصد از اعتبارات خود را به بخش تحقیقات اختصاص دهند، اظهار داشت: با همکاری استانداری همدان در این زمینه حرکات مؤثری صورت گرفته اما در جذب اعتبارات به صورت واقعی وارد نشده ایم.
وظیفه یک محقق تلاش برای رفع مشکلات از طریق تحقیق و پژوهش است
وی با بیان اینکه وظیفه یک محقق آگاهی از مشکلات کشاورزان و تلاش برای رفع آنها از طریق تحقیق و پژوهش است، عنوان کرد: در سال گذشته 120 پروژه و امسال نیز با 131 پروژه تحقیقاتی در این مرکز ثبت شده و در حال انجام است.
وی در ادامه اظهار داشت: با توجه به اراضی محدود کشور و رشد روزافزون جمعیت باید برای افزایش تولید غذا، عملکرد در واحد سطح را افزایش و از طرفی مصرف آب را کاهش داد.
صباغپور از مقاومسازی نوعی سیب زمینی به چهار ویروس و دو نژاد فوزاریوم خبر داد و گفت: اندازه غده این سیب زمینی بزرگتر است و نسبت به محصولات عادی نیز 27 درصد افزایش تولید دارد.
وی اضافه کرد: عدس بیله سوار علاوه بر مقاومت در برابر فوزاریوم، دانه های درشتی دارد که به عنوان یک صفت مطلوب شناخته میشود.
وی از ارزیابی بذرهای استفاده شده گفت و افزود: در گندم آبی 1600 هکتار مورد ارزیابی قرار گرفته که چهار هزار تن خرید حاصل این ارزیابی بوده است.
وی گفت: همچنین با ارزیابی 5100 هکتار گندم دیم چهار هزار تن خرید و کلزا نیز 100 تن خریداری شده و پس از ارزیابی چهار نهالستان 200 هزار اصله نهال خریداری شده است.
وی با اشاره به برگزاری نمایشگاه فناوری در تهران افزود: ماشین رقیق کارپنوماتیک کنف ساخته محمدرضا بختیاری، پماد گیاهی ترمیم پوست ساخته پیمان رزاقی و داروی ضد خونریزی و بندآورنده خون ساخته کیوان رزاقی از محصولات استان همدان در این نمایشگاه ارائه شده است.
کارگاه آموزشی ترویجی در مزارع کشاورزان برگزار می شود
وی گفت: برگزاری کارگاه آموزشی ترویجی در مزارع کشاورزان برای 90 بهره بردار در مورد کاشت سیبزمینی، انگور و شلیل از دیگر برنامه های این مرکز در سال جاری بوده است.
وی تأکید کرد: در استان همدان 650 هزار هکتار زمین دیم و 250 هزار هکتار زمین آیش و بدون کشت وجود دارد که بهتر است در این 250 هزار هکتار نخود و عدس کاشته شود تا هم زمین بی استفاده نماند و هم به دلیل ترکیبات شیمیایی موجود در این دو محصول خاک غنی شود.
وی در خصوص استفاده بی رویه کشاورزان از کودهای شیمیایی اظهار داشت: پس از هدفمندی یارانه ها و گران شدن قیمت کودها کشاورزان کمتر از این کودها استفاده می کنند و به همین ترتیب نیز در سالهای آینده میزان آلودگیها کمتر خواهد شد.
وی گفت: باید به جای استفاده از کود و سم، رقم مقاوم به بیماریها را کشف و ژنهای مقاوم به بیماری را تقویت کرد.
وی افزود: مبارزه بیولوژیک نیز یکی دیگر از راههای جایگزین استفاده از کود است که میتوان با استفاده از حشرات مفید آفات مضر را از بین برد.
دو بیماری قارچی و ویروسی چغندرقند را تهدید می کند
عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان همدان نیز با بیان اینکه شکر یکی از محصولات صنعتی پرمصرف در دنیا است، گفت: چغندرقند مهمترین منبع تولید شکر و یکی از محصولات استراتژیک کشاورزی است که دو بیماری قارچی و ویروسی به شدت این محصول را تهدید میکنند.
مهدی حسنی افزود: این دو بیماری تا 80 درصد باعث کاهش تولید محصولات میشند و متأسفانه اکثر مزارع نیز آلوده هستند.
وی با اشاره به اینکه این بیماریها خاک زی هستند، اظهار داشت: مبارزه با آنها سخت، هزینه بر و طولانی است و ممکن است باعث آلودگی زیست محیطی شود.
وی تولید ارقام مقاوم به این بیماریها را بهترین راه مبارزه با آنها دانست و تأکید کرد: کشور ما وابستگی شدیدی به واردات بذر مقاوم به این بیماریها داشت که با توجه به شرایط تحریم تولید این ارقام در داخل کشور امری ضروری است.
وی با اشاره به اینکه تولید داخلی این ارقام باعث جلوگیری از خروج ارز از کشور میشود، افزود: به همین دلیل از سال 86 با تلاش کارشناسان اقدام به تولید این ارقام در مرکز تحقیقات کشاورزی کشور شد.
هیبریدهای مقاوم به دو بیماری خسارت زای چغندرقند تولید شد
حسنی گفت: این پروژه منجر به تولید هیبریدهای جدید مقاوم به دو بیماری خسارت زای قارچی و ویروس به گیاه چغندرقند شده است.
وی با بیان اینکه این پروژه از دو فاز پژوهش بنیادی و کاربردی تشکیل شده است، اظهار داشت: انجام این پروژه در دنیا بیش از 12 سال زمان لازم دارد که در کشور توانسته ایم در 5 سال این پروژه را به سرانجام برسانیم و تا 2 سال آینده نیز به دست کشاورزان میرسد.
وی افزود: تولید این هیبریدها از ژنوتیپها آغاز شده و میتوان از آن برای مدتهای طولانی و تولید ارقام مختلف استفاده کرد.
وی ادامه داد: این هیبریدها در پنج استان کشور در حال ارزیابی هستند که پس از پایان مراحل ارزیابی به دست کشاورزان خواهد رسید.
مهدی حسنی با بیان اینکه تولید این ارقام از خروج سالانه 16 میلیون دلار ارز از کشور جلوگیری میکند، اضافه کرد: 30 درصد مزارع آلوده به قارچ و 60 درصد نیز آلوده به ویروس میشوند که سالانه خسارتی بالغ بر 3 هزار میلیارد ریال به کشور وارد میکند که با تولید این ارقام مقاوم و استفاده از آنها جلوی این ضررها گرفته میشود.
نظر شما