۴ دی ۱۳۹۱، ۹:۴۶

گزارش تحلیلی مهر؛

مدیریت شهری معلولان را از یاد برد/ از بهزیستی تا شهرداری

مدیریت شهری معلولان را از یاد برد/ از بهزیستی تا شهرداری

کرج – خبرگزاری مهر: با وجود اینکه بارها و بارها از عدم مناسب‌سازی محیط برای معلولان، سالمندان گلایه شده اما مروری بر محیط‌های اداری و دستگاه‌های اجرایی شهر کرج نشان می‌‍‌دهد این مقوله در استان البرز در ورطه فراموشی است و به نظر می رسد دیگر وقت آن رسیده که برای یک لحظه مدیران استان از عینک معلولان به شهر نگاهی دوباره بیندازند.

به گزارش خبرنگار مهر، عدم توجه به استانداردها در ایجاد مبلمان شهری و اماکن عمومی، معلولان و همت های بلند آنها را قربانی خود کرده و خیابان هایی که نه تنها نیم نگاهی به حضور این قشر در خود ندارند بلکه بعضا برای حضور افراد سالم نیز مناسب نیستند، عاملی برای عدم حضور مناسب معلولان در جامعه شده اند.

شاید در گذشته ای دور به واسطه باورهای غلط  در اجبار در انزوا برای معلولان نیازی به توجه به مقوله مناسب سازی احساس نمی شد اما امروزه به واسطه پیشرفت های ذهنی بشر، معلولیت عامل گوشه نشینی و عدم حضور در جامعه نیست اما متاسفانه حال که اراده و خودباوری برناتوانی های جسمانی مغلوب گشته، بی توجهی مسئولان به رعایت استانداردهای شهری و مناسب سازی معابر عاملی برای انزوا و عدم حضور معلولان در جامعه شده است.

گذری بر خیابانها و امکان عمومی البرز حکایت از آن دارد که در معماری شهری، معلولان و کم توانان به کل فراموش شده اند و حقوق آنها برای ایجاد زمینه و بسترهای مناسب جهت حضور و فعالیت در جامعه نادیده گرفته شده است.

20 درصد استان یعنی جمعیت بیش از دومیلیون و 500 نفری استان البرز را معلولان تشکیل می دهند و این در حالی است که بسیاری از خیابان ها حتی برای حضور افراد سالم نیز مناسب نیست، در این میان فراموش نکنیم که مناسب سازی و رعایت استانداردهای شهری فقط خاص معلولان نبوده و برای سالمندان، خانم های باردار، مادرانی که فرزند خود را در کالسکه گذاشته اند و افراد از این قبیل نیز ضروری است.

چاله های متعدد در وسط خیابانها، پیاده روهای غیر استاندارد، پل های عابر پیاده بدون بالابر ویژه معلولان، جوی های آب بدون تعبیه پل ویژه تردد معلولان، عدم وجود تلفن های همگانی و عابر بانک های خاص معلولان و وجود موانع بسیار در خیابان ها و معابر و غیره و غیره  از جمله معضلاتی هستند که معلولان برای حضور خود در جامعه با آنها مواجه هستند.

متاسفانه استان البرز جزو استانهایی است که مقوله مناسب سازی در آن خیلی مورد توجه قرار نگرفته و با نگاهی خوش بینانه بنا به پایشی که سال گذشته صورت گرفت می توان از مناسب سازی 17 درصدی معابر و خیابان های آن سخن گفت.

بیشترین مشکلات مناسب سازی مربوط به اماکن عمومی است

کارشناس مناسب سازی اداره کل بهزیستی البرز بیشترین مشکلات و معضلات در بحث مناسب سازی شهری را در حوزه اماکن عمومی می داند.

عبدالرضا ارجمندیان در گفتگو با خبرنگار مهر در این خصوص گفت: عدم نظارت سازمان نظام مهندسی البرز و به تبع آن عدم نظارت ناظرین شهرداری بر ساخت و سازها و عدم رعایت استانداردها در خصوص مبلمان شهری بیشترین مشکلاتی است که در بحث مناسب سازی اماکن عمومی با آنها مواجه هستیم.

وی اظهار داشت: بسیاری از ادارات و دستگاه های اجرایی نیم نگاهی به مناسب سازی در ساخت و سازهای خود نداشته و معلولان برای مراجعه به آنها با مشکل مواجه هستند.

بهزیستی البرز 80 درصد مناسب سازی دارد

ارجمندیان گفت: اداره کل بهزیستی البرز که مخاطب و دستگاه اجرایی خدمت رسان معلولان است 80 درصد مناسب سازی دارد.

وی تصریح کرد: تا حد زیادی مناسب سازی و رعایت استانداردهای شهری به شهرداری و شورای شهر برمی گردد اما متاسفانه شهرداری حتی رویکردی در خصوص مناسب سازی ورودی مرکز خود نیز نداشته و معلولان برای تردد به این مرکز با مشکلات زیادی مواجه هستند.

ضرورت تجهیز پل های عابر پیاده به آسانسور

ارجمندیان افزود: پل  مکانیزه روبروی شهرداری مرکز نیز آسانسور ویژه معلولان ندارد.

وی با تاکید بر اینکه نصب آسانسور در پل های عابر پیاده ضروری است اظهار داشت: در بسیاری از معابر معلولان برای عبور از خیابان با مشکلات جدی مواجه هستند.

وی گفت: برای مثال تردد یک معلول از مسیر چهارراه طالقانی را تصور کنید طول مسیر نرده کشی شده و امکان شناسایی محل تردد برای معلول بسیار سخت است تنها پل عابر پیاده این مسیر نیز هر چند مکانیزه است اما آسانسور جهت استفاده معلولان ندارد و این امر سرگردانی معلولان برای تردد از این مسیر را رقم می زند.
کارشناس مناسب سازی بهزیستی البرز افزود: پل میدان مادر مقابل درب مسجد جوادالائمه نیز هر چند آسانسور دارد اما ورودی مناسبی برای تردد معلولان نداشته و معلولان به سختی می توانند خود را به بالابر برسانند.

وی با اشاره به اینکه 300 میلیون تومان اعتبار به نصب بالابر اختصاص داده شده گفت: با 100 هزار تومان می توان ورودی این پل را مناسب سازی کرد اما بی توجهی و بعضا سهل انگاری مسئولان باعث شده اعتبار و انرژی صرف شده در این نقطه به کار معلولان نیاید.

پل عابر پیاده هشتگرد، بلوار موذن کرج روبروی دانشگاه و پل بلوار جمهوری کرج و غیره و غیره از دیگر مواردی هستند که ارجمندیان با اشاره به آنها بر ضرورت نصب آسانسور ویژه معلولان تاکید کرد.

هیچ نوع وسیله حمل و نقل عمومی ویژه معلولان وجود ندارد

ارجمندیان اظهار داشت: متاسفانه در استان هیچ نوع وسیله حمل و نقل عمومی ویژه معلولان وجود ندارد و ایستگاه هایی نیز در این خصوص در مبلمان شهری دیده نشده است.

وی تجاوز به حریم عمومی توسط مغازه داران و سد معبر در پیاده رو ها را ازدیگر مشکلاتی دانست که کمتر به آن توجه می شود.

وی با اشاره به ضرورت اهمیت و توجه به مناسب سازی در اماکن عمومی و معابر شهری رعایت استانداردهای شهری را حداقل احترام به حقوق معلولان کم توانان دانست و گفت: متاسفانه مناسب سازی حتی در مسکن های مهر ویژه معلولان نیز نادیده گرفته شده و مسکن هایی که خاص معلولان و به نام آنها در استان ساخته شده نیز نیم نگاهی به مقوله مناسب سازی نداشته اند.

هیچ خیابانی در مناطق 12 گانه شهرداری کرج مناسب سازی نشد

ارجمندیان گفت: سال گذشته با پایشی که صورت گرفت با نگاه خوش بینانه استان البرز 13 درصد مناسب سازی داشت در سال 91 و با تلاش های صورت گرفته بازهم با نگاه خوش بینانه مناسب سازی  4 تا 5 درصد رشد داشته اما به واقع اقدامات چشمگیری در مبلمان شهری و اماکن عمومی مبنی بر مناسب سازی به چشم نمی آید.

وی با اشاره به حضور کارشناسان ژاپنی در البرز و در سال گذشته تصریح کرد: یک خیابان به عنوان پایلوت مورد بازدید کارشناسان ژاپنی قرار گرفت، اشکالات و معضلات بررسی و مکتوب شد و قرار شد تنها همین یک خیابان به عنوان نمونه توسط شهرداری مناسب سازی شود اما متاسفانه هیچ اقدامی صورت نگرفته است.

کارشناس مناسب سازی بهزیستی البرز افزود: در کمیته مناسب سازی استان نیز مصوب شد که هر منطقه شهرداری یک خیابان را به عنوان نمونه و پایلوت مناسب سازی کند اما متاسفیم که تا به امروز حتی یک خیابان هم مناسب سازی نشد که اگر این اتفاق می افتاد حداقل 12 خیابان شهرمان مناسب حضور معلولان شده بود.

 

ارجمندیان گفت: کمیته مناسب سازی متشکل از نمایندگان دستگاه های اجرایی ذیربط استان جلسات و مصوبات بسیار خوبی دارد اما متاسفانه همین که با مرور زمان موفق به توجیه عملکردی مدیری در این زمینه می شویم، مدیر جابجا شده و شخص جدیدی روی کار می آید.

وی افزود: قصه توجیه برنامه ها و در کل ضرورت مناسب سازی با تغییر مدیران از اول شروع شده و همین است که تاکنون به پایان نرسیده است.

مسئولان باید به درک درستی از مناسب سازی برسند تا برنامه ها اجرایی شوند

ارجمندیان تاکید کرد: نگاه مسئولان باید عوض شود انها باید درک درستی از مقوله مناسب سازی داشته باشند و به اهمیت و ضرورت توجه به آن پی ببرند تا بتوانند ضمن ارائه برنامه های خوب در این زمینه نسبت به اجرایی کردن آنها نیز مبادرت داشته باشند.

وی گفت: شورای شهر کرج با وجود حضور شخصی چون آقای پورمظاهری که خود از جانبازان عزیز هستند نگاه جدی تری به مقوله مناسب سازی و ضرورت آن دارد و امیدواریم مسئولان دیگر شهرستانها نیز با درک مشکلات این قشر از جامعه نسبت به رفع آنها تلاش کنند.

وی افزود: برای درک نیازها و خواسته های معلولان تنها کافی است لحظه ای خود را به جای انها گذاشته و مشکلات آنها را لمس کنیم.

کارشناس مسئول مناسب سازی بهزیستی البرز با اشاره به تاکیدات استاندار البرز مبنی بر مناسب سازی و ضرورت رعایت استانداردهای شهری در بازدید از آسایشگاه معلولان کرج گفت: امیدواریم این تاکیدات نگاه مسئولان به این مقوله را بیشتر و وضعیت فعلی را بهبود بخشد.

گزارش از لیلا جعفری

کد خبر 1772205

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha