به گزارش خبرنگار مهر، احمد مسجدجامعی در پنجمین همایش ملی و اولین همایش بینالمللی برترینهای پژوهش در مدیریت شهری با بیان اینکه پژوهش از پرسشگری آغاز میشود و پرسشگری هم ریشه در آزادی دارد، اظهار کرد: بنابراین در نظامهای سیاسی عامرانه نیازی به پژوهش نیست چرا که سیاستها به صورت دستوری و از بالا به پایین اعمال میشود. این در حالی است که در نظامات مردم سالار که پاسخگویی یک اصل محسوب میشود، پژوهش جایگاه ویژهای دارد.
وی به اصل سوم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران اشاره کرد و گفت: در این اصل بر افزایش روحیه تحقیق و ابتکار در همه زمینههای علمی اشاره شده که یکی از وظایف نظام اسلامی محسوب میشود.
مسجدجامعی افزود: در ذیل اصل سوم قانون اساسی موارد دیگری همچون افزایش مشارکت عامه مردم در تعیین سرنوشت، بالا بردن آگاهیهای عمومی در همه زمینهها ذکر شده است که نشان از ارتباط مستقیم میان مشارکت فراگیر، پژوهش و اطلاع رسانی و آگاهی بخشی در نگاه قانونگذار جمهوری اسلامی ایران دارد.
وی سکونتگاههای غیررسمی، خانه به دوشی، فقر شهری، اعتیاد، آسیبهای اجتماعی و آلودگی صوتی را از مواردی برشمرد که در حوزه مسائل شهری گنجانده میشود و افزود: موضوعات دیگری همچون آلودگی هوا، تامین آب و حمل و نقل عمومی در گروه مسایل فراشهری دسته بندی میشود که در عین حال مدیریت شهری در حل آنها نقش دارد.
مسجدجامعی با تاکید بر اینکه مجموعه مدیریت شهری باید در یک نظام قاعدهمند به تمامی این مشکلات بپردازد خاطرنشان کرد: محله، به مثابه چرخ کوچکی است که موتور عمده فعالیتهای مدیریت شهری محسوب میشود و زمینه بسیاری از پژوهشها است.
وی خاطرنشان کرد: نظام برنامهریزی مبتنی بر مقتضیات محلی نیز در قانون اساسی ذکر شده که در فرازهای دیگری از این قانون، به صراحت از شوراهای محلی یاد شده است. بنابراین در جریان انجام پژوهش نگاه محله محور برای شناسایی مشکلات در سطوح مختلف اولویت دارد.
مسجد جامعی در ادامه با اشاره به گستردگی شهر تهران و شکلگیری 374 محله در آن اظهار کرد: وجود 374 محله در سطح پایتخت ظرفیت قابل توجهی در زمینه شناسایی مشکلات در سطوح مختلف ایجاد میکند.
عضو شورای شهر افزود : یکی از ویژگیهای مهم تهران، تکثر در عین وحدت است به گونهای که نظام مدنی پایتخت در حالی شکل گرفته که از نظر دین، اقوام و زبان، تهران از دیرباز شاهد تکثر بوده است و به همین خاطر از این شهر به عنوان "ایران کوچک" یاد میشود.
وی درباره نحوه شکلگیری محلات پایتخت اظهار کرد: برخی از محلات ریشه روستایی دارد و برخی دیگر بر محور یک شخصیت شکل گرفتهاند. کما اینکه برخی از محلات با استناد به یک یادگار تاریخی، گونه گیاهی طبیعی و یا مجتمعهای مسکونی شکل گرفته است.
وی با بیان اینکه با حمایت شورای شهر تهران چند پژوهش در حوزه مدیریت شهری انجام شد و به نتیجه رسید اظهار کرد: پژوهشهایی در رابطه با شهر دانایی محور، مصرف کالای فرهنگی در تهران و عدالت در شهر با همکاری شورایاران انجام شد که از نتایج آن بهرهمند شدهایم.
مسجدجامعی از فقدان جایگاه ویژه هنر در جشنواره پژوهش و نوآوری در حوزه مدیریت شهری انتقاد کرد و گفت: هیچ جشنوارهای بدون هنر به جایگاه واقعی خود دست نمییابد و همانگونه که شهر منهای هنر قابل تصور نیست باید نگرش زیباشناسانه هم علاوه بر نگرشهای کارکردی مدنظر قرار گیرد.
نظر شما