به گزارش خبرنگار اعزامي خبرگزاري مهر به شيراز،غلام رضا تاجرگردون با بيان اين مطلب درهمايش "اقتصاد ايران و اقتصاد جهاني: چالشها و فرصتها"افزود:سرعت بالاي يكي شدن، يعني جهاني شدن اقتصاد، كه چالش هايي جدي در دنيا بوجود آورده زنگ خطري است براي دولت هايي كه نتوانند ملت خود را پرتوان كنند و از طرفي نتوانند زمينه هاي رقابتي را مهيا و قوانين خود را در بستري فراهم آورند كه موضوعات عدالت ، دانش محوري ، رقابت سالم ، همكاري هاي منطقه اي ، تراكم سرمايه ، صيانت فرهنگي و از همه مهمتر دموكراسي ، جلوه هاي اصلي قوانين باشد.
وي گفت: صرف نظر از ديدگاههاي متفاوتي كه از جهاني شدن وجود دارد و فارغ از هر گونه قضاوت ارزشي ، بايد بپذيريم كه اين فرآيند واقعيتي مهم، غير قابل انكار ، در حال رشد و اجتناب ناپذير در عرصه بين المللي است كه در ابعاد مختلف اقتصادي، اجتماعي و سياسي آثار و پيامدهاي متعددي را به همراه دارد.
به عقيده تاجگردون رشد روزافزون تجارت بين المللي، رشد بازارهاي مالي جهان، رشد فعاليت شركتهاي فرامليتي، انقلاب فناوري اطلاعات و ارتباطات ، بين المللي شدن مسايل زيست محيطي و تقسيم كار جهاني از جمله مظاهر و آثار جهاني شدن به شمار مي روند.
وي خاطرنشان كرد: به بيان ساده و خلاصه جهاني شدن را به منزله فرايند افزايش روزافزون وابستگي جمعيت جهان به يكديگر تلقي نموده اند چرا كه آن چيزي كه جهاني شدن را مي سازد ملتها هستند نه دولتها. اما نحوه بهره گيري از منافع جهاني شدن در جوامع مختلف متفاوت است.
وي گفت: به طور يقين جهاني شدن به خودي خود منجر به كاهش فاصله ميان كشورهاي توسعه يافته و در حال توسعه نمي گردد. لذا براي بهره مندي حاصل از جهاني شدن و اجتناب از پيامدهاي منفي آن بايد با تدبير با انديشه و طراحي و اجراي سياست هاي مناسب در اين خصوص مبادرت ورزيم.
تاجگردون گفت: كشور ما براي تعامل فعال با اقتصاد جهان، از يك سو با مسائل و مشكلات مواجه و از سوي ديگر داراي ظرفيت ها و توان مندي هاي بالقوه است.
وي افزود: از مهمترين مشكلات اقتصادي كشور در طول ساليان اخير مي توان به تورم، بيكاري ، ضعف شديد ساختاري بخش هاي توليدي براي رقابت در بازارهاي جهاني و در نتيجه سهم پايين و غير قابل انكار در عرصه تجارت بين الملل اشاره نمود. اقتصاد ايران همواره تحت تاثير عوامل و شوك هاي اقتصادي و غيراقتصادي بيروني بوده است.
وي افزود: فشار عرضه نيروي كار باعث تشديد مشكل بيكاري شده است.
وي اظهار داشت: عدم توجه جدي به رقابت كردن فعاليت هاي اقتصادي در سطح ملي ، زمينه لازم را براي حضور در عرصه اقتصاد بين الملل فراهم نكرده است.
وي گفت: صادرات نفت خام، سهم عمده اي از كل صادرات كشور را تشكيل مي دهد و صادرات غيرنفتي عمدتا محدود به مواد اوليه و محصولات و فرآورده هاي بخش كشاورزي است كه در صحنه تجارت بين الملل نقش چندان تعيين كننده اي ندارند.
تاجگردون ادامه داد: در بعد روابط خارجي نيز افزايش فشار برخي دولت هاي متخاصم، انجام اصلاحات اقتصادي مورد نياز را با مشكل مواجه كرده است . در صحنه اجتماعي ، بايستي به آثار و پيامدهاي تعامل فعال با اقتصاد جهاني در زمينه هايي نظير توزيع متعادل فرصت ها و امكانات در ميان اقشار و گروههاي مختلف اجتماعي و نيز در مناطق مختلف كشور توجه لازم معطوف گردد.
وي گفت: قطعا شناسايي منابع، امكانات و ظرفيت هاي بالقوه كشور نيز از اهميت ويژه اي در طراحي و اجراي سياست هاي تعامل فعال با اقتصاد جهاني برخوردار است.
وي اظهار داشت: به هر حال آنچه مهم است شناخت فرصت ها و چالش ها و ارايه توصيه هاي سياستي براي تعامل با اقتصاد جهاني است كه اميدوارم اين همايش ساز و كارهاي موثري را در اين خصوص پايه ريزي نمايد.
نظر شما