به گزارش خبرنگار مهر، قاسم نبی پور در چهاردهمین همایش صنایع دریایی با اشاره به اینکه کشتیرانی برنامه چهارم توسعه را محقق کرده است، گفت: در حال حاضر کشتیرانی بیش از 5.5 میلیون تن حمل بار را انجام می دهد و با 250 فروند کشتی در حمل فله، کانتینر، کالای عمومی و شیمیایی در منطقه رتبه اول را دارد.
معاون فنی کشتیرانی جمهوری اسلامی با اشاره به اینکه از صنعت گله مند هستیم، اظهار داشت: صنایع دریایی متناسب با نیازهای کشتیرانی توسعه نداشته است و اواخر دهه 70 سفارش ساخت 6 فروند کشتی و 15 فروند کشتی فله بر را دادیم که تا الان 2 فروند را تحویل گرفته ایم.
وی با بیان اینکه این صنعت رشد نسبی خوبی در این مدت داشته است، بیان کرد: اما در مقایسه با دیگر شرکتها صنایع دریایی ایران رشد زیادی نداشته است و مشکلات زیادی در بخش حمل بار و ساخت کشتی داریم.
معاون فنی کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران تصریح کرد: متاسفانه نبود یک سند راهبردی حداقل 20 ساله و استراتژیک در صنایع دریایی و نبود سازمان دریایی که زنجیره ای صنایع را به هم متصل کند از موانع توسعه این صنعت است.
وی افزود: اما در بخش نظامی و فراساحل به دلیل احساس نیاز دراین بخش ها رشد خوبی را داشتیم و حمایت های زیادی هم در این بخش شده است.
در ادامه امیر بابایی با بیان اینکه سازمان دریایی از 4 سال گذشته و با هدف ایجاد تمرکز در کلیه ارگان های وزارت دفاع ایجاد شده است و وظیفه این سازمان اینست که نیازمندی های نیروی دریایی سپاه، ارتش و نیروی انتظامی را تامین کند.
وی با بیان اینکه باید با آخرین تکنولوژی های روز برای ساخت شناورهای نظامی آشنا شویم، بیان کرد: هدف دیگر سازمان علاوه بر توسعه تکنولوژی، بومی سازی آن است زیرا شناورهای نظامی نباید به منابع خارجی وابسته باشند.
جانشین سازمان صنایع دریایی وزارت دفاع با تاکید بر ارتقای سیستم کیفیت در ساخت شناورها، اظهار داشت: ما باید بالاترین کیفیت را در قطعات شناورها بکار ببریم و در کوتاه ترین زمان ممکن با قیمت مناسب شناورها را تحویل بدهیم.
بابایی، دلیل موفقیت این سازمان در ساخت شناورهای غیرنظامی را برنامه ریزی کوتاه مدت و بلند مدت دانست و گفت: برنامه ریزی ما به طور کامل انجام شده است و تنها باید تامین منابع مالی انجام می شود.
نظر شما