۱۳ دی ۱۳۹۱، ۸:۳۳

گزارش خبری/

کاهش ازدواج های پایدار در کردستان/ طلاق همچنان سیر صعودی دارد

کاهش ازدواج های پایدار در کردستان/ طلاق همچنان سیر صعودی دارد

سنندج - خبرگزاری مهر: کاهش ازدواج های پایدار در کشور به ویژه در استان هایی همچون کردستان یک زنگ خطر جدی است و در حالی که طی چند سال اخیر برنامه های مختلفی برای جلوگیری از این مهم اجرایی شده است ولی آمارها همچنان نشان دهنده افزایش طلاق در استان است.

به گزارش خبرنگار مهر، بر اساس آمارهای رسمی در شش ماهه نخست سال جاری 9 هزار و 355 مورد ازدواج در استان کردستان به ثبت رسیده است که با این وجود نسبت به مدت مشابه سال قبل شاهد کاهش 9 درصدی در بخش ازدواج بوده و البته همزمان با این پدیده روند افزایشی طلاق در استان نیز ادامه پیدا کرده است.

با وجود کاهش آمار ازدواج ها در استان فرهنگی کردستان آمار طلاق هم با 2.64 درصد افزایش به رقمی بیش از هزار و 552 مورد و بیشتر از میزان ازدواج ها در این استان رسیده است.

ازدواج یکی از مسائل مطرح در رشد جمعیتی جوامع است که علاوه بر تاکیدات احکام شرعی و دینی موازن با احکام اسلامی، تاکیدهای فراوان از سوی مسئولان کشوری را نیز به دنبال دارد با این وجود این پدیده در سطح کشور و حتی استان هایی همچون کردستان روند رو به کاهش را طی می کند.

کاهش ازدواج را می توان به عنوان یک معضل که نتایج مخرب آن هنوز پنهان است مورد بررسی قرار داد چرا که با کاهش ازدواج میزان ولادت ها کاهش پیدا کرده و جمعیت جوان کشور رو به پیری می رود و در نتیجه بار اقتصادی کشور نیز در سال های نه چندان دور نیازمند واردات نیروی کار جوان می شود.

مشکلاتی که امروزه برای جوانان مانند سدی در مقابل ازدواج قرار دارد از شرایط اجتماعی و اقتصادی مختلفی تاثیر می پذیرد که نبود شغل پایدار و با درآمد مناسب، نبود مسکن، گرانی ناشی از تورم و عدم ثبات قیمت کالاهای مختلف در بازار و ابعاد روانی و اجتماعی از جمله توقع بالای طرفین و خانواده های آنها و بالا رفتن سن ازدواج به دلیل ادامه تحصیل که نتایج زیانباری را بر زندگی جوانان گذاشته است.

مهمترین بحث در کاهش میزان ازدواج تغییر سبک زندگی یا بازنگری در نقش های سنتی از دیگر دلایل تاخیر در ازدواج جوانان ایرانی است که در این راستا آمارهای رسمی متوسط سن ازدواج برای پسران را 25 تا 35 و برای دختران 24 تا 30 سال را می توان اعلام کرد که نشانگر پنج سال افزایش سن ازدواج در 10 سال گذشته است.

کاهش 9 درصدی ازدواج در استان کردستان

مدیرکل ثبت احوال استان کردستان در گفتگو با خبرنگار مهر، اظهار داشت: میزان ازدواج در استان کردستان با 9 درصد کاهش نسبت به مدت مشابه سال قبل مواجه شده است.

عبدالله خسروی زاده بیان کرد: امسال 9 هزار و 355 مورد ازدواج در استان ثبت شده است که نسبت به مدت مشابه سال قبل این آمار 9 درصد کاهش را نشان می‌ دهد.

وی افزود: تعداد طلاق ها نیز از ابتدای سال جاری تاکنون هزار و 552 مورد بود که با 2.64 درصد افزایش نسبت به مدت مشابه سال قبل بیشتر از شرایط ازدواج در استان است.

مدیر کل ثبت احوال استان کردستان بیان کرد: همچنین در شش ماه نخست امسال 14 هزار و 354 مورد ولادت در استان به ثبت رسیده است و در طول شبانه‌ روز حدود 75 واقعه ولادت به ثبت می ‌رسد.

خسروی زاده با اشاره به اینکه امسال کمتر از یک درصد رشد ولادت در استان کردستان نسبت به سال قبل ثبت شده است، افزود: سال گذشته میزان ولادت در استان نسبت به سال 89 حدود نزدیک به یک درصد رشد داشت ولی در سال جاری این میزان باز هم کاهش پیدا کرده است.

وی میانگین سن ازدواج در استان کردستان را 27 سال برای پسران و 22 سال برای دختران دانست و گفت: در شش ماه نخست سال گذشته ‌هزار و 512 مورد طلاق در استان انجام گرفت و این رقم در سال‌ جاری افزایش داشته است که باید برای کنترل و مقابله با آن برنامه ریزی کرد.

مدیر کل ثبت احوال استان کردستان با بیان اینکه 25 درصد از ازدواج ها در این استان در سال اول به طلاق منجر می شود، اعلام کرد: پایداری ازدواج ها با گذشت زمان بیشتر از زندگی بین زن و شوهر صمیمیت را افزایش و موجب کمتر شدن آمار طلاق در سال های اول می شود.

خسروی زاده خواستار ارائه راهکارهای لازم برای جلوگیری از وقوع طلاق و افزایش ازدواج و ولادت در استان شد و عنوان کرد: این مهم مستلزم همکاری و همفکری مسئولان و کارشناسان است و انتظار می رود که در این بخش برنامه های بهتری تدوین و اجرایی شود.

نرخ رشد جمعیت در کردستان 73 صدم درصد است

مدیرکل آمار و اطلاعات استانداری کردستان نرخ رشد جمعیت در استان را 73 صدم درصد اعلام کرد و گفت: این میزان از میانگین کشوری پائین تر است.

مسعود سالمی در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به نتایج آمارهای جمع آوری شده در استان کردستان اظهار داشت: جمعیت استان یک میلیون و 493 هزار و 645 نفر است و نرخ رشد جمعیت در استان با 73 صدم درصد کمتر از میانگین کشوری با 1.29 درصد است.

وی با بیان اینکه توسعه یافتگی و روند رو به رشد زندگی شهرنشینی روز به روز در استان کردستان افزایش پیدا می کند، اعلام کرد: مهاجرت عامل اصلی کاهش جمعیت استان های غربی به خصوص کردستان است و 4.56 درصد جمعیت ما به خارج و یا در داخل استان در حال مهاجرت کاری هستند.

مدیرکل آمار و اطلاعات استانداری کردستان با اشاره به اینکه مشکلات اقتصادی، تحصیل و سایر مسائل برای مهاجرت افراد داخل استان به خارج از استان وجود دارد اما اشتغال بیشترین دلیل افراد مهاجر در این استان است، گفت: روند مهاجرت در استان بیشتر به دلیل جستجو برای شغل و موقعیت شغلی بهتر است.

مدیرکل آمار و اطلاعات استانداری استان کردستان در پایان با بیان اینکه 23 درصد جمعیت استان را 20 تا 29 ساله ها تشکیل می دهند، یادآور شد: افزایش جمعیت جوان و تولد در استان کردستان به دلیل جلوگیری از پیری در سال های آینده لازم است که باید با بها دادن به آن پیگیری لازم انجام شود.

در استان های مانند کردستان که به نسبت دیرتر به سوی جامعه زنان شاغل رفته اند ازدواج، اشتغال و تحصیل در کنار یکدیگر فشار مضاعفی را بر فرد وارد می‌ کند که با افزایش سطح تحصیلات، نگرش فرد نسبت به زندگی و انتخاب همسر تغییر کرده و سطح توقعات آنان نیز افزایش می‌ یابد عدم امکان ازدواج پسران در طول تحصیل و تلاش برای کسب شغل با درآمد بالا منجر به کاهش نرخ ازدواج دانشجویان دختر هم می شود.

برخی از مردان هم با داشتن نگاه سنتی نسبت به زن از انتخاب همسری که دارای تحصیلات عالیه باشد، پرهیز می‌ کنند و معتقدند که اشتغال و تحصیل برخی از زنان، منجر به احساس برتری آنها نسبت به همسرشان می ‌شود و این طرز تفکر می‌ تواند منجر به کاهش فرصت های ازدواج دختران دانشجو شود.

بحران مسکن یکی دیگر از عوامل مهم در به تاخیر افتادن سن ازدواج است باتوجه به روند شکل گیری خانواده هسته‌ ای نیاز به مسکن یکی از ضرورت های مهم ازدواج است لذا جوانان ترجیح می‌ دهند که برای تشکیل زندگی جدید، مستقل از والدین تلاش کنند که این امر باتوجه به حجم عظیم جمعیت و نرخ های بالای تهیه مسکن قابل تامل است و البته تحقق این امر تنها با داشتن شغلی پردرآمد و مناسب برای تامین و کفاف هزینه های سرسام آور ممکن است که جوانان برای رسیدن به این امر و تحقق خواسته های همسر آینده خود نیاز به داشتن یک شغل پردرآمد و تلاش برای رسیدن به آن دارند.

اشتغال، نبود بودجه و سرمایه لازم برای تامین یک زندگی مناسب، وام های با بازپرداخت زیاد و عدم توانایی جوانان در بازپرداخت این وام ها مهمترین مسائل در جامعه امروز برای عدم ازدواج جوانان است.

در عین حال به نظر می رسد که مدیریت کلان جامعه با نگرش خاص خود، می کوشد در کشاکش مربوط به مناسبات قدیمی یا نوین در خانواده، جانب سنت را بگیرد و با اعمال سیاست هایی چون سهمیه بندی جنسیتی رشته های تحصیلی یا نیمه وقت کردن کار زنان، روند طبیعی حضور آنان در جامعه را دستکاری کند.

اشتغال جوانان مخصوصا پسرها، ایجاد شرایط بهتر اقتصادی و شغلی آنها و البته کاستن مشکلات سد راه ازدواج آنها معضلی است که هیچ اقدامی از سوی مسئولان برای رفع آن انجام نمی شود و استانی مانند کردستان در جدال سنت و مدرنیته به نسبت شاهد کاهش ازدواج و افزایش طلاق بیشتر نسبت به سایر استان ها است.

کد خبر 1781914

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha